Η Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ήταν διαφορετική σε σχέση με όσα παρουσίασαν οι Γάλλοι πριν από τέσσερις περίπου εβδομάδες στην αντίστοιχη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα.
Και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Με σημείο δράσης τα Ηλύσια Πεδία και την Πλατεία Κονκόρντ, για τέσσερις και πλέον ώρες εξελίχθηκε μια γιορτή που είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον παρααθλητή και κατέδειξε το δικαίωμα των ατόμων που έχουν κινητικά προβλήματα να ζουν σε κοινωνίες ισότητας, σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς.
Όπως για παράδειγμα ο Μούσα Μότα, με τη συγκινητική του ερμηνεία, ο Νοτιαφρικάνος αθλητής, ακρωτηριασμένος στο αριστερό πόδι, έχει κερδίσει τρία διεθνή βραβεία, κυρίως ως φιναλίστ στο «America’s Got Talent» το 2023.
Εντυπωσίασαν οι χορευτές με αναπηρία
Ο Σουηδός, Αλεξάντερ Έκμαν, με περισσότερες από 50 δημιουργίες και συνεργασίες με το μπαλέτο της Όπερας των Παρισίων και το Μπαλέτο της Βοστώνης, ήταν ο κύριος χορογράφος της τελετής.
Για πρώτη φορά συνεργάστηκε με χορευτές με αναπηρία, καθώς 16 από τους 140 συνολικά χορευτές, που πήραν μέρος στο πρώτο μέρος της τελετής, αντιμετωπίζουν προβλήματα: «Είναι εξαιρετικοί, πιο ικανοί από πολλούς ικανούς ανθρώπους, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά» είπε ο Έκμαν.
Περίπου 4.400 παρααθλητές από 168 χώρες παρέλασαν από τα Ηλύσια Πεδία, με προορισμό την Πλατεία Κονκόρντ όπου είχε στηθεί η κεντρική σκηνή.
Στις εξέδρες βρέθηκαν περίπου 30.000 θεατές, ενώ 15.000 άτομα επιπλέον είχαν τη δυνατότητα να δουν την παρέλαση των αθλητών σε έναν ελεύθερο χώρο στο κάτω μέρος των Ηλυσίων Πεδίων και άλλοι 30.000 να παρακολουθήσουν το τελευταίο μέρος της τελετής με την Αφή του Ολυμπιακού Βωμού, κοντά στο Λούβρο.
Συγκίνηση με την είσοδο της ελληνικής ομάδας
Ιδιαίτερη στιγμή η είσοδος της Ελλάδας στην παρέλαση των χωρών με σημαιοφόρους τον «χρυσό» Παραολυμπιονίκη του ακοντισμού Μανώλη Στεφανουδάκη και την Παραολυμπιονίκη του τζούντο Θεοδώρα Πασχαλίδου, που συνοδευόταν από τον σκύλο-οδηγό της. Η Ελλάδα θα πάρει μέρος στους αγώνες με 37 αθλητές (24 άνδρες, 13 γυναίκες) σε 10 αθλήματα.
Εστανγκέ: «Απόψε ξεκινά η πιο όμορφη επανάσταση»
«Απόψε ξεκινά η πιο όμορφη επανάσταση, η Παραολυμπιακή επανάσταση. Απόψε, οι επαναστάτες είστε εσείς, αγαπητοί αθλητές. Από τους προγόνους μας μέχρι το φρυγικό σκουφάκι, έχετε μανία και θράσος. Επαναστάτες από όλο τον κόσμο, έχετε το θάρρος και την αποφασιστικότητα. Καλώς ήρθατε στη χώρα της αγάπης και της επανάστασης», είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Τόνι Ενσταγκέ, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς, αναφέρθηκε στη σημασία του αθλητισμού να ενώνει τους ανθρώπους σε εποχές σύγκρουσης και αποκλεισμών. Λίγο μετά ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων.
Την παραολυμπιακή σημαία έφερε στη σκηνή ο παραολυμπιονίκης του στίβου, Τζον Μακφόλ. Ο Βρετανός είναι ο πρώτος αστροναύτης με αναπηρία που εντάχθηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, στο πλαίσιο μιας αποστολής κατανόησης των εμποδίων των διαστημικών πτήσεων για άτομα με αναπηρία.
Η στιγμή της βραδιάς, το φινάλε μέχρι το άναμα του βωμού των Παραολυμπιακών Αγώνων, αρχικά με το «Μπολερό» του Μορίς Ραβέλ να έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας στην Πλατεία Κονκόρντ και στο τέλος με το «Born to be alive» να φέρνει την κορύφωση της γιορτής.
Τον βωμό στο ειδικό μπαλόνι που ανέβηκε στον ουρανό του Παρισιού, άναψαν μαζί πέντε Γάλλοι παραολυμπιονίκες, οι σημαιοφόροι της γαλλικής ομάδας, Αλέξις Χανκικά, Ναντενίν Κεϊτά, μαζί με τον Σαρλ-Αντουάν Κουακού, τη Ελοντί Λοραντί και τον Φαμπιέν Λαμιρό.