Σε μια περίοδο γεμάτη δυσάρεστες ειδήσεις, ξεχωρίζουν σαν φάρος στο σκοτάδι εκείνες που δίνουν αισιοδοξία. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η διάσωση της πτεροφάλαινας, ενός είδους που είχε κινδυνεύσει να εξαφανιστεί λόγω της φαλαινοθηρίας. Οι προσπάθειες προστασίας της τις τελευταίες δεκαετίες αποδίδουν καρπούς καθώς ο πληθυσμός της αυξάνεται ξανά. Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα κατέληξαν οι ειδικοί που δημοσίευσαν το άρθρο τους στην επιθεώρηση Scientific Reports.
Η πτεροφάλαινα είναι ένα εντυπωσιακό ζώο, η δεύτερη μεγαλύτερη φάλαινα στον κόσμο. Το μήκος της μπορεί να φτάνει τα 20 μέτρα, ενώ το βάρος της, τους 45 τόνους. Σε ασφαλείς συνθήκες, μπορεί να ζήσει έως και 80 χρόνια. Παρόλο, όμως, που έχει απαγορευτεί το κυνήγι της, συνεχίζει να απειλείται από τα θαλάσσια σκάφη.
Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να παρακολουθούν τα μοτίβα και τις περιοχές αναπαραγωγής της, που μέχρι σήμερα παραμένουν ένα μυστήριο. Ο παγκόσμιος πληθυσμός της σήμερα εκτιμάται στις 100.000, παραμένει ωστόσο ακόμα ένα κλάσμα του πληθυσμού της πριν από τη φαλαινοθηρία, που είχε υπολογιστεί γύρω στις 700.000. Το σημαντικότερο όμως αυτή τη στιγμή είναι πως όταν υπάρχει θέληση για τη διάσωση ενός είδους και αυτή η θέληση μεταφράζεται σε πρακτικά μέτρα, οι ελπίδες δεν έχουν χαθεί.
Δείτε ένα κοπάδι από πτεροφάλαινες στην Ανταρκτική: