Ενώ οι ΗΠΑ κήρυξαν παράνομες τις αμβλώσεις, τώρα τα γυναικεία δικαιώματα βρίσκουν ένα σύμμαχο στην άλλη άκρη του πλανήτη: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας παραχωρεί στις γυναίκες το δικαίωμα να προχωρήσουν σε άμβλωση έως την 24η εβδομάδα κύησης, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, αν δηλαδή είναι παντρεμένες ή όχι.
Η απόφαση, που χαιρετίστηκε από τους ακτιβιστές, ανατρέπει ένα νόμο του 1971, ο οποίος παραχωρούσε αυτό το δικαίωμα μόνο σε παντρεμένες, διαζευγμένες, χήρες, ανάπηρες, «ανάπηρες και ψυχικά ασθενείς γυναίκες», καθώς και σε επιζήσασες σεξουαλικής κακοποίησης.
«Η απόφαση το αν κάποια θα προχωρήσει ή όχι σε άμβλωση γεννιέται από περίπλοκες συνθήκες και μόνο η ίδια η γυναίκα μπορεί να κάνει την επιλογή, με τους δικούς της όρους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και επιρροές», αποφάνθηκε το δικαστήριο, την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ το ρολόι γυρίζει μισό αιώνα πίσω.
«Η απόφαση το αν κάποια θα προχωρήσει ή όχι σε άμβλωση γεννιέται από περίπλοκες συνθήκες και μόνο η ίδια η γυναίκα μπορεί να κάνει την επιλογή, με τους δικούς της όρους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και επιρροές»
Ανάμεσα στους ακτιβιστές που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους είναι η Yogita Bhayana, ιδρύτρια της οργάνωσης, κατά των βιασμών, PARI (People Against Rapes in India): «Είναι ένα πρώτο, προοδευτικό βήμα».
Είναι σημαντικό επίσης να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το δικαστήριο και η σεξουαλική επίθεση από το σύζυγό μπορεί να χαρακτηριστεί βιασμός, ανατρέποντας έναν ινδικό νόμο που δεν θεωρούσε αδίκημα το βιασμό εντός του γάμου.