Περισσότερες από τις μισές γυναίκες και κορίτσια που έχασαν τη ζωή τους πέρυσι δολοφονήθηκαν από σύντροφο ή στενό συγγενή τους, σύμφωνα με στοιχεία.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη αναφέρει ότι τουλάχιστον 45,000 γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο δολοφονήθηκαν το 2021 από άντρες μέλη του περιβάλλοντος ή της οικογένειάς τους. Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) αυτός ο αριθμός σημαίνει πως περισσότερες από πέντε γυναίκες ή κορίτσια σκοτώθηκαν κάθε ώρα από κάποιον στην οικογένειά τους. Στην έκθεση σημειώθηκε πως ο αριθμός αυτός είναι ανησυχητικός, αλλά δυστυχώς τα στοιχεία είναι, πολύ πιθανό, υψηλότερα.

Το σπίτι δεν είναι ασφαλές μέρος

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 81,100 γυναίκες δολοφονήθηκαν πέρυσι. «Από όλες τις γυναίκες που έπεσαν θύματα δολοφονίας, το 56% (45,000) σκοτώθηκε από στενό συγγενή, πρώην ή νυν σύντροφο. Τα στοιχεία δείχνουν πως το σπίτι δεν είναι ασφαλές μέρος για τα κορίτσια». Όπως φάνηκε στην έκθεση άνδρες και αγόρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν, καθώς αποτελούν το 81% των θυμάτων συνολικά. Ωστόσο, «οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τη φυλετική βία μέσα στα σπίτια τους».

Ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικοκτονιών καταγράφηκε το 2021 στην Ασία με 17,800 θύματα. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Αφρική με 7.200 καταγεγραμμένα θύματα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UN Women (@unwomen)

Η πρόοδος είναι απογοητευτική

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος στην πρόληψη δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών που σχετίζονται με το φύλο», τονίζει η έκθεση. Στην Ευρώπη οι δολοφονίες γυναικών με βάση το φύλο μειώθηκαν κατά 19% την τελευταία δεκαετία, ενώ στην Αμερική μόλις 6%.

«Τα lockdown και η πανδημία ήταν πιθανότατα ένας θανατηφόρος παράγοντας που συνέβαλε ιδιαίτερα στη χρονιά που ήταν καταστροφική για τις γυναίκες στη Βόρεια Αμερική», σημειώνεται.

«Οι γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν περισσότερες από τις προηγούμενες ετήσιες διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν από το 2015».

Ο ΟΗΕ παραδέχθηκε πως δεν μπορούσε να καταγράψει τι ακριβώς συμβαίνει στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία, λόγω έλλειψης δεδομένων.
«Με την διασφάλιση της καταμέτρησης των θυμάτων μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι δράστες θα λογοδοτήσουν και θα αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και προέτρεψαν τις πολιτικές υπέρ της ισότητας των φύλων και την επένδυση σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below