Εδώ και αρκετά χρόνια η συγγραφέας J.K. Rowling έχει ταχθεί στο πλευρό των TERF, της ομάδας ανθρώπων που αντιτίθεται στα τρανς δικαιώματα και δεν αναγνωρίζει καμία πολιτική ίσης μεταχείρισης και συμπερίληψής τους στη σύγχρονη κοινωνία. Πλέον, όμως, κινδυνεύει με διώξεις στη Σκωτία, ένα μέρος όπου έχει ξεχωριστή σημασία για εκείνη.
Someone found an Easter egg that WASN’T THEIRS. #HappyEaster 🐣 pic.twitter.com/0s6YpGQnzd
— J.K. Rowling (@jk_rowling) March 31, 2024
Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο ενέκρινε πριν από λίγα χρόνια έναν νέο νόμο ο οποίος έχει σκοπό την προστασία της κοινωνίας από εγκλήματα μίσους. Μετά από εκπαίδευση των αστυνομικών που υπηρετούν στη Σκωτία, ο νόμος ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την 1/4/2024. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την καθ΄ύλην αρμόδια πολιτικό Siobhian Brown, πως η διάσημη συγγραφέας ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη στη Σκωτία, εφόσον εκφράσει δημόσια κάποια τρανσφοβική άποψη.
Η Rowling, που εσκεμμένα αποδίδει λάθος φύλο σε ανθρώπους που έχουν πραγματοποιήσει φυλομετάβαση, χαρακτηρίζοντας π.χ. την δημοσιογράφο India Willoughby ως «εκείνος» και μη αποδεχόμενη έννοιες όπως το gender fluidity, κατοικεί μόνιμα στο Εδιμβούργο, πράγμα που σημαίνει πως η τοπική νομοθεσία ισχύει άμεσα και για εκείνη.
Η Σκωτία είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος για τη συγγραφέα, μιας και η παραμονή της σε αυτήν πριν σχεδόν τριάντα χρόνια άλλαξε τη ζωή της: Εκεί αποφάσισε να ξεκινήσει τη συγγραφή του πρώτου βιβλίου Harry Potter, που ήταν το αρχικό βήμα για τη δημιουργία της αυτοκρατορίας του franchise του, από το οποίος εισπράττει κάθε χρόνο ποσά που ζαλίζουν.
Πλέον, όμως, η Rowling βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με την τοπική έννομη τάξη και σύμφωνα με την Brown το να χαρακτηρίσει κάποια ή κάποιον με τη λανθασμένη αντωνυμία δεν συνιστά από μόνο του έγκλημα μίσους, μπορεί όμως, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, να εξειδικευτεί σε τέτοιο και αν το αποφασίσει η αστυνομία, να ξεκινήσει έρευνα εναντίον της.
Η νέα νομοθεσία προβλέπει μία σειρά από ανεπίτρεπτες διακρίσεις με βάση την ηλικία, την αναπηρία, το φύλο, τη θρησκεία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Κάποιοι επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι είναι πολύ αόριστο το πλαίσιο που θέτει ως προς το τι συνιστά έγκλημα μίσους και παρακίνηση σε αυτό, ενώ κάποιοι κριτικάρουν το νομοθετικό σώμα για τη μη συμπερίληψη των γυναικών ως ομάδας ευάλωτης απέναντι σε τέτοιου είδους αδικήματα.
Βέβαια, ανάμεσα στους επικριτές του νόμου συγκαταλέγονται κυρίως άνθρωποι που δεν φημίζονται για τον κοινωνικό τους φιλελευθερισμό, όπως ο Elon Musk και ο Joe Rogan. Σε κάθε περίπτωση, τα κενά του νόμου θα καλυφθούν κάποια στιγμή, κάτι που έχει υποσχεθεί και η Brown. Το ζήτημα είναι πως από σήμερα, αν η Rowling βρεθεί στη Σκωτία και γράψει, π.χ. στον προσωπικό της λογαριασμό στο X κάποιο κείμενο με το οποίο καταφέρεται ενάντια στα τρανς πρόσωπα, είναι άκρως πιθανό ότι το κουδούνι της θα χτυπήσει και θα προσαχθεί στο τμήμα.
Η ίδια ξεκίνησε να γράφει σήμερα κιόλας μία σειρά από αναρτήσεις στο X, χαρακτηρίζοντας τη νέα νομοθεσία «γελοία», επισημαίνοντας ότι δεν προτίθεται να σβήσει καμία ανάρτηση που μπορεί να θεωρηθεί ότι προσβάλλει τις νέες διατάξεις.
Θα συνεχίσει, κατά δήλωσή της, «να αποκαλεί έναν άνδρα, άνδρα» και σε μία ακόμα προσπάθεια να αποδείξει ότι έχει δίκιο, ανάρτησε μία σειρά από ονόματα τρανς γυναικών που τυγχάνει να έχουν καταδικαστεί για παιδοφιλία και βιασμό, γράφοντας: «Η νέα νομοθεσία είναι ανοιχτή στην κατάχρηση από ακτιβιστές που θέλουν να φιμώσουν εμάς που μιλάμε ανοιχτά για τους κινδύνους από τον περιορισμό των γυναικείων δικαιωμάτων».
Η Rowling, όπως και οι υπόλοιποι TERF (trans exclusionary radical feminists) θεωρούν ότι μόνο όσες έχουν γεννηθεί βιολογικά γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από τον σεξισμό και τις διακρίσεις, εισάγοντας βέβαια ένα νέο, αυθαίρετο κοινωνικά κριτήριο διάκρισης ανάμεσα στους ανθρώπους.
Η ίδια τόνισε στις αναρτήσεις της ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην Σκωτία.
«Αλλά αν αυτό που έγραψα στοιχειοθετεί παράβαση του νέου νόμου, ανυπομονώ να συλληφθώ», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας και τη φράση «συλλάβετέ με» σε hashtag, προσπαθώντας να δημιουργήσει κύμα υποστήριξης απέναντί της.
Η αλήθεια είναι πως έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι προτιμάει να πάει φυλακή παρά να προσδιορίσει ένα τρανς άτομο με τις αντωνυμίες της επιλογής του/ της. Αν λοιπόν το θέλει τόσο πολύ η ίδια, ίσως να ήταν καλό να το δοκιμάσει. Βέβαια, το πρώτο δείγμα γραφής της, η επισήμανση ότι δεν βρίσκεται στην περιοχή, ενώ παράλληλα παρουσίαζε το δικό της αφήγημα ενάντια στα τρανς άτομα, δεν δείχνει έναν άνθρωπο που είναι διατεθειμένος να έρθει προ των ευθυνών του.
Ο καιρός θα δείξει και οι αρχές θα αποφασίσουν. Είναι πάντως τυχερή που η φυλακή που δημιούργησε στο λογοτεχνικό της σύμπαν δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.