Μουδιασμένη η κοινωνία της Κέρκυρας από εχθές, μετά το συμβάν με το άλογο που πέθανε κάτω από τον καυτό ήλιο σε κεντρικό δρόμο του νησιού, αλλά και τις αντιδράσεις εκείνων που βρέθηκαν κοντά του λίγο μετά το δυσάρεστο γεγονός.

Ο ιδιοκτήτης συνελήφθη, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας, υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ επιπλέον σε βάρος του βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ, σύμφωνα με το corfutvnews.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος του αλόγου προήλθε από παθολογικά αίτια με πιθανότερο το πνευμονικό εμφύσημα. Οι κτηνίατροι τόσο από το δημόσιο κτηνιατρείο όσο και ιδιώτες που έκαναν τη νεκροψία-νεκροτομή, διαπίστωσαν πως το άλογο ήταν ταϊσμένο και περιποιημένο, ενώ δεν υπήρξε κανένα ίχνος που να μαρτυράει κακοποίησή του.

Κάτοικος Κέρκυρας: «Έλλειψη παιδείας στο νησί»

Σε συζήτηση που είχαμε με κάτοικο του νησιού, ο οποίος εργάζεται στον τουριστικό τομέα και έχει δικά του ζώα, αλλά θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, μάθαμε πως η ελλιπής φροντίδα των ζώων είναι κάτι σύνηθες στο νησί.

«Η Κέρκυρα είναι πολύ πίσω και μεγάλο παράγοντα σε αυτό παίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού. Δεν έχουν την παιδεία ή και τη θέληση να κάνουν τον τόπο τους καλύτερο. Στοχεύουν στο κέρδος που θα έχουν το καλοκαίρι για να κάθονται τον χειμώνα. Νεότερος δεν το αντιλαμβανόμουν, μα ζώντας πλέον την καθημερινότητα του νησιού το βλέπω. Δυστυχώς, γίνονται όλα για το γρήγορο κέρδος. Οποιεσδήποτε άλλες αξίες υπάρχουν πάνε πίσω.

Το κομμάτι της άμαξας είναι παράδοση στην Κέρκυρα, είναι σύμβολο. Υπάρχει από το παρελθόν. Μπροστά από το Λιστόν, ας πούμε, το οποίο δεν ήταν πλακόστρωτο, ήταν δρόμος που περνούσαν κατά κύριο λόγο οι άμαξες. Καταλαβαίνω ότι άνθρωποι ζουν από αυτό και το ότι ίσως είναι δύσκολο να το αφήσουν, αλλά ο τρόπος που γίνεται δεν είναι σωστός. Υπάρχει, όμως, άγνοια και έλλειψη παιδείας».

 

Για το συμβάν με το νεκρό άλογο στον δρόμο του νησιού – «Το άλογο ήταν νέο»

«Δεν γνωρίζω τι ποινές θα λάβει ο συγκεκριμένος κύριος που είχε το άλογο. Ξέρω ότι έχουν εμπλακεί ήδη δικηγόροι και θα υπάρξει συνέχεια. Επίσης, να τονίσω, επειδή ειπώθηκαν πολλά, το άλογο ήταν νέο. Αν παρατηρήσετε τα δόντια του και το κορμί του, φαίνεται. Το γνωρίζω αυτό, διότι τα βλέπαμε κοντά στο σπίτι. Ήταν μαζί με άλλο ένα, λευκό, σε ένα χωράφι.

Εκείνος που προσπάθησε να βγάλει τη φωτογραφία είναι γνωστός μου και τον κλώτσησαν. Είπε πως θα τους καταγγείλει και αυτή ήταν η αντιμετώπιση.

Δεν υπάρχει παιδεία. Όχι μόνο για τα άλογα, για όλα τα ζώα. Φαίνεται η έλλειψη παιδείας από το πώς μεταχειρίζονται και τα κατοικίδιά τους. Κανείς δεν μαζεύει τις ακαθαρσίες των ζώων του. Τρανταχτό παράδειγμα η τοποθέτηση ειδικής σήμανσης σε σημείο του νησιού που πρότεινε στους κατοίκους να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους, αυτές οι πινακίδες – η σήμανση – καταστράφηκαν».

Ο ίδιος, με τη σύντροφό του, είχε διασώσει δύο κακοποιημένα άλογα πριν από λίγο καιρό, τα οποία είχαν βρει χτυπημένα και σε κορμό, κεφάλι και πόδια. «Μπορεί να μην έχουμε πολλά χρήματα, αλλά τρέξαμε για να τα βοηθήσουμε σε κτηνιάτρους. Είναι τέτοια η νοοτροπία στο νησί, που τα ζώα έρχονται σε τελευταία μοίρα, συνήθως».

