Δύο εβδομάδες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, οι μνήμες είναι πολύ νωπές. Όσοι επέβαιναν στο μοιραίο τρένο προσπαθούν να βρουν ακόμα τις ισορροπίες τους και να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη.
Μία 26χρονη κοπέλα, η οποία επέβαινε στο 3ο βαγόνι της αμαξοστοιχίας IC62 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, μίλησε στον δημοσιογράφο Θεολόγο Ηλίου, της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα Mega» για τη στιγμή της σύγκρουσης και τους εφιάλτες που την κυνηγούν ακόμα.
Όπως είπε δεν μπορεί να συνέλθει ακόμα, ενώ θυμάται πολύ έντονα τη μυρωδιά μετά τη σύγκρουση και έναν πατέρα που της τηλεφωνούσε να μάθει για τον γιο του, μιας και του είχε δώσει αρχικά το κινητό της για να επικοινωνήσει μαζί του. Παραδέχεται, μάλιστα, πως νιώθει ενοχές αφού όλοι οι επιβάτες πλήρωσαν το ίδιο εισιτήριο, μα μερικοί δεν επέστρεψαν σπίτι τους.
«Κάπως έτσι τελείωσε η ανέμελη ζωή μου. Βλέποντας τον θάνατο κατάματα. Μη ρωτάτε πώς έγινε. Το θέμα είναι ότι έγινε. Απλά όλα σβήνουν. Ανοίγεις τα μάτια και αισθάνεσαι αίματα παντού. Ανθρώπους να σε έχουν καταπλακώσει. Γυαλιά σε όλο το κορμί σου και να σε καίει στο πρόσωπο η φλόγα που έρχεται κατά πάνω σου», ανέφερε αρχικά η κοπέλα πριν συνεχίσει και αφηγηθεί έναν διάλογο αμέσως μετά τη σύγκρουση με συνεπιβάτες της.
«Αλλά δεν σε τρομάζει αυτό. Σε τρομάζει ο διπλανός σου, που σου ουρλιάζει “κοπελιά, βοήθα με. Τα παιδάκια μου”. Σε τρομάζει η κυρία που έβλεπες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού απέναντί σου και τώρα δεν την αναγνωρίζεις από το πώς έχει παραμορφωθεί το πρόσωπό της. Σε τρομάζουν τα ουρλιαχτά “καιγόμαστε”, “πεθαίνουμε”. Και εκεί απλά γίνεσαι “ένα” με τον άγνωστο, που σε όλο το ταξίδι δεν ανταλλάξατε κουβέντα.
“-Πρέπει να πηδήξουμε από το τρένο.
–Έχει γυρίσει το βαγόνι, δεν μπορούμε να βγούμε.
-Σπάστε το παράθυρο.
-Καιγόμαστε, γρήγορα.
-Θα τα καταφέρουμε”».
Στη συνέχεια η νεαρή από τη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν θέλησε να μιλήσει μπροστά στην κάμερα ούτε να αποκαλύψει τα στοιχεία της, αναφέρθηκε στη μοιραία καθυστέρηση που είχε η αμαξοστοιχία, αλλά και στην αναστάτωση που επικρατούσε στο προσωπικό του τρένου.
«Υπήρχε καθυστέρηση στα Παλαιοφάρσαλα. Μας ενημέρωσαν ότι θα κάνουμε 20 λεπτά υποχρεωτική στάση, γιατί υπήρξε πρόβλημα στις γραμμές. Όλοι στα βαγόνια αρχίσαμε να κάνουμε παράπονα. Εκεί φαίνεται να ειπώθηκε το “πάμε και όπου βγει” που άκουσε ο επιβάτης. Μετά βγήκε νέα ανακοίνωση που έλεγε πως θα φτάναμε στη Θεσσαλονίκη στις 12.25. Και πάλι ακούστηκαν παράπονα από τους επιβάτες. Το προσωπικό ήταν σε αναστάτωση, αλλά δεν μας έλεγαν τον λόγο».
To ίδιο ανατριχιαστική ήταν και περιγραφή της Ευδοκίας Τσαγκλή, η οποία επέβαινε επίσης στο 3ο βαγόνι του Intercity και κατάφερε να σωθεί. Διαβάστε όσα είπε εδώ. Την ίδια ώρα οι συγγενείς των θυμάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ο αδερφός του Βάιου Βλάχου, που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα με τα τρένα, σε ανάρτησή του την περασμένη εβδομάδα συγκίνησε το πανελλήνιο. Διαβάστε τη εδώ.