Μπορεί κάποιοι να κατανοήσαμε ακόμη περισσότερο το δράμα και την αγωνία των προσφύγων μέσω της ταινίας του Netflix, «The Swimmers», όμως υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που βιώνουν καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια, το άγχος της δεύτερης ευκαιρίας στη ζωή ή την απώλεια κάποιου αγαπημένου τους προσώπου επειδή τόλμησε να κάνει όνειρα.
Ως πρόσφυγας ορίζεται το άτομο που διαφεύγει από τη χώρα του λόγω ένοπλων συρράξεων ή διώξεων. Το Διεθνές Δίκαιο (Σύμβαση του 1951) καθορίζει ότι «οι πρόσφυγες δεν πρέπει να επιστρέφονται ή να επαναπροωθούνται σε καταστάσεις όπου κινδυνεύει η ζωή ή η ελευθερία τους». Έτσι πολύ απλά γίνεται αντιληπτό ότι για τους ίδιους είναι πολύ επικύνδυνα τα πράγματα στην πατρίδα τους και αναζητούν καταφύγιο και ασφάλεια σε κάποια άλλη χώρα. Η Σάρα, το έζησε για τα καλά όλο αυτό και είδε τις δυσκολίες, κι αφού κατάφερε να φτάσει από τη Συρία στην Ελλάδα κι έπειτα στη Γερμανία, αποφάσισε να επιστρέψει στη Λέσβο το καλοκαίρι του 2016 για να βοηθήσει εθελοντικά στη διάσωση προσφύγων, όσων δηλαδή επιχειρούσαν να διαφύγουν από τη δική τους κόλαση. Το 2018 συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες για παράνομη διακίνηση προσφύγων, αποφυλακίστηκε μερικούς μήνες μετά, ενώ αυτές τις ημέρες θα επέστρεφε στη Λέσβο για τη δίκη που εκκρεμούσε.
Σήμερα, έπειτα από τέσσερα χρόνια αναβολών, ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Μυτιλήνης η δίκη των 24 κατηγορούμενων διασωστών και μελών της οργάνωσης ERCI – όπως ο Ιρλανδός Σον Μπάιντερ και ο υπεύθυνος της οργάνωσης στη Λέσβο Νάσος Καρακίτσος – που κατηγορούνται για κατασκοπεία της διευκόλυνσης εισόδου ή της διακίνησης προσφύγων, της πλαστογραφίας και άλλων πλημμελήμάτων, που μπορούν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης για τον κάθε κατηγορούμενο. Παράλληλα εκκρεμεί δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα χρήματος και άλλα κακουργήματα, που επισύρουν ποινή έως και 20 χρόνια.
Παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και πλήθος ξένων δημοσιογράφων. Η Διεθνής Αμνηστία επανέφερε το αίτημα να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον των 24 κατηγορούμενων. «Αυτή η δίκη αποκαλύπτει πώς οι ελληνικές αρχές φτάνουν στα άκρα για να αποτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποθαρρύνουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από το να αναζητήσουν ασφάλεια στις ακτές της χώρας, κάτι που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι παρωδία το γεγονός και μόνο ότι αυτή η δίκη πραγματοποιείται. Ολες οι κατηγορίες εναντίον των διασωστών πρέπει να αποσυρθούν χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, Νιλς Μουίζνιεκς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με το λογαριασμό free humanitarians, η δίκη αναβλήθηκε για την Παρασκευή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Σάρα και η αδερφή της Γιούσρα Μαρντίνι που έγιναν διεθνή σύμβολα της προσφυγιάς, σώζωντας 18 ανθρώπους αποφασίζοντας να βουτήξουν στα νερά του Αιγαίου ώστε να μη βουλιάξει η βάρκα με την οποία έρχονταν στην Ελλάδα, καλούνται ν΄αντιμετωπίσουν και αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Τον προηγούμενο μήνα, μίλησαν στο Marie Claire, με την Σάρα να τονίζει για τη σημερινή δίκη: «Με συνέλαβαν τον Αύγουστο του 2018 και νιώθω πολύ απογοητευμένη. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι τέσσερα χρόνια μετά, όλο αυτό δεν έχει τελειώσει και πρέπει να ξαναπεράσω αυτή την επώδυνη διαδικασία και να λέω γι’ ακόμη μία φορά τα ίδια.»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ποιες ήταν οι σκέψεις όταν βουτήξες στη θάλασσα για να σωθείς και τι σε κράτησε δυνατή στη συνέχεια ώστε να φτάσεις στη Λέσβο; Τι σκέφτεσαι τώρα όταν στέκεσαι μπροστά της;
«Δεν υπήρχαν σκέψεις στο μυαλό μου τη συγκεκριμένη στιγμή. Το μόνο που ήθελα ήταν να κρατηθεί ζωντανή η αδελφή μου και να μη χαθούν ζωές εκείνη την ημέρα. Η θάλασσα πάντα θα είναι φίλη μου.»
Σίγουρα δεν έχεις ζήσει στην Ελλάδα με τις καλύτερες συνθήκες, αλλά υπάρχει κάτι θετικό που κρατάς από τη χώρα μας;
«Οσο ήμουν εθελόντρια στην Ελλάδα -πριν αλλά και μετά τη σύλληψή μου- είχα μια καλή ζωή. Την αγαπώ ακόμη τη χώρα. Η τοπική κοινωνία είναι ευγενική και προσπαθούσε όσο βρισκόμουν εκεί να βοηθά τους πρόσφυγες. Σίγουρα δεν το έκαναν όλοι και όχι όσοι πραγματικά μπορούσαν.»
Τι θα έπρεπε ν’ αλλάξει, κατά την αποψή σου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος;
«Ν’ ανοίξουν τα σύνορα, να καλοσωρίζουν όσους αναζητούν ασφάλεια και άσυλο, δίχως να υπάρχει επιλεκτική ενσυναίσθηση διαχωρίζοντας τους ανθρώπους με βάση το υπόβαθρό τους. Nα υποστηρίζουν τις θαλάσσιες διασώσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα, να σταματήσουν τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων που γίνονται από εθνικές ακτοφυλακές αλλά και από τη Frontex, να σταματήσουν την ποινικοποίηση της διέλευσης μεταναστών και την ποινικοποίηση των ανθρωπιστών που προσπαθούν να βοηθήσουν. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.»
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη των αδερφών Μαρντίνι, που δόθηκε για στο τεύχος Ιανουαρίου.