Η Ολλανδία θα απαγορεύει πλέον στους πολίτες της να υιοθετούν παιδιά από ξένες χώρες, δήλωσε την Τρίτη υπουργός της ολλανδικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Νομικής Προστασίας Franc Weerwind πρόσθεσε ότι οι διακρατικές διαδικασίες υιοθεσίας που έχουν ήδη ξεκινήσει θα συνεχιστούν προς το παρόν.
Στη χώρα υιοθέτησαν περίπου 40.000 παιδιά από 80 χώρες τον προηγούμενο μισό αιώνα. Η πρακτική αυτή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με μόλις 145 παιδιά που υιοθετήθηκαν το 2019, να μειώνονται σε 70 το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
Netherlands will no longer allow international adoptions https://t.co/q5zJCDWCmZ pic.twitter.com/avL36THICz
— Reuters (@Reuters) May 21, 2024
Το σκάνδαλο για τις υιοθεσίες στην Ολλανδία
Από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022, η ολλανδική κυβέρνηση είχε ήδη παγώσει για σχεδόν δύο χρόνια τις διακρατικές υιοθεσίες. Οι ολλανδικές πολιτικές υιοθεσίας τέθηκαν υπό έλεγχο αφότου ολοένα και περισσότεροι ενήλικοι που είχαν υιοθετηθεί προηγουμένως άρχισαν να ερευνούν τις ρίζες τους και συχνά διαπίστωσαν ότι τα έγγραφα γέννησής τους είχαν πλαστογραφηθεί ή χαθεί ή ότι η υιοθεσία τους ήταν παράνομη.
Το 2021 ακολουθήθηκε η ίδια τακτική καθώς είχαν γίνει αναφορές για κακοποίηση παιδιών. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην υιοθεσία παιδιών από το Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα από το 1967 έως το 1998.
Οι καταχρήσεις περιελάμβαναν τον εξαναγκασμό ή την πληρωμή των βιολογικών μητέρων για να παραδώσουν τα παιδιά. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις διαφθοράς, παραποίησης εγγράφων ώστε να καταστεί αδύνατη ή πιο δύσκολη η εύρεση των βιολογικών οικογενειών των υιοθετημένων παιδιών, εμπορίας παιδιών και “baby farming”.
Η ερευνητική επιτροπή διαπίστωσε ότι οι Ολλανδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνώριζαν για τις ατασθαλίες και ότι ορισμένοι συμμετείχαν στις καταχρήσεις, αν και δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για δωροδοκία.
Τότε, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σταματήσει τις υιοθεσίες από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Οι αρχές πρόσθεσαν ότι θα σταματήσουν επίσης τις υιοθεσίες από την Αϊτή, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, το Περού, την Κολομβία και την Μπουρκίνα Φάσο. Πλέον, απαγορεύουν υιοθεσίες και από Φιλιππίνες, Ουγγαρία, Λεσότο, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Νότια Αφρική, Βουλγαρία και Πορτογαλία.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ένας σημαντικός αριθμός ολλανδικών οικογενειών υιοθέτησε παιδιά από το Μπαγκλαντές σε αυτό που έμεινε γνωστό ως «σκάνδαλο υιοθεσίας από το Μπαγκλαντές».
Αυτό το κύμα υιοθεσιών προκλήθηκε από ένα συνδυασμό ανθρωπιστικών προθέσεων και κοινωνικών παραγόντων, αλλά αργότερα αμφισβητήθηκε λόγω ανησυχιών σχετικά με την ηθική και τη νομιμότητα των υιοθεσιών.
🚨🇳🇱 NETHERLANDS TO BAN FOREIGN ADOPTIONS
Over the past 50 years, Dutch parents adopted around 40,000 children from 80 countries, with the process coming to a nearly 2-year freeze in 2021 and 2022.
The decision to ban foreign adoptions comes after numerous adult adoptees… pic.twitter.com/hChbAJmJLD
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) May 21, 2024
Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, προστίθεται.
«Όχι μόνο υπήρξαν πολλές καταχρήσεις στο παρελθόν, αλλά το σύστημα της διακρατικής υιοθεσίας εξακολουθεί να είναι ανοιχτό στην απάτη και οι καταχρήσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα», προειδοποίησε η επιτροπή που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση.
Σε ρεπορτάζ του Assocciated Press το 2021 είχε γίνει αναφορά σε συγκεκριμένη υπόθεση που αποκαλύφθηκε στα τέλη του 1980. Μια μαία από την Ινδονησία συνελήφθη αφού ανακαλύφθηκαν στη σοφίτα της 18 μωρά που προορίζονταν για υιοθεσία σε οικογένειες στην Ολλανδία.
«Αν και πολλές υιοθεσίες ήταν θετικές για τις οικογένειες, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο παρεμβαίνοντας σε περιπτώσεις όπου υπήρχε κακοποίηση», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Στη χώρα οι συζητήσεις για το θέμα είναι έντονες, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που στηρίζουν την απόφαση για τον περιορισμό των υιοθεσιών από το εξωτερικό. Οι λόγοι που το κάνουν, ωστόσο, ποικίλλουν, αφού αρκετοί θεωρούν θετικό το συγκεκριμένο βήμα, ώστε να μην αλλοιωθεί ο πολιτισμός και το DNA τους.