Συνέντευξη στο Sky News έδωσε ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Pelicot, η οποία έγινε γνωστή καθώς ο πατέρας του, ένας από τους χειρότερους κακοποιητές και η μητέρα του, μία γυναίκα σύμβολο, ενεπλάκησαν σε δικαστική διαμάχη όταν αποκαλύφθηκε ότι ο πρώτος νάρκωνς και βίαζε επανειλημμένα τη δεύτερη και προσκαλούσε αγνώστους να κάνουν το ίδιο.
Ο Dominique Pelicot καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη γυναίκα του μεταξύ 2011 και 2020. Ακόμα 46 άντρες κρίθηκαν ένοχοι για βιασμό, δύο για απόπειρα βιασμού και δύο για σεξουαλική επίθεση. Καθώς οι άγνωστοι επιτίθονταν στη ναρκωμένη σύζυγό του, εκείνος τους βιντεοσκοπούσε, δημιουργώντας ένα άθλιο «αρχείο κακοποίησης». Τα εγκλήματά του αποκαλύφθηκαν τυχαία το 2020, αφού τον έπιασαν να βιντεοσκοπεί κάτω από τις φούστες των γυναικών σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ.
H Gisèle Pelicot, θέλησε η δίκη του κακοποιητή της να γίνει δημόσια, για να δώσει ένα μήνυμα και να υπενθυμίσει σε όλα τα θύματα ότι πρέπει να μιλήσουν. Πριν από αυτό, όμως, έπρεπε να μιλήσει στα παιδιά της και εκείνη ήταν η στιγμή που – όπως είπε o David Pelicot, ο μεγαλύτερος γιος της- θα μείνει για πάντα στο μυαλό του.
«Αυτό που μου είπε ήταν σαν τσουνάμι. Ένιωσα τόσα πολλά συναισθήματα να ανεβαίνουν μέσα μου… και τότε η ναυτία που αυξανόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης έφτασε στο αποκορύφωμά της. Έκλεισα το τηλέφωνο και ένιωσα σαν να υποχώρησε το πάτωμα κάτω από τα πόδια μου και ένιωσα αδιαθεσία. Πήγα στο μπάνιο και έκανα εμετό».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρεται στον Dominique Pelicot με το πλήρες όνομά του και όχι ως πατέρα. «Αυτό με βοηθά να προχωρώ και να θρηνώ».
«Η στιγμή που μας είπαν ότι η μητέρα μου είχε κακοποιηθεί από περισσότερους από 50 άνδρες ήταν πολύ δύσκολη, επειδή αυτός ο άνδρας, ο Dominique Pelicot, ήταν η ραχοκοκαλιά της οικογένειας. Με είχε διδάξει να σέβομαι τις γυναίκες, οπότε όταν άκουσα τι είχε κάνει στην ίδια μας τη μητέρα, ως ο μεγαλύτερος γιος, γέμισα θυμό και αγανάκτηση».
Ο ίδιος δεν μπορεί να τον συγχωρέσει και εκείνο που θέλει να τον ρωτήσει μονάχα είναι «γιατί». «Αναρωτιέμαι πώς κατάφερε να μας ξεγελάσει όλους», λέει σε κάποιο σημείο της συνέντευξης.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, άκουσε ότι ο πατέρας του τοποθέτησε κάμερες για να κινηματογραφεί και να φωτογραφίζει κρυφά στο σπίτι και τη σύζυγό του. Βρέθηκαν επίσης και φωτογραφίες της ανήλικης κόρης του στις οποίες ήταν ημίγυμνη ενώ κοιμόταν. Ο Domique αρνείται τα πάντα, αν και πιστεύεται ότι η γυναίκα του δεν ήταν το μόνο θύμα του.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πεθάνει στη φυλακή, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα πάρει πολλά από τα μυστικά του στον τάφο», είπε ο David Pelicot.
Ο γιος του αποκάλυψε, επίσης, πως λίγο πριν να ξεκινήσει η δίκη τού έστειλε ένα γράμμα. «Το πρώτο πράγμα που αναρωτήθηκα ήταν γιατί μου γράφει; Για να ζητήσει συγχώρεση; Ή για να προσπαθήσει να με χειραγωγήσει; Έτσι, διάβασα προσεκτικά το γράμμα του, αλλά το έσκισα και το πέταξα. Προσωπικά, δεν θα τον συγχωρήσω ποτέ».
Τώρα πια η οικογένεια ψάχνει να βρει τις ισορροπίες της, μετά τον ανείπωτο πόνο που βίωσε. Πλέον εκείνος ανυπομονεί να αλλάξει η νομοθεσία στη χώρα του γύρω από τη σεξουαλική συναίνεση. Έχει δει την πιο σκοτεινή πλευρά της ανθρωπότητας και αναζητά απεγνωσμένα το φως. Λέει ότι το βρήκε στο πλήθος των γυναικών που ζητωκραύγαζαν και ήρθαν να υποστηρίξουν τη μητέρα του στο δικαστήριο, κλαίγοντας από χαρά όταν διαβάστηκαν οι ετυμηγορίες.
Η υπόθεση αποκάλυψε το αμετανόητο κακό αλλά και «έδωσε τεράστια ελπίδα σε όλες τις γυναίκες που υφίστανται σεξουαλική βία. Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε, να δίνουμε νόημα στη ζωή μας και να μην ξεχνάμε ότι στον κόσμο υπάρχουν και άλλες γυναίκες που δεν μπορούν να μιλήσουν και που πρέπει οπωσδήποτε να βοηθηθούν. Δεν προέκυψε μόνο κακό από αυτή την υπόθεση. Υπήρξε και κάτι θετικό- σήμερα οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να μιλήσουν», ανέφερε ο γιος της Gisèle Pelicot, υπενθυμίζοντας το μήνυμα που ήθελε να στείλει και η μητέρα του, δημοσιοποιώντας τα όσα έζησε: «Η ντροπή πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο».