Αν ακουμπάμε τις ελπίδες μας στις νεότερες γενιές για επίλυση των έμφυλων ζητημάτων ίσως θα έπρεπε να κρατάμε μικρότερο καλάθι, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα μιας νέας βρετανικής δημοσκόπησης που έδειξε ότι περισσότερα αγόρια και άντρες της γενιάς Ζ παρά boomers θεωρούν κάτι «κακό» τον φεμινισμό.
Για την ακρίβεια, ένας στους τέσσερις άντρες 16-29 ετών που ρωτήθηκαν πιστεύει ότι είναι πιο δύσκολο να είσαι άντρας παρά γυναίκα, ενώ ένας στους πέντε αντιμετωπίζει ευνοϊκά τον Andrew Tate, τον influencer, πρώην kickboxer, που κατηγορείται στη Ρουμανία για human trafficking, βιασμούς και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και ο οποίος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «απόλυτα μισογύνη».
Σχολιάζοντας τον φεμινισμό, το 16% των αντρών της γενιάς Ζ θεωρεί ότι έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό (στις ηλικίες άνω των 60 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 13%).
Σχολιάζοντας τον φεμινισμό, το 16% των αντρών της γενιάς Ζ θεωρεί ότι έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό (στις ηλικίες άνω των 60 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 13%).
«Πρόκειται για ένα νέο, ασυνήθιστο μοτίβο» σχολίασε ο καθηγητής Bobby Duffy και διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου. «Κατά κανόνα, οι νεότερες γενιές αισθάνονται πιο άνετα με τις ανερχόμενες κοινωνικές νόρμες, οι οποίες αποτελούν φυσιολογικό κομμάτι της ζωής τους».
Η καθηγήτρια Rosie Campbell, διευθύντρια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Γυναικείας Ηγεσίας, πιστεύει ότι «το γεγονός ότι αυτή η ομάδα είναι η πρώτη που αντλεί κυρίως ενημέρωση από τα social media ίσως εξηγεί εν μέρει το φαινόμενο. […] Οι νέοι άντρες ακούν πολλά για τη γυναικεία δύναμη αλλά δεν κατανοούν, σε αυτή τη φάση της ζωής τους, τις ανισότητες που ξέρουμε ότι υφίστανται στην αγορά εργασίας και τη φροντίδα των παιδιών».
«Οι νέοι άντρες ακούν πολλά για τη γυναικεία δύναμη αλλά δεν κατανοούν, σε αυτή τη φάση της ζωής τους, τις ανισότητες που ξέρουμε ότι υφίστανται στην αγορά εργασίας και τη φροντίδα των παιδιών».
Και μπορεί τα παραπάνω στοιχεία να αφορούν τη Βρετανία αλλά φαίνεται να είναι συνεπή προς τα νεότερα στοιχεία της ActionAid, που έδειξαν ότι οι νεότερες γενιές εμφανίζουν περισσότερες προκαταλήψεις σε σχέση με τις μεγαλύτερες για τα έμφυλα ζητήματα.