Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που αποκτούν παιδιά αυξάνεται παγκοσμίως εδώ και κάποια χρόνια, για μια σειρά από κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, καθώς και χάρη στις σύγχρονες ιατρικές μεθόδους που δίνουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να καθυστερήσουν την απόφαση για τεκνοποίηση. Αυτές οι μέθοδοι, όμως, δεν είναι δυστυχώς εξίσου προσβάσιμες σε όλες τις γυναίκες ανά τον κόσμο. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, όπου η κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους – δηλαδή για την απόκτηση παιδιών σε μεταγενέστερο χρόνο – αποτελεί επιλογή μόνο για τις γυναίκες που έχουν παντρευτεί. Παρότι οι αρχές της χώρας αγωνιούν για το δημογραφικό πρόβλημα και την πρόσφατη μείωση – ρεκόρ του ποσοστού γεννήσεων, οι πολιτικές τους δεν εκτείνονται και στις single γυναίκες, εκτός αν πάσχουν από κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το κράτος προσπαθεί να καλλιεργήσει μια νέα κουλτούρα γύρω από το γάμο και την απόκτηση παιδιών, αλλά φαίνεται πως δεν λαμβάνει υπόψιν το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη του Guardian στην Κίνα, Amy Hawkins, που επικοινώνησε με γυναίκες που είχαν την επιθυμία να καταψύξουν τα ωάριά τους, όσες single Κινέζες έχουν την οικονομική δυνατότητα και εργάζονται σε δουλειές που τους επιτρέπουν τα μεγάλα ταξίδια, καταφεύγουν σε κλινικές του εξωτερικού ώστε να υποβληθούν σε σχετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Μία από αυτές μίλησε στην Hawikns για την εμπειρία που είχε σε κλινική της Τσεχίας, την οποία σκοπεύει να επισκεφτεί ξανά, ενώ μια άλλη ταξίδεψε ως το Λάος, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε, αν επιτρεπόταν, να μην φύγει από τη χώρα της και να μη λείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα (η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων μπορεί να διαρκέσει από 15 ως 20 ημέρες). Σε αυτές τις περιπτώσεις το κόστος της κατάψυξης επιβαρύνεται με τα εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής στην ξένη χώρα, η οποία μπορεί να διαρκέσει και ολόκληρο μήνα.

Τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά το Xiaohongshu, όπου δραστηριοποιούνται περίπου 200 εκ. γυναίκες, είναι γεμάτα από τέτοιες συζητήσεις, στο πλαίσιο των οποίων οι γυναίκες διαμαρτύρονται για την υπάρχουσα κρατική πολιτική και ζητούν άμεσες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της κατάψυξης ωαρίων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι, πάνω από το 65% των γυναικών της Κίνας που είναι από 30 έως 34 ετών θέλουν να καταψύξουν τα ωάριά τους – και πολλές από αυτές στερούνται αυτής της δυνατότητας, πρωτίστως για κοινωνικούς και δευτερευόντως για οικονομικούς λόγους. Μάλιστα, μια single γυναίκα στράφηκε νομικά εναντίον ενός κινεζικού νοσοκομείου που αρνήθηκε να της παράσχει τη δυνατότητα και παρότι η αγωγή της απορρίφθηκε, προσέφυγε στο δεύτερο βαθμό και περιμένει τη νέα απόφαση. Είναι μάλλον δύσκολο να βρεθεί δικαστήριο να αγνοήσει τον αυστηρό νόμο, κι έτσι το μόνο που απομένει είναι να πραγματοποιηθούν τομές στην κοινωνική πολιτική, που θα επιτρέψουν σε όλες τις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάριά τους, εφόσον το αποφασίζουν.

Μέχρι τότε, όμως, ο χρόνος περνάει και πολλές γυναίκες θα χάσουν το κρίσιμο παράθυρο κατάψυξης, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν μελλοντικά στην απόκτηση παιδιών. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος περιλαμβάνει και τη δυνατότητα χρήσης των διαφόρων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κι έτσι αν ένα κράτος θέλει πραγματικά να προωθήσει τις γεννήσεις και να σέβεται τις γυναίκες, οφείλει να τους δώσει πρόσβαση σε αυτές, ανεξάρτητα από την προσωπική τους κατάσταση.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below