Οι αντιδράσεις στα social media συνεχίζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μετά το νομοσχέδιο στη Φλόριντα που απαγορεύει τη χρήση τους σε εφήβους κάτω των 16 ετών και τη μήνυση που υπέβαλε η πόλη της Νέας Υόρκης για τις επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία των νέων, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε ένα νέο νομοσχέδιο στην προσπάθεια να πιέσει την ιδιοκτήτρια κινεζική εταιρεία του TikTok, ByteDance, να το πουλήσει, διαφορετικά θα κόψει την πρόσβασή του από αμερικανικά κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με νέο άρθρο του Time, πρόκειται απλά για ένα πρόσχημα για την απαγόρευση του TikTok, όπως επιβεβαίωσε και ο βουλευτής του Τέξας Dan Crenshaw. Ωστόσο, το περιοδικό σχολιάζει ότι μια τέτοια απόφαση θα στερούσε από εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανούς μια πλατφόρμα μέσα από την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο πλανήτη, εκφράζονται ελεύθερα και, κάποιοι από αυτούς, βιοπορίζονται.
Mια τέτοια απόφαση θα στερούσε από εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανούς μια πλατφόρμα μέσα από την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο πλανήτη, εκφράζονται ελεύθερα και, κάποιοι από αυτούς, βιοπορίζονται.
Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιχειρούν να απαγορεύσουν το TikTok: η πρώτη απόπειρα είχε γίνει από τον Donald Trump το 2021, αλλά την είχε μπλοκάρει ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο. Για μια ακόμα προσπάθεια που ακολούθησε το 2023 στην πολιτεία της Μοντάνα το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των χρηστών».
Μια ακόμα επίπτωση που θα είχε η απαγόρευση είναι ότι αν βγει το TikTok από την αμερικανική αγορά των media θα ενισχυθεί το μονοπώλιο εταιρειών όπως οι Google και Meta. Το TikTok από το λανσάρισμά του, το 2016, έχει εξελιχθεί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, αναγκάζοντας άλλους γίγαντες των social media, όπως το Facebook και το Instagram, να υιοθετήσουν το φορμά των σύντομων βίντεο, που φαίνεται σήμερα να έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση, ειδικά στο νεότερο ηλικιακά κοινό.