Η Σουηδία είναι ένα από τα κράτη που πρωτοπορούν στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, έχοντας θεσπίσει τις άδειες μητρότητας και πατρότητας πριν από 50 χρόνια.
Από την 1η Ιουλίου οι γονείς θα μπορούν να μεταβιβάζουν αυτές τις άδειες στους γονείς τους, κι έτσι οι παππούδες και γιαγιάδες θα έχουν τη δυνατότητα να φροντίζουν τα εγγόνια τους και να πληρώνονται γι΄αυτό, για 45 μέρες ανά έτος ή για 90 μέρες, αν το παιδί προέρχεται από μονογονεϊκή οικογένεια.
Ο νόμος αφήνει μεγάλο περιθώριο στους δικαιούχους, ώστε να χορηγούν την άδειά τους και σε άλλα μέλη της οικογένειας ή ακόμα και φίλους που μπορούν να τους εξυπηρετήσουν στην ανατροφή των παιδιών τους.
Η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία του κράτους έχει αναλάβει την τήρηση της εφαρμογής του νόμου, ο οποίος ευνοεί ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να εκχωρούν τη φροντίδα των παιδιών σε μη κηδεμόνες τους.
Ο αντίλογος επικεντρώνεται στο ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλές φορές, παρότι με χαρά βοηθούν τα παιδιά τους όταν έχουν ανάγκη, μπορεί να παραβλέψουν τις δικές τους επιθυμίες, ώστε να αποκτήσουν χρόνο για να προσέχουν τα εγγόνια τους, ωστόσο η κουλτούρα της συγκεκριμένης χώρας, που παρέχει στους γονείς 68 εβδομάδες πληρωμένης άδειας ανατροφής, μάλλον δεν αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση των μεγαλύτερων σε ηλικία προσώπων – εξάλλου υπάρχει και το πιο πάνω χρονικό όριο που πρέπει να τηρηθεί σε κάθε περίπτωση.
Για να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, θα πρέπει το παιδί να έχει ηλικία ως 15 μηνών και αυτός στον οποίο θα μεταβιβαστεί να μην εργάζεται ή να μη σπουδάζει κατά τον επίμαχο χρόνο.
Πρόκειται σε κάθε περίπτωση ένα ένα πρωτοπόρο μέτρο, το οποίο σίγουρα θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τα ίδια τα παιδιά και ίσως αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τις άλλες δυο σκανδιναβικές χώρες.