Οι φοιτήτριες δεν θα επιστρέψουν στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ μέχρι να δημιουργηθεί «ένα αληθινό, ισλαμικό περιβάλλον», ανακοίνωσε ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου.
Συγκεκριμένα έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, πριν λίγες ημέρες: «Σας δίνω τον λόγο μου. Μέχρι ένα ασφαλές, ισλαμικό περιβάλλον να δημιουργηθεί για όλους οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε αυτό (σ.σ εννοεί το Πανεπιστήμιο) είτε ως φοιτήτριες είτε ως εργαζόμενες. Πρώτα το Ισλάμ». Όπως ήταν φυσικό, μεγάλες αντιδράσεις ακολούθησαν αυτή την ανακοίνωση, αφού οι Ταλιμπάν – οι οποίοι διόρισαν τον συγκεκριμένο Πρύτανη- όταν ανέλαβαν την εξουσία στις 15 Αυγούστου του 2021, είχαν υποσχθεί πως θα επέτρεπαν στις γυναίκες να δουλεύουν, να σπουδάζουν και να συμμετέχουν στα κοινά. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία κίνηση δεν έχει γίνει προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών. Διαβάστε εδώ την ιστορία μιας δημοσιογράφου που κρύβεται από τους Ταλιμπάν.
Η απόφαση των Ταλιμπάν να ορίσουν τον συγκεκριμένο άνθρωπο σε μια τόσο καίρια θέση έχει επίσης προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς ελάχιστα είναι τα διαπιστευτήριά του. Ο ίδιος αντέκρουσε τις κριτικές σημειώνοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως θεωρεί τον εαυτό του «πλήρως καταρτισμένο».
Our aim for KU is to make it a hub for all real Muslims around the world to gather, research, study and islamicize the modern science. I am here to announce that we will be welcoming pro-Muslim scholars and students to benefit from a real Islamic environment at KU under the IEA.
— Mohammad Ashraf Ghairat محمد اشرف غیرت (@MAshrafGhairat) September 28, 2021
Μάλιστα, παρουσίασε το όραμά του για το ίδρυμα την περασμένη Τρίτη, λέγοντας ότι στόχος του Πανεπιστημίου της Καμπούλ είναι να γίνει «ένας κόμβος για όλους τους πραγματικούς Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, ώστε αυτοί να συγκεντρωθούν, να ερευνήσουν και να μελετήσουν μαζί» και να «εξισλαμιστεί η σύγχρονη επιστήμη. Είμαι εδώ για να ανακοινώσω ότι θα υποδεχτούμε φιλο-Μουσουλμάνους μελετητές και φοιτητές, για να επωφεληθούν από ένα πραγματικό ισλαμικό περιβάλλον», έγραψε ο νέος Πρύτανης στο Twitter.
Φόβοι για κατάρρευση των Πανεπιστημίων όλης της χώρας
Έναν μήνα και κάτι μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και την αποχώρηση των αμερικάνικών στρατευμάτων, γίνεται πιο ξεκάθαρο πως οι φόβοι των γυναικών, που διαδήλωναν για τα δικαιώματά τους τον περασμένο Αύγουστο, για στέρηση των ελευθεριών τους και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους βγαίνουν αληθινοί. Η νεοσύστατη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, που αποτελείται μονο από άνδρες μαχητές, κάθε άλλο παρά πρόθυμη δείχνει για να αναγνωρίσει τις ίδιες ελευεθερίες στις γυναίκες, ενώ την ίδια στιγμή αντιδράσεις έχουν εκφράσει και άνδρες, αφού μόνο την τελευταία εβδομάδα, τουλάχιστον 70 λέκτορες και καθηγητές παραιτήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science.
Αβέβαιο είναι το μέλλον και για δύο άλλα πανεπιστήμια τη χώρας, στο Κανταχάρ και στην Πακτιά, όπου διορίστηκαν ως πρυτάνεις δύο μουλάδες. Μουλάς είναι και ο νέος υπουργός Παιδείας. «Σύντομα θα δούμε την πλήρη κατάρρευση όλων των πανεπιστημίων» προειδοποιεί ο Σαχέμπ Παγιάμπ, τέως αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 200 από τους 825 εργαζομένους του Πανεπιστημίου της Καμπούλ έχουν ήδη εγκαταλείψει το Αφγανιστάν και πολλοί ακόμα ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο, ειδικά αν οι Ταλιμπάν εφαρμόσουν την απόφασή τους να μειώσουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στο μισό.