Δυστυχώς, το αντιλαμβάνομαι και στη νέα γενιά. Υπάρχουν ορισμένα παιδιά που είναι ευαισθητοποιημένα και άλλα όχι. Ωστόσο, θεωρώ πως η προσκόλληση στα social media τα επηρεάζει και προσπαθούν να αναζητήσουν εκείνο που βλέπουν. Δεν γνωρίζω κατά πόσο θα καταφέρουν ή θα θελήσουν να εκφραστούν για αντίστοιχα ζητήματα».

alogo_

«Συγκεκριμένο ωράριο και ποτίστρες: Οι βασικοί κανόνες που θα έπρεπε να ισχύουν»

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης, 6 Ιουλίου, παρά το ότι η κτηνιατρική υπηρεσία του νησιού έχει βγάλει οδηγία να μην κυκλοφορούν τα άλογα από τις 13:00 έως τις 17:00 (όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Mega).

«Αν υπάρχει αυτή η οδηγία δεν τηρείται καθόλου. Γνωρίζω επίσης πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη νομοθεσία που να καλύπτει τα ιπποειδή, την εργασία με τα ιπποειδή. Προσωπικά, αυτό το επάγγελμα δεν έχει λογική. Αλλά, και πάλι, είναι παράδοση της Κέρκυρας. Οπότε, για εμένα το λογικό θα ήταν – αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε – να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. Το ζώο να κινείται σε συγκεκριμένες ώρες, από το απόγευμα και μετά. Να αποφεύγονται οι μεσημεριανές ώρες.

Επίσης, θα μπορούσε ο Δήμος στην προκαθορισμένη διαδρομή να τοποθετήσει ποτίστρες. Όπως υπάρχουν σημεία για τη συλλογή ρούχων, πλαστικών, απορριμάτων. Βάλε και μία ποτίστρα, προκειμένου το ζώο να δροσίζεται. Όπως στους μαραθώνιους ανά τακτά διαστήματα μοιράζονται νερά, δεν θα ήταν το ίδιο λογικό να υπάρχει κάτι αντίστοιχο για ένα ζώο που τραβά ένα βαρύ φορτίο μέσα στη ζέστη;».

Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση: «Τα ιπποειδή δεν έχουν καμία υποχρέωση να μας κουβαλάνε στις πλάτες τους»

Για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε δημόσια μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram και η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, η οποία έχει ιδρύσει ομάδες και οργανισμούς για την προστασία των ζώων και υπερασπίζεται δυναμικά τα δικαιώματά τους.

«Από τα πιο συγκλονιστικά ζώα στον πλανήτη. Λένε ότι αισθάνονται τον άνθρωπο… Έχουν την δυνατότητα να διαβάζουν τα συναισθήματα του και να συνδέονται με εκείνον. Τους πιστεύω», αναφέρει στην αρχή της ανάρτησής της την οποία συνοδεύει με τη φωτογραφία ενός αλόγου σε μαύρο φόντο.

«Συνδέθηκα και εγώ με αρκετά από αυτά. Από μικρή στην ιππασία, στα γαϊδουράκια των νησιών και τις άμαξες!
Από την πρώτη στιγμή που αντίκρισα το πρώτο μου άλογο (που μόνο άλογο δεν είναι) σαγηνεύτηκα. Ερωτεύτηκα την δύναμή τους, την ομορφιά και το υπέροχο μυαλό τους. Και τα εκμεταλλεύτηκα για πολλά χρόνια – επειδή τα αγαπούσα – παρόλο που τα αγαπούσα», αναφέρει πιο μετά και συνεχίζει εστιάζοντας στο ότι πλέον δεν υπάρχει ανάγκη εκμετάλλευσης αυτών των ζώων για τις μεταφορές μας, αλλά και στο γεγονός πως παρά το ότι οι παλαιότεροι δεν γνώριζαν, οι νεότερες γενιές γνωρίζουν και δεν πρέπει να διαιωνίσουν την αρνητική αυτή κατάσταση.

«Η εγωιστική αγάπη όμως δεν είναι αγάπη. Δεν μου το είπαν. Δεν ήξεραν. Δεν ήξερα. Μου πήρε χρόνια να καταλάβω την ζημιά που τους κάνουμε προσπαθώντας να τα δαμάσουμε. Το ζώο που αποτελεί τον ορισμό της ελευθερίας. Είναι δυνατόν εμείς οι Έλληνες, που υποτίθεται ότι την υπερασπιζόμαστε και δίνουμε την ζωή μας για αυτήν, να τους στερούμε την δική τους ελευθερία; Αφού η ανάγκη τους για αυτήν διαγράφεται τόσο ξεκάθαρα στα μελαγχολικά τους μάτια – αρκεί να τολμήσουμε να τα κοιτάξουμε. Τα ιπποειδή δεν έχουν καμία υποχρέωση να μας κουβαλάνε στις πλάτες τους. Δεν γίνεται συνεχίζουμε να μεταφέρουμε αυτή την τόσο προβληματική εκδοχή της αγάπης στα παιδιά μας. Οι γονείς μας δεν ήξεραν. Εμείς όμως ξέρουμε. Χρησιμοποιούμε τα δικά μας πόδια – το περπάτημα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!».

Δείτε την ανάρτησή της:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below