Οι τελευταίες ειδήσεις για το λευκό τιγράκι δεν είναι, δυστυχώς, ευχάριστες. Η επιτροπή των 12 κτηνιάτρων που κλήθηκε να αποφασίσει για την τύχη της μικρής Χασίγια, συνεκτιμώντας όλες τις εξετάσεις της υγείας της και προχωρώντας σε νέες, κατέληξε ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί η πολύ επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας της ούτε να ξαναπερπατήσει. Έτσι, πρότεινε την ευθανασία ως την κατάλληλη επιλογή. Η ημέρα και η ώρα που θα ναρκωθεί και στη συνέχεια θα της χορηγηθεί φάρμακο ευθανασίας δεν έχει γίνει γνωστή.
Υπήρξαν αντιδράσεις στα social media, αλλά μια από τις πιο ψύχραιμες τοποθετήσεις ήταν αυτή της Δρος Άννας Κατωγυρίτη, ιδρύτριας του συλλόγου της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου και κτηνιάτρου που έχει συνεργαστεί με την Jane Goodall. Η ειδικός, που στο παρελθόν μάλιστα είχε ταχθεί κατά της θανάτωσης του χιμπαντζή στο Αττικό Πάρκο, έγραψε στο προφίλ της στο Facebook:
«Τα άγρια ζώα που είναι παράλυτα, πονούν και έχουν κακή πρόγνωση δεν μπορούν να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής, όχι μόνο από άποψη σωματική αλλά, κυρίως, συναισθηματική.
»(Να το ξεκαθαρίσω: Δεν λέω ότι τα παράλυτα ζώα που μπορούν να έχουν μια ανθρώπινη διαχείριση πρέπει να υποβάλλονται σε ευθανασία, έχω προσθέσει και άλλους παράγοντες στη δήλωσή μου.)
»Το να κρατάμε ζώα στη ζωή για τη δική μας συναισθηματική ικανοποίηση δεν συνεισφέρει στην προστασία της άγριας ζωής ούτε είναι μια πράξη “αγάπης” ή υπεράσπισης των ζώων. Η φανατική “αγάπη” σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ωφελεί το ζώο.
«Το να κρατάμε ζώα στη ζωή για τη δική μας συναισθηματική ικανοποίηση δεν συνεισφέρει στην προστασία της άγριας ζωής ούτε είναι μια πράξη “αγάπης” ή υπεράσπισης των ζώων. Η φανατική “αγάπη” σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ωφελεί το ζώο».
»Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι είναι εγωιστική.
»(Παρακολουθώ ως παρατηρήτρια τις ειδήσεις για ένα τιγράκι που προήλθε από παράνομη εκτροφή και εμπόριο και εγκαταλείφθηκε έξω από ζωολογικό κήπο στην Ελλάδα και υποφέρει από πολλά ιατρικά προβλήματα. Η προσοχή μας πρέπει να στραφεί σε τι είναι καλύτερο για το ίδιο το ζώο, αφού αφήσουμε στην άκρη όλα τα συναισθήματα και τους εγωισμούς μας, και στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων.)»
Η φιλοζωική οργάνωση Νέμεσις σχολίασε στα social media με τη σειρά της:
«– Όλοι μας είμαστε σοκαρισμένοι και βαθύτατα λυπημένοι.
»- Επικοινωνήσαμε τώρα με τον Νίκο Μπόκαρη, το στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης της Χασίγια.
»- Έχουν ήδη ενημερωθεί με το πόρισμα των 12 κτηνιάτρων οι αρμόδιοι υπουργοί ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ και ΥΠΑΑΤ, όπως και η αρμόδια Αντεισαγγελέας του ΑΠ.
»- Μέλημα όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι να μην υποφέρει άλλο η Χασίγια.
»- Χαρακτηριστικά ο κ. Μπόκαρης μας είπε: ”Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος. Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει χθες”. Εγωκεντρικές και ανεύθυνες απόψεις δεν χωρούν σε έναν πραγματικό φιλόζωο.
«Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος. Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει χθες»
»- Η πρόταση του κ. Μπόκαρη θα είναι να αφαιρεθεί στη συνέχεια από το τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλίας η λάμα ή το καρφί που υπάρχει στο πόδι της, μήπως μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα για το ποιοι είναι πίσω από αυτή τη τραγική ιστορία της Χασίγια.
»- Συμφώνησε επίσης ο αρμόδιος του ΥΠΕΝ ότι η παρακαταθήκη που μας αφήνει η μικρή τίγρη είναι να βρεθούν οι εγκληματίες και να παταχθεί το παράνομο εμπόριο άγριας και ήμερης ζωής στη χώρα μας.
»- Εκεί πρέπει να εστιάσουμε πλέον οι πάντες χάριν αυτής της ψυχής, που υπέφερε τα πάνδεινα από τους αδίστακτους έμπορους.
»- Πληροφορούμαστε ότι γίνεται πολύ κουβέντα στο διαδίκτυο για το αν υπέστη ή όχι ανακοπή/ες το νεαρό ζώο. Ναι, υπέστη, όπως και ο κ. Μπόκαρης μόλις μας επιβεβαίωσε, αλλά και ο γιατρός μας στη 12μελή.
»- Αλλά τι σημασία έχει αλήθεια αν υπέστη ή όχι; Θλιβόμαστε πραγματικά για το επίπεδο που διεξάγεται αυτή η συζήτηση στο διαδίκτυο.
»- Αλλού θα έπρεπε όλοι μας να εστιάσουμε τον προβληματισμό μας».
Δείτε τις αναρτήσεις από τη Δρα Κατωγυρίτη και τη Νέμεσι: