Στο Εθνικό Θέατρο και στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Πονηρό Πνεύμα» του Νόελ Κάουαρντ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Για τη θεατρική βραδιά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε ένα μπορντό κοστούμι με top σε baby pink χρωματισμούς και κρεμαστά σκουλαρίκια. Αφού απόλαυσε την παράσταση, συνάντησε έξω από το θέατρο έναν πωλητή του περιοδικού “Σχεδία”, με τον οποίο συνομίλησε και όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, φάνηκε να έχουν μια ευχάριστη στιγμή. Άλλωστε είχαν ξανασυναντυθεί το Δεκέμβρη του 2021, όταν εκείνη γευμάτισε με διάφορους πωλητές του περιοδικού.
Συγκεκριμένα πρόκειται για το Μιχάλη Σαμόλη, ο οποίος είναι ξεναγός στο πρόγραμμα της «Σχεδίας» που ονομάζεται «Αόρατες Διαδρομές» και στόχος του ήταν εξ’ αρχής να μας γνωρίσει ένα κομμάτι της πόλης εντελώς άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Το περιοδικό “Σχεδία” πρωτοκυκλοφόρησε στην Αθήνα πριν από εννιά χρόνια και μέχρι σήμερα έχει δώσει δουλειά και διέξοδο σε πολλούς ανθρώπους που βρέθηκαν χωρίς οικονομικό δίχτυ ασφαλείας.
Ο Μιχάλης Σαμόλης, έμεινε άστεγος όταν μία νύχτα τού έκλεψαν το φορτηγό και δεν μπόρεσε να ξαναβρεί δουλειά. Η «Σχεδία» του άλλαξε τη ζωή και γι’ αυτό είχε μιλήσει στο τέλος του 2017 σε βίντεο των “Διαλόγων”, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Λίγα λόγια για την παράσταση “Πονηρό Πνεύμα” που παρακολούθησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ο γάμος του Τσαρλς και της Ρουθ βρίσκεται σε μόνιμη κρίση -τίποτα που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με μια σειρά από κοκτέιλ πάρτι και γερά μεθύσια. Όταν όμως στην εξίσωση μπει ένα εκκεντρικό μέντιουμ και το ενοχλητικό φάντασμα μιας πρώην συζύγου, η κατάσταση θα πάρει την κάτω βόλτα. Το Πονηρό πνεύμα, η θρυλική μαύρη κωμωδία του Νόελ Κάουαρντ ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.
Άνοιξη 1941. Το Λονδίνο βομβαρδίζεται άγρια από τους Γερμανούς κι ο Νόελ Κάουαρντ, ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της βρετανικής σκηνής, πάει στην εξοχή για να γράψει μια κωμωδία με φαντάσματα. Γιατί- παρά τις καταστροφικές επιθέσεις που σχεδόν ισοπεδώνουν την πόλη, παρά τα ερείπια και τα θύματα- η ζωή συνεχίζεται. Κι έτσι «μέσα στην ανασφάλεια, την τρέλα και τη μαυρίλα, ανθίζει μια εξωφρενική κωμωδία», όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης. Το Πονηρό πνεύμα θα γραφτεί μέσα σε πέντε μέρες και θα κάνει ρεκόρ παραστάσεων στο Ουέστ Εντ, με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές, υποκρινόμενος πως όλα είναι καλά, όλα είναι όπως πριν. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε κάνουν και οι ήρωες του έργου. Από τη μία πόνος και καταστροφή κι από την άλλη η αιώνια φόρα του ανθρώπου προς τα εμπρός, η ανάγκη μας να συνεχίσουμε πάση θυσία, η πεποίθησή μας πως η ζωή δεν σταματά ποτέ. Εστιάζοντας σ’ αυτό το δίπολο και την αντήχησή του στις μέρες μας, ο Γιάννης Χουβαρδάς αναπτύσσει ως κεντρικό άξονα της παράστασης την ιδέα ενός συνεχόμενου πάρτι.
Αριστοτεχνικά δομημένη, η απίθανη, σχεδόν μεταφυσική κωμωδία του Κάουαρντ εξετάζει το θέμα του γάμου και τις δυσκολίες της συζυγικής πίστης, μετατοπίζοντας την πραγματικότητα όσο χρειάζεται για να μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει από απόσταση και με χιούμορ. Άλλωστε, το καυστικό, φλεγματικό, ανελέητο χιούμορ είναι αυτό που χαρακτηρίζει το Πονηρό πνεύμα, όπως και όλα τα έργα του μοναδικού Βρετανού συγγραφέα.
Αυτήν την αίσθηση της μετατοπισμένης πραγματικότητας έχει κι ο θεατής της παράστασης που αντικρίζει την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου γυμνή από σκηνικά, να θυμίζει έναν μεταβατικό χώρο. Ένα προσωρινό μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να μεθύσουν ανενόχλητοι και να ασχοληθούν με τα φαντάσματά τους, την ώρα που κάπου έξω- όχι και πολύ μακριά- σκάνε βόμβες.
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Α’Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου
Β’βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου
Γ’Βοηθός σκηνοθέτη: Μάγια Κυριαζή
Α’Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Ζούλια
Β’Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Σταματοπούλου
Βοηθός φωτίστριας: Μαριέτα Παυλάκη
Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Θανάσης Δήμου – Γιώργος Γλάστρας*: Δρ Μπράντμαν
Ειρήνη Λαφαζάνη: Λούσι
Κατερίνα Λέχου: κα. Μπράντμαν
Αννα Μάσχα: Ελβίρα
Αμαλία Μουτούση: Μαντάμ Αρκάτι
Αργύρης Ξάφης: Τσaρλς
Κωνσταντίνα Τάκαλου: Ρουθ