Η μικρή Sara, γεννήθηκε στην Ισπανία το 2019. Μητέρες της είναι η Kalina Ivanova από τη Βουλγαρία και η γεννημένη στο Γιβραλτάρ, Jane Jones. Καμία από τις δύο δεν είναι καταγεγραμμένη πολίτης της Ισπανίας, πράγμα που σημαίνει πως η κόρη τους δεν μπορεί να πάρει την ισπανική υπηκοότητα, αλλά ούτε τη βρετανική, καθώς σύμφωνα με έναν παλιό νόμο, η μητέρα της δεν μπορεί να της τη μεταβιβάσει, επειδή γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ.
Οι δύο γυναίκες αποφάσισαν να ζητήσουν από τη Βουλγαρία να αναγνωρίσει την κόρη τους ως υπηκοό της, αλλά και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε. Ο γάμος ομοφυλοφίλων και το σύμφωνο συμβίωσης δεν αναγνωρίζονται νομικά στη Βουλγαρία. Το αποτέλεσμα ήταν η μικρή Sara να κινδυνεύει να μην αναγνωριστεί πολίτης καμιάς χώρας και έτσι να μην μπορεί να ταξιδέψει εκτός Ισπανίας, αλλά και να μην μπορεί να πάει σχολείο ή να έχει πρόσβαση σε σημαντικά προσωπικά έγγραφα.
Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια με την απόφαση να κινείται υπέρ του ζευγαριού, αφού το αναγνωρίζει ως οικογένεια, ενώ επέβαλε το μικρό κορίτσι να αποκτήσει βουλγάρικο διαβατήριο.
Η απόφαση που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ομόφυλα ζευγάρια
Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση και άλλες παρόμοιες, σε μια απόφαση – ορόσημο προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ). Πλέον σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε ομόφυλο ζευγάρι με παιδί θα αναγνωρίζεται ως οικογένεια. Συγκεκριμένα, εάν μια χώρα αναγνωρίσει τη γονική σχέση με ένα παιδί, τότε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να κάνει το ίδιο προκειμένου να εγγυηθεί το δικαίωμα του παιδιού στην ελεύθερη κυκλοφορία.
«Αυτή είναι μια αληθινή απόδειξη ότι η ΕΕ είναι μια ένωση ισότητας και ανυπομονούμε να δούμε τις οικογένειες -ουράνιο τόξο να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία και σε άλλα θεμελιώδη δικαιώματα επί ίσοις όροις με οποιονδήποτε άλλον», δήλωσε η Arpi Avetisyan, μέλος της ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα LGBTI ILGA.