Από την πρώτη στιγμή της επιστροφής των Ταλιμπάν στην εξουσία, οι γυναίκες ένιωσαν πολύ σκληρά το βάρος της νέας κατάστασης. Εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους, θανατώθηκαν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να κρύβονται στα βουνά ή, αν ήταν τυχερές, να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή σε κάποια άλλη χώρα.
Μετά τις δια ζώσης διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των γυναικών στο Αφγανιστάν, τώρα επιστρατεύονται και τα social media σε έναν αγώνα κατά του απολυταρχικού καθεστώτος των Ταλιμπάν. Αφγανές σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν μια online εκστρατεία διαμαρτυρόμενες ενάντια στους αυστηρούς κανόνες που επιβάλλουν στις μαθήτριες και φοιτήτριες. Δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νέο καθεστώς αναρτώντας στα social media φωτογραφίες τους στις οποίες φορούν παραδοσιακές φορεσιές του τόπου τους χρησιμοποιώντας τα hashtags #DoNotTouchMyClothes και #AfghanistanCulture.
Την καμπάνια εμπνεύστηκε η Δρ. Bahar Jalali, πρώην καθηγήτρια Ιστορίας στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν και μέχρι τώρα εκατοντάδες γυναίκες έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά της, ποστάροντας φωτογραφίες τους καθώς και σχόλια για την όλη κατάσταση στο Αφγανιστάν και τους κανόνες που επιβάλλουν.
This is Afghan culture. I am wearing a traditional Afghan dress. #AfghanistanCulture pic.twitter.com/DrRzgyXPvm
— Dr. Bahar Jalali (@RoxanaBahar1) September 12, 2021
Η κίνηση αυτή ουσιαστικά απαντά στην καθιστική διαμαρτυρία που ενορχήστρωσαν οι Ταλιμπάν στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, όπου περίπου 300 γυναίκες εμφανίστηκαν με μαύρο ένδυμα που κάλυπτε το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια τους. Με σημαίες των Ταλιμπάν στα χέρια, οι γυναίκες αυτές ανέφεραν ότι «υποστηρίζουν» τους μαχητές που ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπεται σε γυναίκες να βρίσκονται σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις, όπως και ότι σε σχολεία και πανεπιστήμια οι τάξεις θα πρέπει να είναι διαχωρισμένες με βάση το φύλο.
«Καμία γυναίκα δεν έχει ντυθεί ποτέ έτσι στην ιστορία του Αφγανιστάν. Αυτό είναι εντελώς ξένο για τον πολιτισμό μας. Δημοσίευσα τη φωτογραφία μου με το παραδοσιακό αφγανικό φόρεμα για να ενημερώσω, να εκπαιδεύσω και να διαλύσω την παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τους Ταλιμπάν», είπε η Bahar Jalali.
This is another traditional Afghan dress from a different part of Afghanistan. I was a teenager in this pic. We will not let our culture to be appropriated by those who want to erase us. #DoNotTouchMyClothes #AfghanistanCulture pic.twitter.com/dMwnBS7vuT
— Dr. Bahar Jalali (@RoxanaBahar1) September 12, 2021
Η παραδοσιακή φορεσιά για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν περιλαμβάνει φορέματα με έντονα χρώματα και φλοράλ μοτίβα που φτάνουν ως τον αστράγαλο. Μπορούν, επίσης, να φορούν μαντήλια που καλύπτουν το κεφάλι τους και όχι ολόκληρη στολή που τις κρύβει από πάνω μέχρι κάτω. Η μπούρκα επιβλήθηκε από τους Ταλιμπάν όταν πήραν την εξουσία τη δεκαετία του 1990 και επανήλθε με την κατάληψη της εξουσίας από τους ίδιους στις 15 Αυγούστου του 2021.
H κίνηση της πρώην καθηγήτριας έτυχε αμέσως μεγάλης αποδοχής, κυρίως στο Twitter με γυναίκες να δημοσιεύουν φωτογραφίες τους, ενώ όλες είναι πρόθυμες να συνεχίσουν τον αγώνα κατά των Ταλιμπάν. Η Σαμίρα, μία φοιτήτρια από την Καμπούλ, σημείωσε για το γεγονός πως ανακοινώθηκε ότι οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να περνάνε από έγκριση για να γίνουν, «Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις ελευθερίες των γυναικών. Δεν έχω τίποτα να χάσω. Είτε θα μείνω κλεισμένη στο σπίτι μου, αδυνατώντας να συνεχίσω τις σπουδές μου, ή μπορώ να δώσω μάχη. Ακόμη κι αν ρισκάρω τη ζωή μου, ακόμη κι αν με σκοτώσουν, αυτό είναι καλύτερο από το να με φιμώνουν».
This is the real #afghan culture the #taliban are trying to hide🇦🇫 #AfghanistanCulture #DoNotTouchMyClothes #AfghanWomen #Afghanistan Thank you to @RoxanaBahar1 for inspiring this movement to show the world real #AfghanCulture pic.twitter.com/9zMi6cLi4W
— Tamana Nasir (@tamana_nasir) September 14, 2021
Η Tamana Nasir, μία ακόμη από τις γυναίκες που συμμετέχει στην εκστρατεία, σημείωσε στο σχετικό tweet της: «Αυτός είναι ο πολιτισμός μας και όχι αυτό που προσπαθούν να προβάλλουν οι Ταλιμπάν».
Μεταξύ των κανόνων που έχουν ανακοινωθεί οι γυναίκες στα Πανεπιστήμια του Αφγανιστάν θα πρέπει να καλύπτουν όλο τους το σώμα με ρούχα, να βγαίνουν από τις αίθουσες νωρίτερα από τους άντρες και να κλείνονται σε άλλη αίθουσα μέχρι εκείνοι να αποχωρήσουν από το κτίριο.
«Οι γυναίκες θα επιτρέπεται να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας καθώς το Αφγανιστάν επιδιώκει την ανασυγκρότησή του έπειτα από δεκαετίες πολέμου, αλλά θα είναι υποχρεωτικά ο διαχωρισμός με βάση το φύλο και η τήρηση των ισλαμικών κανόνων ενδυμασίας», είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Διαβάστε εδώ όλους τους κανόνες που ανακοίνωσαν.