«Πρεμιέρα» έκαναν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει τα θέματα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας (έκθεση) λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, 2 Ιουνίου.
Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν θέμα για τη βία σε βάρος των γυναικών και για τον φεμινισμό.
Το πρώτο κείμενο για την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών ήταν απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη.
Το δεύτερο κείμενο για τον φεμινισμό ήταν από άρθρο γνώμης της Μαρίλιας Παπαθανασίου στην εφημερίδα το Βήμα και το τρίτο κείμενο ήταν απόσπασμα με τίτλο «Φοβερή παρηγοριά» από το βιβλίο «Οι κόρες του Ηφαιστείου» του Χρήστου Οικονόμου.
Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ», πατήστε ΕΔΩ.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου Νέων Ελληνικών, Γιώργου Χρυσουδάκη του Ομίλου Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, τα θέματα του σημερινού διαγωνίσματος ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Όπως σημειώνεται:
«Το κεντρικό θέμα του κριτηρίου αξιολόγησης αφορά στην βία κατά των γυναικών. Οι επιμέρους ερωτήσεις του κριτηρίου κινούνται στην γενική φιλοσοφία των πανελλαδικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια, με απολύτως κειμενο-κεντρική προσέγγιση, που απευθύνεται σε σωστά προετοιμασμένους μαθητές.
Το κείμενο αναφοράς στην Νεοελληνική Γλώσσα και στην Λογοτεχνία υποτυπώνει ένα σύγχρονο πρόβλημα για τα έμφυλα στερεότυπα και την βία κατά των γυναικών.
Οι υποψήφιοι, στην παραγωγή λόγου, καλούνται να αναπτύξουν και να τεκμηριώσουν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με τα φαινόμενα της παραβίασης των γυναικείων δικαιωμάτων και της συμβολής τους, ως νέας γενιάς στην επίτευξη της ισότητας των φύλλων».
Στην «αρένα» ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – Οι φετινές αλλαγές
Ιδιαίτερες αλλαγές δεν αναμένονται για τις φετινές Πανελλαδικές, πέραν της αλλαγής του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση. Στο μηχανογραφικό δελτίο θα υπάρχουν 452 τμήματα, δύο περισσότερα από πέρυσι (και τα δύο στο Πανεπιστήμιο Πατρών).
Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.
Ο ανταγωνισμός και φέτος θα είναι μεγάλος και κυρίως για τις υψηλόβαθμες σχολές και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα οδηγήσει χιλιάδες υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων, οι οποίοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για άλλες εκπαιδευτικές επιλογές που θα τους οδηγήσουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Σημειώνεται, ότι το Σάββατο, 3 Ιουνίου, είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).
Υπενθυμίζεται ότι, την εκκίνηση των Πανελλαδικών εξετάσεων 2023 για τα ΕΠΑΛ είχαμε την Πέμπτη, 1η Ιουνίου με το μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκίνησαν για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ενώ θα συνεχίσουν με τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία την Τρίτη 6 Ιουνίου.
Περίπου 90.000 υποψήφιοι έχουν λάβει θέσεις στα εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλαδικές, διεκδικώντας τις 68.574 θέσεις στα ΑΕΙ της Ελλάδας. Φέτος, θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Οι βάσεις 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος, σχετικά νωρίς.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Το διάστημα 2 – 12 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 1 μέχρι 16 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.
Εν τω μεταξύ, τη στρατηγική επιτυχίας τους θα κληθούν να καταστρώσουν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2023, προκειμένου ο υπολογισμός μορίων να τους ανοίξει τον δρόμο για την εισαγωγή στη σχολή της επιλογής τους. Όταν βγουν οι βαθμοί των υποψηφίων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να υπολογίσει τα μόρια, πατώντας ΕΔΩ.
πηγή: protothema.gr