Με ανάρτησή της στο Instagram ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Εθνική Ομάδα Πόλο γυναικών η Μαργαρίτα Πλευρίτου.
Σε αυτή αναφέρει: «Έπειτα από 13 χρόνια γεμάτα αγώνες (240 περίπου εμφανίσεις με το εθνόσημο), θυσίες, αμέτρητες ώρες προπόνησης και στιγμές περηφάνειας για το εθνόσημο, ήρθε η στιγμή να αποχαιρετήσω την Εθνική Ομάδα. Ήταν ένα ταξίδι ζωής, ένα όνειρο που έζησα με όλη μου την ψυχή, δίνοντας κάθε φορά τον καλύτερό μου εαυτό για να τιμήσω τη χώρα μου. Κάποιες καταστάσεις με οδήγησαν σε αυτό το σημείο, κάτι που κάνει το αντίο ακόμα πιο δύσκολο.
Το 2024 ήταν μια χρονιά που τα είχε όλα: χαρές, συγκινήσεις, προκλήσεις, αλλά και πολλές στιγμές που δοκίμασαν τις αντοχές μου. Ήταν η χρονιά που με έκανε να νιώσω πιο γεμάτη από ποτέ, με στιγμές που θα θυμάμαι για πάντα – τις καλές που γέμισαν την καρδιά μου με περηφάνια, αλλά και τις δύσκολες που με έκαναν πιο δυνατή. Μέσα από αυτές τις προκλήσεις, είχα τη στήριξη και τη βοήθεια κάποιων ξεχωριστών ανθρώπων που γνώρισα σε αυτή την πορεία. Είμαι βαθιά ευγνώμων σε αυτούς, γιατί στάθηκαν δίπλα μου στις δύσκολες στιγμές, με στήριξαν και με βοήθησαν να συνεχίσω να παλεύω. Θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, γιατί χωρίς αυτούς το ταξίδι μου δεν θα ήταν το ίδιο.
Αυτό το ταξίδι δεν ήταν ποτέ μόνο δικό μου. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια, ένα όνειρο που ζήσαμε μαζί με τις συμπαίκτριές μου, τους προπονητές, την οικογένειά μου και όσους με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Κρατάω βαθιά στην καρδιά μου κάθε εμπειρία, κάθε αγώνα, κάθε στιγμή που φόρεσα αυτό το εμβληματικό εθνόσημο.
Αυτό το αντίο δεν σημαίνει τέλος, αλλά ένα νέο ξεκίνημα. Ευχαριστώ από καρδιάς όσους ήταν δίπλα μου σε αυτή τη μοναδική διαδρομή. Θα θυμάμαι για πάντα αυτή την όμορφη πορεία, που με διαμόρφωσε όχι μόνο ως αθλήτρια, αλλά και ως άνθρωπο».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ανδρικό και γυνακείο πόλο στην Ελλάδα
Σε συνέντευξή της στο Marie Claire η αθλήτρια είχε πει σχετικά με το ανδρικό και το γυναικείο πόλο.
«Το γυναικείο πόλο είναι λίγο χειρότερο από το ανδρικό ως προς το κομμάτι του ανταγωνισμού και των τραυματισμών, γιατί έχουμε το μαγιό το οποίο μπορεί να πιάσει και να τραβήξει κανείς πιο εύκολα. Υπάρχουν τραβήγματα, γρατζουνιές και κάποιες φορές πραγματικά σκληρά χτυπήματα. Ορισμένα χτυπήματα μπορεί να γίνονται και κατά λάθος, όπως μια κλοτσιά την ώρα του πρόσθιου ή μια αγκωνιά έξω από το νερό, αλλά αν σοβαρέψουν τα πράγματα, δεν θα αργήσει να έρθει η υποστήριξη από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας».
Τα μόνα κανάλια που παίζουν το γυναικείο πόλο είναι αυτό της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας και το YouTube. Αυτή είναι ακόμη μια μεγάλη ανισότητα. Η κρατική τηλεόραση συνήθως δείχνει μόνο τους τελικούς του γυναικείου πρωταθλήματος, ενώ το ανδρικό πρωτάθλημα προβάλλεται κάθε εβδομάδα. Ενώ στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η πρώτη φορά που η αναλογία γυναικών – ανδρών είναι 50:50, στο άθλημά μας υπάρχει και πάλι διαφορά. Οι γυναικείες ομάδες είναι δέκα, ενώ οι ανδρικές είναι δώδεκα.
Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια ισότητας είναι σημαντικό βήμα. Στο κομμάτι της διαιτησίας υπήρχε έλλειψη γυναικών ενώ με τα χρόνια έχουν αυξηθεί, έχουν περίπου τετραπλασιαστεί. Κάνουμε βήματα προς τα μπροστά, οπότε ελπίζω το αύριο να είναι πολύ καλύτερο για τη γυναίκα είτε στον αθλητισμό, είτε σε οποιονδήποτε κλάδο»,
Το όνειρο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Ομάδα
Μπορεί η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών της χώρας μας να μην είχε λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες για πολλά χρόνια, το 2024, όμως, τα κατάφερε. Η Εθνική πόλο των γυναικών τελικά τερμάτισε στην έβδομη θέση στη διοργάνωση.
Η Μαργαρίτα Πλευρίτου και η αδερφή της, Ελευθερία, επίσης αθλήτρια της υδατοσφαίρισης, πίστευαν οτι θα είναι παρούσες στην επόμενη διοργάνωση από την αρχή της συμμετοχής τους στην Εθνική – όπως και έγινε.
«Το φανταζόμασταν, η αλήθεια είναι, και το πιστεύαμε και για τις δύο προηγούμενες φορές όπου εγώ και η Ελευθερία ήμασταν στα προολυμπιακά (σ.σ.: παλιό σύστημα αγώνων), από το 2012 δηλαδή. Τώρα επιτέλους τα καταφέραμε και είμαστε πολύ περήφανες γι’ αυτό.
Παλεύαμε πολλά χρόνια για τη συμμετοχή και τώρα που το καταφέραμε αυτό νομίζω δεν είναι ότι μας είναι αρκετό, θέλουμε το κάτι παραπάνω. Αυτό βέβαια θα έρθει μέσα από τη σκληρή δουλειά και την προσήλωση στους στόχους μας. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλες μαζί ώστε να βγει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα και να κατακτήσουμε αυτό που θέλουμε»,», είχε πει στη συνέντευξη της στην Εβίτα Τσιλοχρήστου η Μαργαρίτα, λίγο πριν από τη συμμετοχή της χώρας μας στους Αγώνες.
Αν μπορούσε να αλλάξει κάτι στον κόσμο του αθλήματός της, αυτό θα ήταν το πόσο διαδεδομένο είναι. Θα έκανε το άθλημα της υδατοσφαίρισης πιο γνωστό ώστε οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία σε αυτό, είχε πει στο Marie Claire. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.
κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram.com/@margarita_plevritou