H Νότια Κορέα μπορεί να βρίσκεται στην 173η θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην ισότητα των φύλων – επί συνόλου 193 κρατών – ωστόσο ένας πολιτικός από τη Σεούλ εξέφρασε την άποψη ότι η «διαρκώς αυξανόμενη κυριαρχία» του γυναικείου φύλου στη νοτιοκορεατική κοινωνία κρύβεται πίσω από τις αυτοκτονίες ανδρών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος της Σεούλ Kim Ki-duck ισχυρίστηκε δημόσια ότι η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό δυσκολεύει την εύρεση εργασίας για τους άνδρες και συνακόλουθα την εύρεση γυναικών που να θέλουν να τους παντρευτούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα «μετατρέπεται σε μια γυναικοκρατούμενη κοινωνία» και αυτό «φταίει εν μέρει για την αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας».
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχόλια του συμβούλου Kim, που προέρχονται από πολύ περασμένες δεκαετίες, έγιναν αντικείμενο σκληρής κριτικής, τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες.
Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν οι ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές, που ενημερώθηκαν για την έκθεση που συνέταξε και κατέθεσε σε επίσημα αυτοδιοικητικά όργανα ο σύμβουλος.
«Είναι επικίνδυνη η διατύπωση τέτοιων ισχυρισμών χωρίς επαρκείς αποδείξεις», δήλωσε στο BBC ο Song In Han, καθηγητής ψυχικής υγείας στο πανεπιστήμιο Yonsei. Ο ίδιος είπε πως σε παγκόσμιο επίπεδο οι περισσότεροι άνθρωποι που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν είναι άνδρες και πως το παράδειγμα της Νότιας Κορέας ακολουθεί την παγκόσμια τάση. Ακόμα, τόνισε ότι πρέπει να μελετηθούν επιστημονικά οι λόγοι που κρύβονται πίσω από την αύξηση των ποσοστών των αυτοκτονιών, καθώς είναι «ανόητη» η απόδοση ευθυνών στις γυναίκες.
Τα τελευταία πέντε χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη χώρα το ριζοσπαστικό φεμινιστικό κίνημα με τίτλο 4B, του οποίου η ιδεολογία συμπυκνώνεται σε τέσσερα όχι: όχι στο σεξ με άνδρες, όχι στις γεννήσεις, όχι στα ραντεβού με άνδρες και όχι στο γάμο με άνδρες. Αυτή είναι μια από τις αντιδράσεις της νοτιοκορεατικής κοινωνίας απέναντι σε πολλά χρόνια καταπίεσης των γυναικών, αποκλεισμού τους από την αγορά εργασίας και διαρκούς ελέγχου κάθε πτυχής της ζωής τους.
Πολιτικοί όπως ο σύμβουλος Kim εκφράζουν τέτοιες μισογυνικές απόψεις βασιζόμενοι εν μέρει και σε τέτοια φαινόμενα, κάτι που αποδεικνύει όμως το πόσο εκτός τόπου και χρόνου βρίσκονται. Τι κι αν το εν λόγω κίνημα αριθμεί λίγες χιλιάδες διαδικτυακά μέλη, επί του πρακτέου οι γυναίκες στη χώρα βιώνουν το έμφυλο χάσμα καθημερινά, με τρόπο που αντανακλά και στην τσέπη τους, μιας και εκτός των άλλων πληρώνονται κατά 29% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους με τα ίδια προσόντα. Μάλιστα, οι ίδιες αναγκάζονται να κάνουν συχνά δουλειές μερικής απασχόλησης, εξαιτίας των προκαταλήψεων απέναντι στο φύλο τους, κάτι βέβαια που ο σύμβουλος Kim δεν έλαβε υπόψιν του, όταν συνέτασσε την πιο πάνω έκθεσή του, ζητώντας μάλιστα την ευαισθητοποίηση του κόσμου ως προς το ζήτημα της αποδυνάμωσης των ανδρών.
Το BBC αναφέρει πως ζήτησε το σχόλιο του συμβούλου μετά το ξέσπασμα των αντιδράσεων και εκείνος δήλωσε σχετικά ότι «δεν είχε σκοπό να κατακρίνει τη γυναικοκρατούμενη κοινωνία» και πως απλά εξέφραζε την άποψή του.
Δυστυχώς ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν είναι ο μόνος στη χώρα του που εκφράζει τέτοιες απόψεις. Πριν από ένα μήνα ένας ακόμα σύμβουλος του δήμου της Σεούλ δημοσίευσε μια σειρά από άρθρα όπου προέτρεπε τις νεαρές γυναίκες να ξεκινήσουν τη γυμναστική και να κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης της πυέλου, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά των γεννήσεων. Ταυτόχρονα, ένα think tank που πρόσκειται στην κυβέρνηση εξέφρασε την άποψη ότι τα κορίτσια έπρεπε να ξεκινούν νωρίτερα το σχολείο, όχι φυσικά για να έρχονται πιο γρήγορα σε επαφή με τη γνώση, αλλά επειδή, σύμφωνα με το δικό του σκεπτικό, έτσι θα έρχονται πιο κοντά με τους συμμαθητές τους, με αποτέλεσμα να έχουν γνωριστεί καλά πριν παντρευτούν.
Η Yuri Kim, διευθύντρια της Ένωσης Εμπορίου της χώρας, κατηγόρησε τους πολιτικούς για μισογυνισμό, επισημαίνοντας ότι η στάση τους διαχρονικά συμπυκνώνεται στην προσπάθεια να βρεθεί κάποιος αποδιοπομπαίος τράγος για το πρόβλημα της ανεργίας και για οτιδήποτε άλλο αφορά στην απώλεια της απόλυτης ανδρικής εξουσίας. Το ίδιο συνέβη και με το Κόμμα της Δικαιοσύνης, το οποίο μάλιστα ζήτησε την απόσυρση της πιο πάνω έκθεσης, κάτι που βέβαια δεν έχει συμβεί ακόμα.