Τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κοινωνία έχει συγκλονιστεί από τη σοκαριστική καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από παράγοντα του αθλητισμού, σε συνέντευξή της στο Marie Claire και την Εβίτα Τσιλοχρήστου. Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης για την πατριαρχία, το σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο Onassis YouTube Channel στις 25 Νοεμβρίου (ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών δηλαδή), ανάμεσα στα σχόλια του κοινού, ξεχώρισε εκείνο της πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας. Στη συνέχεια, με αφορμή αυτό το γεγονός, η Σοφία Μπεκατώρου αποφάσισε να μιλήσει για πρώτη φορά δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα με στόχο να παροτρύνει κι άλλες γυναίκες που έχουν βρεθεί στη θέση του θύματος να μιλήσουν, αλλά και τους πιθανούς θύτες να θορυβηθούν και ενδεχομένως να αποτραπούν από ανάλογες πράξεις στο μέλλον.
Η εξέλιξη της υπόθεσης υπήρξε ραγδαία· ύστερα από τη συνέντευξή της στο Marie Claire, η Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας συμμετείχε στη διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό» και για μία ακόμη φορά αποκάλυψε λεπτομέρειες της κακοποίησης που τη στιγμάτισε σε νεαρή ηλικία.
«Κάποια στιγμή, όπως μιλάγαμε με τον Χ, γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δεν μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα.
Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό, κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα, λέγοντάς του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνησή του. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ, πριν πάει στο δωμάτιό του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιό του. Εκείνος, προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό, απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνές μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί.
«Του είπα όχι, αλλά…»
Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη, έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε.
Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου, γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσαν να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.
Ο δε προπονητής μας ήταν 25 χρόνων, αρκετά συναισθηματικός και άπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα. Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα. Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό.
Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χώρων.
Αυτός ο μισάνθρωπος, που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, τη συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στον στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, τη θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο.
Ο μόνος στον οποίο κατάφερα να ανοιχτώ ήταν ο δεσμός που διατηρούσα τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησα να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός αθλητής.
Ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Με την αλλαγή της στάσης μου και την ψυχρότητά μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις μου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουν πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της. Τη νοοτροπία αυτή υιοθέτησε από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για τη χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου»!
Όλα όσα συνέβησαν μετά τη δημόσια καταγγελία
Όπως ήταν αναμενόμενο η υπόθεση έγινε πρώτο θέμα σε όλες τις ειδήσεις με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που χαρακτήρισε τη σεξουαλική βία που δέχθηκε η πρωταθλήτρια σε ηλικία 22 ετών ως «δυσάρεστο περιστατικό» να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων. Σήμερα, ο Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, Γιάννης Παπαδημητρίου υπέβαλε την παραίτησή του από το Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, εγκαλώντας την Ομοσπονδία για την ανακοίνωση που εξέδωσε, καθώς «ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα για τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, ‘ως δυσάρεστο περιστατικό’».
Στο μεταξύ, η Σοφία Μπεκατώρου προτού μιλήσει δημόσια για τον εφιάλτη που βίωσε, είχε βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα για να καταγγείλει τον παράγοντα που την κακοποίησε σεξουαλικά. Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτήν τη θλιβερή ιστορία είναι ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο νυν αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος (όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας) ο οποίος παράλληλα είναι και ο εκπρόσωπος της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Ο Αδαμόπουλος βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ‘90, όπως και σχεδόν το σύνολο των διοικούντων της Ομοσπονδίας κι από τον Ιούνιο του 1997 εκτελεί χρέη αντιπροέδρου υπό την προεδρία του Αντώνη Δημητρακόπουλου (η συγκεκριμένη παράταξη έχει 7 διαδοχικές θητείες). Μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες που τον ήθελαν να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες εκλογές της Ομοσπονδίας, ωστόσο άνθρωποι του χώρου έλεγαν ότι τελικά είχε αποδεχθεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Νίκης Αναστασίου με τον ίδιο να συνεχίζει ως γραμματέας. Ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις μάλλον θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να συνεχίσει να βρίσκεται στα πράγματα.
Το ίδιο πρόσωπο βαραίνει και η καταγγελία του Νίκου Κακλαμανάκη ο οποίος προσέφυγε στην ΕΦΙΠ (Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος). Συγκεκριμένα, ο χρυσός Ολυμπιονίκης και νυν προπονητής του Βύρωνα Κοκκαλάνη είχε δεχθεί φραστική επίθεση από τον Αριστείδη Αδαμόπουλο σε συνάντηση της ολυμπιακής ομάδας με θέμα την ολυμπιακή προετοιμασία. Όπως αναφέρει στην καταγγελία του ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο Αδαμόπουλος απαίτησε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και συντονιστή της συζήτησης, Σπύρο Καπράλο, να αφαιρέσει το λόγο από τον Κακλαμανάκη γιατί βρίσκεται σε αντιδικία με την Ομοσπονδία.
Αξίζει να σημειωθεί πως τη στήριξή της στο πρόσωπο της Ολυμπιονίκη έχει δείξει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, ενώ δύο αθλήτριες μοιράστηκαν δημόσια τις δικές τους ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης ως ένδειξη συμπαράστασης. Ο λόγος για τις Μάνια Μπίκοφ και Ραμπέα Ιατρίδου που μοιράστηκαν τις δικές τους σοκαριστικές εμπειρίες μέσω των λογαριασμών τους στο facebook.
Δείτε ολόκληρο το βίντεο της πρώτης συνέντευξης της Σοφίας Μπεκατώρου στο Marie Claire και την ΕΒίτα Τσιλοχρήστου, εδώ: