Η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Malala Yousafzai παρομοίασε την Τρίτη τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι Ταλιμπάν στις γυναίκες στο Αφγανιστάν με τη μεταχείριση των μαύρων υπό το απαρτχάιντ, σε διάλεξη που διοργάνωσε το ίδρυμα του Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατο του πρώτου μαύρου προέδρου στη Νότια Αφρική.
Η Malala Yousafzai επέζησε από πυροβολισμό στο κεφάλι όταν ήταν 15 ετών στη γενέτειρά της, το Πακιστάν, από ένοπλο, ο οποίος της επιτέθηκε, αφού εκείνη έκανε εκστρατεία για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, τα οποία αρνούνταν οι Ταλιμπάν.
Από τότε που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2014, η 26χρονη σήμερα Malala έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα των γυναικών απέναντι στην καταπίεση.
«Αν είσαι κορίτσι στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν αποφασίσει για το μέλλον σου. Δεν μπορείς να παρακολουθήσεις ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ένα πανεπιστήμιο. Δεν μπορείς να βρεις μια ανοιχτή βιβλιοθήκη για να διαβάσεις. Βλέπεις τις μητέρες σου και τις μεγαλύτερες αδελφές σου περιορισμένες», δήλωσε η Yousafzai.
Η Yousafzai είπε, επίσης, ότι οι ενέργειες των Ταλιμπάν θα πρέπει να θεωρηθούν «απαρτχάιντ βασισμένο στο φύλο» και ότι «στην πραγματικότητα έκαναν το να είσαι κορίτσι παράνομο». Σημείωσε, επίσης, ότι τα κορίτσια στο Αφγανιστάν «στρέφονται στα ναρκωτικά» και «προσπαθούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους» εξαιτίας της «καταστολής».
“In Afghanistan, the Taliban say that oppressing women is a matter of religion. So let me say this as plainly as possible: that is not only an excuse, it is also not true.” – @Malala #NMAL2023 #Mandela10 pic.twitter.com/tPkWkM5A9W
— NelsonMandela (@NelsonMandela) December 5, 2023
Είπε ότι οι διεθνείς παράγοντες δεν θα πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021, καθώς οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποσύρθηκαν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.
Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει επιδοθεί στον περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν. Σε διάστημα 2 ετών, τα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης κατόπιν τα πανεπιστήμια έκλεισαν τις πόρτες τους στις γυναίκες, ενώ απαγορεύτηκε επίσης η πρόσβασή τους στα πάρκα, τα χαμάμ και τα αθλητικά κέντρα.
Οι Ταλιμπάν λένε ότι σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών και πράττουν σύμφωνα με την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και των αφγανικών εθίμων. Μάλιστα, δηλώνουν ότι οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδια για το άνοιγμα λυκείων για κορίτσια, αλλά έπειτα από τόσο καιρό στην εξουσία δεν έχουν δώσει χρονοδιάγραμμα για το συγκεκριμένο πλάνο τους.
Σε συνέντευξή της μετά την ομιλία της στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Yousafzai δήλωσε ότι ανησυχεί πως οι Ταλιμπάν θα αφαιρέσουν την κριτική σκέψη ακόμη και από τα αγόρια.
«Είναι τόσο σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα όχι μόνο να παρέμβει για να προστατεύσει την πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση, αλλά και να διασφαλίσει ότι πρόκειται για ποιοτική εκπαίδευση και όχι για κατήχηση», δήλωσε.
Αναφερόμενη στον πόλεμο στη Γάζα, είπε ότι επιθυμεί να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να μπορέσουν τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο και στην κανονική τους ζωή.