Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αναγνώρισε για πρώτη φορά ρητά τον μισογυνισμό ως κίνητρο για εγκλήματα μίσους εν μέσω ενός αυξανόμενου «αντιφεμινιστικού» κινήματος στη χώρα της Ανατολικής Ασίας.

Το περιφερειακό δικαστήριο Changwon επικύρωσε την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, την καταδίκη ενός άνδρα από κατώτερο δικαστήριο σε τρία χρόνια φυλάκιση για βαριά επίθεση, καταστροφή περιουσίας και παρεμπόδιση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι πράξεις του άνδρα «είχαν τις ρίζες τους σε αβάσιμο μίσος και προκατάληψη κατά των γυναικών», ανέφερε η Korea Herald.

Ο 20χρονος άνδρας συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο για επίθεση σε μια γυναίκα που θεωρούσε φεμινίστρια επειδή είχε κοντά μαλλιά. «Αφού έχεις κοντά μαλλιά, πρέπει να είσαι φεμινίστρια. Είμαι ανδρικός σοβινιστής και πιστεύω ότι οι φεμινίστριες πρέπει να τιμωρούνται», είχε πει ο άνδρας, σύμφωνα με την αστυνομία. Φέρεται να κλώτσησε και να γρονθοκόπησε τη γυναίκα που εργαζόταν σε ένα ψιλικατζίδικο στην Τζιντζού της επαρχίας της Νότιας Γκιόνγκσανγκ. Η γυναίκα έχασε την ακοή της από το αριστερό αυτί και πλέον είναι άνεργη, ανέφεραν οι ακτιβιστές που την στηρίζουν.

Ο δικηγόρος του θύματος χαιρέτισε την απόφαση, δηλώνοντας ότι ανοίγει τον δρόμο για μια χώρα πιο ασφαλή για τις γυναίκες. «Μέχρι τώρα, δεν είχα δει καμία περίπτωση όπου δικαστήριο να έκρινε ρητά ότι ο μισογυνισμός ήταν κίνητρο εγκλήματος», πρόσθεσε ο Λι Γκιέονγκ-χα. «Πολλοί από τους δράστες λένε ότι δεν μισούν τις γυναίκες αλλά τις φεμινίστριες. Αυτή η απόφαση είναι σημαντική επειδή διευκρινίζει ότι το να λέει κανείς πράγματα όπως ότι ‘οι φεμινίστριες θέλουν ξύλο’ είναι μισογυνισμός», εξήγησε.

Οι φεμινίστριες ακτιβίστριες της επαρχίας Γκιεονγσάνγκ, όπου διαπράχθηκε το έγκλημα, χαρακτήρισαν «ιστορική» την απόφαση. «Τα μισογυνικά εγκλήματα δεν τιμωρούνταν επαρκώς από τα δικαστήρια, γεγονός που ενίσχυσε τα στερεότυπα του φύλου και παρεμπόδισε την ισότητα των φύλων», είπε η Λι Γκιέονγκ-ορκ, της Ένωσης Γυναικών του Γιεονγκνάμ.

Η χώρα, παρά την τεχνολογική της ανάπτυξη, έχει το χειρότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και κατατάσσεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις του δείκτη Glass Ceiling Index του Economist, ο οποίος αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο οι γυναίκες βιώνουν ίση μεταχείριση στον εργασιακό χώρο.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Yoon Suk-yeol, 62 ετών, απαρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του φεμινιστή όταν διεκδικούσε το αξίωμά του. Προηγουμένως είχε υπονοήσει ότι ο φεμινισμός ευθύνεται για το αβυσσαλέο ποσοστό γεννήσεων, το οποίο είναι σήμερα το χαμηλότερο στον κόσμο και έχει αφήσει την ασιατική χώρα αντιμέτωπη με τη δημογραφική κατάρρευση.

Τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι ακραίος μισογυνισμός θα αντιμετωπίζεται ως μορφή εξτρεμισμού σύμφωνα με τα νέα κυβερνητικά σχέδια, δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Η υπουργός Εσωτερικών vette Cooper διέταξε την επανεξέταση της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, προκειμένου να καθοριστεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των απειλών που προέρχονται από επιβλαβείς ιδεολογίες.

Η ανάλυση θα εξετάσει το μίσος για τις γυναίκες ως μία από τις ιδεολογικές τάσεις που η κυβέρνηση λέει ότι κερδίζει έδαφος και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των ημερών. Η κ. Cooper δήλωσε ότι έχει σημειωθεί αύξηση του εξτρεμισμού «τόσο στο διαδίκτυο όσο και στους δρόμους μας», ο οποίος «διαρρηγνύει τον ίδιο τον ιστό των κοινοτήτων μας και της δημοκρατίας μας».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below