Στα 33 της χρόνια η Όλγα Χαρλάν είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα στο χώρο της ξιφασκίας… Έχει αναδειχθεί πέντε φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια κι έχει πάρει πέντε Ολυμπιακά μετάλλια με το τελευταίο να προστίθεται στη συλλογή της το βράδυ της Δευτέρας όταν στον μικρό τελικό της σπάθης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού νίκησε με επική ανατροπή την Κορεάτισα Τσόι Σε Μπιν με 15-14 (έχανε με 4-10 και 6-11).

Με το που πήρε τον τελευταίο πόντο και εξασφάλισε το μετάλλιο της η Χαρλάν έβγαλε τη μάσκα της που είχε τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας και τη φίλησε αρκετές φορές ξεσπώντας σε κλάματα.

Κι η συγκίνηση δεν έλειψε ούτε μετά την απονομή των μεταλλίων όταν ήρθε η ώρα των δηλώσεων:

«Αυτό είναι πολύ ξεχωριστό για μένα, είναι απείρως ξεχωριστό. Αυτό είναι για τους αθλητές από τη χώρα μου που δεν μπόρεσαν να είναι εδώ γιατί η Ρωσία τους σκότωσε. Και επίσης για όλους τους αθλητές που βρίσκονται εδώ και εκπροσωπούν την Ουκρανία. Δεν ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να προετοιμαστείς και να συγκεντρωθείς στον αγώνα, όταν είσαι στο σπίτι σου και δέχεσαι επιθέσεις κάθε μέρα», ήταν τα πρώτα λόγια της στη μικτή ζώνη προς τους εκπροσώπους ολων των ΜΜΕ.

Από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλλε στη χώρα της η Χαρλάν φρόντισε να γίνει η φωνή της Ουκρανίας σε όλον τον κόσμο, καθώς είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες του αθλήματος.

Μάλιστα στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αποβλήθηκε από τη διοργάνωση επειδή αρνήθηκε να χαιρετήσει μια Ρωσίδα ξιφομάχο κι όπως είχε δηλώσει αργότερα «εκείνη τη στιγμή έπαψα να πιστεύω σε έναν καλύτερο κόσμο». Η αποβολή στο Παγκόσμιο είχε θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς, ωστόσο τον χειμώνα ο πρόεδρος της ΔΟΕ (και ολυμπιονίκης της ξιφασκίας) Τόμας Μπαχ με προσωπική του επιστολή τη διαβεβαίωσε πως  ό,τι κι αν συμβεί η ίδια θα ταξίδευε στο Παρίσι. Κι ο Γερμανός παράγοντας ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να την αγκαλιάσουν μετά την επιτυχία της.

 

«Είναι το πιο σημαντικό μετάλλιο της καριέρας σου;», ρωτήθηκε η Χαρλάν και χωρίς να το σκεφτεί απάντησε: «Αυτό το μετάλλιο είναι τελείως διαφορετικό. Είναι ξεχωριστό γιατί είναι για τη χώρα μου. Για την οικογένειά μου, για όλους τους αθλητές που πηγαίνουν στον πόλεμο, για τους Ουκρανούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για τα κορίτσια μου, που είναι καταπληκτικά. Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλη την Ουκρανία, για όλο τον κόσμο. Είμαι Ουκρανή, το αίμα μου είναι ουκρανικό και θέλω να πω ότι εμείς οι Ουκρανοί δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα τα παρατήσουμε».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει το Υπουργείο Αθλητισμού της Ουκρανίας, δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας περίπου 400 Ουκρανοί αθλητές και αθλήτριες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ η Χαρλάν προπονείται και ζει στην Ιταλία, όπου εγκαταστάθηκε πριν από τον πόλεμο.

Μόνο που τώρα σπάνια μπορεί αν επισκεφθεί την Οδησσό που ζει η οικογένεια της. «Συνολικά, θα έχω πάει περίπου πέντε φορές για διάστημα μιας εβδομάδας» είπε χαρακτηριστικά, αλλά στο Παρίσι είχε καταφέρει να έχει τους δικούς της ανθρώπους μαζί της.

«Η μητέρα μου, η αδελφή μου, ο παππούς μου… ήταν όλοι εδώ και είναι εκπληκτικό. Όταν έρχονται να με δουν, νιώθω ότι είναι ασφαλείς», είπε και άφησε όλα ανοικτά για το μέλλον: «Δεν ξέρω αν θα είναι οι τελευταίοι μου αγώνες, αλλά νομίζω ότι θα σταματήσω για λίγο μετά το Παρίσι. Θα είναι οι πέμπτοι μου και θέλω να μεγαλώσω, να κάνω οικογένεια και να έχω και μια διαφορετική ζωή».

πηγή: protothema.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below