Η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει ένα καινοτόμο μέτρο στον τομέα της παιδείας, στην προσπάθειά της να εκμοντερνίσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Από φέτος τον Απρίλιο, λοιπόν, οι δάσκαλοι στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού δεν είναι υποχρεωμένοι να δίνουν στα παιδιά διάβασμα και εργασίες για το σπίτι, ενώ από την τετάρτη ως την όγδοη τάξη μπορούν να δίνουν στα παιδιά εργασίες, αλλά θα είναι προαιρετικές και το διάβασμα στο σπίτι δεν θα προσμετράται στο βαθμό των μαθητών.
Το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση είναι πως τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν επαρκώς την κριτική τους σκέψη και τη δημιουργικότητά τους, δύο πράγματα που καταπιέζονται όταν έχουν να κάνουν τόση δουλειά μετά το σχολείο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι και κάποιοι γονείς βλέπουν με καλό μάτι αυτή την εξέλιξη, έχοντας οι ίδιοι βιώσει εποχές όπου το σχολείο ήταν ιδιαίτερα καταπιεστικό. Άλλοι γονείς θεωρούν ότι το διάβασμα στο σπίτι είναι ο μοναδικός τρόπος για να εμπεδώσει ένας μαθητής όσα έμαθε στο σχολείο και προβληματίζονται με αυτή τη νέα πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, ο επικεφαλής των σωματείων των εκπαιδευτικών της χώρας Sławomir Broniarz ισχυρίζεται ότι υπάρχει μεν ανάγκη να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των μαθητών στο σπίτι, όμως το νέο σύστημα τέθηκε σε εφαρμογή χωρίς οι αρμόδιοι να συμβουλευτούν τους δασκάλους.
«Γενικότερα μιλώντας, οι δάσκαλοι πιστεύουν ότι αυτό έγινε πολύ γρήγορα, πολύ βιαστικά», δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας ότι η μείωση του διαβάσματος στο σπίτι μπορεί να διευρύνει τα εκπαιδευτικά κενά ανάμεσα στα παιδιά που έχουν βοήθεια από το οικογενειακό τους περιβάλλον και αυτά που δεν έχουν. Ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει να γίνουν εκ θεμελίων αλλαγές και στην ύλη.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε εκτός των άλλων εξαιτίας της προσπάθειας που έκανε πέρυσι ο τότε 14χρονος μαθητής Maciek Matuszewski, που είχε απευθυνθεί στον πρωθυπουργό Donald Tusk για το ζήτημα της παιδείας, λέγοντάς του μεταξύ άλλων ότι δεν είχε χρόνο να ξεκουραστεί ούτε το Σαββατοκύριακο, εξαιτίας των πολλών διαγωνισμάτων που του έβαζαν οι καθηγητές κάθε Δευτέρα.
Έτσι, ο Matuszewski έγινε το πρόσωπο αυτής της νέας καμπάνιας που για την πολωνική κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί συνώνυμο της προόδου σε έναν τομέα όπου η χώρα είχε παραμείνει στάσιμη για χρόνια.
Ένα παραπλήσιο μέτρο εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη Νότια Κορέα, όπου υπάρχει όριο στις εργασίες που μπορούν να αναλάβουν οι μαθητές για το σπίτι, ωστόσο εκεί δεν έχει καταφέρει να τους ξεκουράσει, μιας και το σύστημα εκπαίδευσης είναι πολύ απαιτητικό και οι μαθητές προσπαθούν από τα πρώτα έτη του σχολείου να βγάλουν καλούς βαθμούς για να περάσουν στο πανεπιστήμιο.
Ένα είναι σίγουρο, ο καιρός θα δείξει αν η γενιά που θα μεγαλώσει με αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα βρει την κριτική της σκέψη και θα παραμείνει ξεκούραστη και γεμάτη με όρεξη για μάθηση ή απλώς θα θεωρεί πως όλα αυτά τελειώνουν από τη στιγμή που θα περάσει έξω από τη σχολική πόρτα.