Ήταν 11 Νοεμβρίου του 2023 όταν η Giulia Cecchettin έπεφτε νεκρή από το χέρι του πρώην συντρόφου της, Filippo Turetta λίγο έξω από τη Βενετία στην Ιταλία.
Η 22χρονη γυναίκα είχε δεχτεί 75 μαχαιριές σε όλο της το σώμα. Ο δράστης, αφού παράτησε το άψυχο κορμί της σε ένα χαντάκι τυλιγμένο σε πλαστικές σακούλες, το έσκασε. Για μία εβδομάδα τον αναζητούσαν. Συνελήφθη στη Γερμανία και ομολόγησε την πράξη του. Έναν χρόνο, περίπου, μετά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Ο πατέρας της φοιτήτριας Βιοϊατρικής είχε δηλώσει μετά το τέλος της δίκης: «Κανείς δεν θα μου φέρει πίσω τη Giulia, οπότε δεν είμαι ούτε πιο ανακουφισμένος ούτε πιο λυπημένος από ό,τι ήμουν χθες ή από ό,τι θα είμαι αύριο. Τη μάχη κατά της έμφυλης βίας θα πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί ως κοινωνία… κοιτάμε μπροστά και ελπίζουμε ότι κανένας άλλο μπαμπάς δεν θα βρεθεί στη θέση μου».
Η υπόθεση είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και έφερε στην επιφάνεια τα ζητήματα της γυναικοκτονίας, της πατριαρχίας και της βίας μεταξύ των φύλων στη χώρα και δύο χρόνια μετά συνεχίζει να απασχολεί.
Την περασμένη Τρίτη, 8 Απριλίου, οι δικαστές, που καταδίκασαν τον δράστη σε ισόβια, δημοσιοποίησαν τους λόγους πίσω από την απόφασή τους και μεταξύ αυτών εξήγησαν γιατί απέκλεισαν τη σκληρότητα της πράξης ως επιβαρυντικό παράγοντα. Όπως σημείωσαν ο λόγος που τη μαχαίρωσε τόσες πολλές φορές ήταν αποτέλεσμα της «απειρίας και της ανικανότητας του δολοφόνου» και δεν οφειλόταν σε βία. Για την ακρίβεια αυτό που αναφέρεται στα ιταλικά είναι η φράση: «Aggravante di crudeltà», που σημαίνει «επιβαρυντική κακοποίηση» και δείχνει τη βία που γίνεται με κριτήρια, όπως ο σαδισμός.
View this post on Instagram
Ωστόσο, η αδερφή του θύματος, Elena, σε ανάρτησή της στο Instagram έγραψε: «Μια τέτοια ποινή, με την αιτιολογία που δίνεται σε μια ιστορική στιγμή όπως αυτή που διανύουμε, δεν είναι μόνο επικίνδυνη, αλλά αποτελεί και τρομερό προηγούμενο. Αν δεν αρχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά αυτό το θέμα, όλα όσα ειπώθηκαν για το ότι (η γυναικοκτονία της) Julia είναι η τελευταία, παραμένουν απλώς λόγια του αέρα».
»Ναι, κάνει τη διαφορά η αναγνώριση της βίαιης πράξης, διότι αυτό σημαίνει ότι η έμφυλη βία δεν γίνεται μόνο όταν υπάρχουν σημάδια, μαχαίρι ή γροθιά. Αλλά πολύ νωρίτερα. Και αυτό δείχνει ότι έχουμε χρόνο να προλάβουμε τα χειρότερα αποτελέσματα. Ξέρετε τι σκότωσε η αδελφή μου; Όχι μόνο ένα βίαιο χέρι, αλλά η δικαιολόγηση και η αδιαφορία για τα στάδια της βίας που προεξοφλούν τη γυναικοκτονία. Και ειλικρινά νομίζω ότι αν ακόμη και ένας τόσο μεγάλος αριθμός μαχαιριών δεν θεωρείται βίαιη πράξη – ακόμη και από κάποιον άπειρο, τότε έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα κίνητρα για την καταδίκη σε ισόβια του Filippo Turetta, άνοιξαν τη συζήτηση για το πώς εβδομήντα πέντε μαχαιριές στη σειρά στο κατακρεουργημένο σώμα της κοπέλας δεν μπορούν να θεωρηθούν «σκληρές».
Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος τόνισε ότι «ο Turetta δεν δίστασε. Παρέτεινε το μαρτύριό της, ο αριθμός των χτυπημάτων είναι τεράστιος, αλλά και οι χρόνοι είναι τεράστιοι. Η Giulia είχε διαύγεια για πολλά λεπτά. Είδε να την αρπάζει, να τη χτυπά, να σιωπά, ένιωσε έντονα την αίσθηση του τέλους. Για τους δικαστές, αυτές οι εβδομήντα πέντε μαχαιριές είναι μια απόδειξη της απειρίας του Turetta. Έπρεπε να χτυπήσει επανειλημμένα, επειδή δεν είχε τις ικανότητες να κάνει μια γρήγορη και “καθαρή” δουλειά».
View this post on Instagram
Και στα social media έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση των Αρχών με πολλούς Ιταλούς να τονίζουν ότι πρόκειται για «υπερ-δολοφονία»: «75 μαχαιριές διαρκούν μία αιωνιότητα. Τη βασάνιζε 22 ολόκληρα λεπτά».