Τα τελευταία χρόνια μία μερίδα της επιστημονικής κοινότητας ασχολείται με το ζήτημα της ύπαρξης μικροπλαστικών σε οτιδήποτε καταναλώνουμε, από το νερό μέχρι το κρέας και τα λαχανικά. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Toxicological Sciences αποκαλύπτει την ύπαρξη πλαστικών στο σύνολο των 62 πλακούντων που αποτέλεσαν το αντικείμενό της, κάτι που δεν είναι απλά ανησυχητικό, αλλά ανατριχιαστικό.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του New Mexico και συγκεκριμένα της Σχολής Επιστημών Υγείας. Ο επικεφαλής της, Dr. Matthew Campen, ανακοίνωσε ότι επί συνόλου 62 πλακούντων γυναικών που είχαν γεννήσει πρόσφατα εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις μικροπλαστικών σε ποσοστά από 6,5 ως 790 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ανθρώπινου ιστού.
Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια από πλαστικό διαφόρων ειδών, έχουν μήκος μικρότερο από πέντε χιλιοστά και εισέρχονται στα φυσικά οικοσυστήματα από διάφορες πηγές. Στη συγκεκριμένη μελέτη το μικροπλαστικό που εντοπίστηκε στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν το πολυαιθυλένιο, δηλαδή ο πιο κοινός τύπος πλαστικού, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την κατασκευή μπουκαλιών νερού. Μία δεύτερη μελέτη, που έτρεξε παράλληλα, αποκάλυψε ότι βρέθηκαν μικροπλαστικά σε 17 ανθρώπινες αρτηρίες, κάτι που μπορεί να συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Ο Dr. Campen δήλωσε πως αν βρισκόμαστε στο σημείο να εντοπίζουμε μικροπλαστικά σε πλακούντες, η ζωή κάθε θηλαστικού στον πλανήτη μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Η διαρκώς αυξανόμενη συγκέντρωσή τους σε ανθρώπινο ιστό μπορεί να είναι η εξήγηση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε ηλικίες κάτω των πενήντα ετών, καθώς και η αζωσπερμία. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η κατάσταση μόνο θα χειροτερεύει, καθώς δεν υπάρχει στην παρούσα φάση κάποια λύση για αυτό το πρόβλημα.
Τα μικροπλαστικά έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και καιρό και στο μητρικό γάλα. Μέχρι στιγμής οι μελέτες δείχνουν ότι τα σωματίδιά τους μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και να είναι η αιτία διαφόρων φλεγμονών.
Το συγκεκριμένο ερευνητικό ίδρυμα χρησιμοποιεί ως μέθοδο ανάλυσης τη φυγοκέντρηση, κι έτσι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πιο αξιόπιστα. Μπορεί μέχρι στιγμής οι γυναίκες από τις οποίες ελήφθησαν οι πλακούντες να μην παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα στις εγκυμοσύνες και τις γέννες, αυτό όμως δεν αποκλείει, ειδικά αν σταδιακά η συγκέντρωση μικροπλαστικών μεγαλώνει, τη μελλοντική πρόκληση προβλημάτων υγείας στα έμβρυα, με δεδομένο ότι μπορούν να απορρυθμίσουν και το ορμονικό σύστημα του ανθρώπου.
Στο μεταξύ διάφορα κράτη στον κόσμο λαμβάνουν πρωτοβουλίες με σκοπό τη μείωση χρήσης πλαστικού, όπως η απαγόρευση του glitter, που θεσπίζει σταδιακά σε ισχύ η ΕΕ, ωστόσο ο χρόνος που έχουμε πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη φαίνεται να τελειώνει.