Αν πάνε όλα ακριβώς όπως έχουν σχεδιαστεί μέσω του προγράμματος Artemis, η NASA θα στείλει για πρώτη φορά γυναίκα στο φεγγάρι το 2024. Μαζί της θα είναι και ο πρώτος άντρας μετά το 1972, όταν είχε προσγειωθεί τελευταία φορά άνθρωπος στη σελήνη.
Το εν λόγω πρόγραμμα που «βαφτίστηκε» έτσι από την ελληνίδα μυθολογική θεά της σελήνης και δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα, χρειάζεται για την υλοποίησή του 28 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση. Θυμίζουμε ότι η αποστολή Apollo 11 κατάφερε να προσγειωθεί στο φεγγάρι στις 20 Ιουλίου του 1969. Τότε, ένα πλήρωμα που αποτελούνταν από 12 αμερικανούς άνδρες κατόρθωσε να περπατήσει στη σελήνη, όπως αναφέρει η διευθύντρια επικοινωνίας της NASA, Bettina Inclán.
Στο μεταξύ, το Δεκέμβριο του 2017, ο Donald Trump υπέγραψε το σχετικό σύμφωνο Space Policy Directive 1, το οποίο καλούσε τη NASA να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι «για μακροχρόνια εξερεύνηση, χρήση και αποστολές σε άλλους πλανήτες». Ο αμερικανικός οργανισμός από την πλευρά του, ανέφερε εκείνη την περίοδο πως ήλπιζε ότι η περαιτέρω σεληνιακή εξερεύνηση θα βοηθούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εδραιώσει μία στρατηγική παρουσία στο διάστημα και να αναπτύξει τις διεθνείς συνεργασίες της.
Ήδη η αποστολή Artemis I της NASA βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εκτοξευθεί πιλοτικά σε πρώτη φάση το 2021 με δύο δοκιμαστικές πτήσεις γύρω από τη Σελήνη χωρίς αστροναύτες, τη θέση των οποίων θα πάρουν ρομπότ. Μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες και όταν απογειωθεί η κανονική αποστολή, το πλήρωμα θα φορά μοντέρνες στολές που επιτρέπουν περισσότερη ευελιξία και κίνηση, καθώς θα έχει επιφορτιστεί με τη συλλογή δειγμάτων και τη διεξαγωγή ενός «φάσματος επιστημονικών πειραμάτων κατά τη διάρκεια σχεδόν επτά ημερών». Μεταξύ άλλων, θα αναζητήσει και ενδεχομένως να εξάγει πόρους όπως νερό που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε άλλους χρήσιμους πόρους όπως οξυγόνο και καύσιμο. Η NASA μάλιστα, στοχεύει στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων μετακίνησης και κινητικότητας που θα βοηθήσουν τους αστροναύτες να εξερευνήσουν νέες περιοχές της Σελήνης.