Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook, Sheryl Sandberg, μίλησε στον ΟΗΕ για τη βία ενάντια στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του πολέμου και κάλεσε τον κόσμο να καταδικάσει τον βιασμό ως εργαλείο που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο πολεμικών συρράξεων.
Με αφορμή την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που έγινε στις 7 Οκτωβρίου και προκάλεσε μία αιματηρή σύρραξη που διαρκεί ακόμα, η Sandberg, που ασχολείται ενεργά με θέματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής των γυναικών, δήλωσε ότι η σιωπή απέναντι σε τέτοια περιστατικά είναι συνενοχή. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ομιλίας της στην εκδήλωση «Ακούστε τις Φωνές μας: Σεξουαλική και έμφυλη βία στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς», η Sandberg είπε.
«Η σιωπή είναι συνενοχή και μπροστά στο πρόσωπο του τρόμου δεν θα παραμείνουμε σιωπηλές. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε όλοι εδώ. Να μιλήσουμε για πράγματα τα οποία είναι τρομερά δύσκολο να συζητηθούν.»
Η Sandberg συνέχισε:
«Αυτό είναι ανεξάρτητο από την πολιτική. Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι ο βιασμός είναι λάθος, έχουμε αποδεχτεί κάτι απαράδεκτο. Τότε η ερώτηση θα είναι, όχι τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, αλλά τι συμβαίνει στην ανθρωπιά μας».
Η πρώην COO τόνισε πως αυτή η στιγμή είναι πολύ κρίσιμη, γιατί έχουμε φτάσει πολύ κοντά στο να αντιληφθούν όλοι πως ο βιασμός είναι πράγματι έγκλημα ενάντια της ανθρωπότητας. «Και έχουμε φτάσει εδώ πιστεύοντας τους επιζήσαντες σεξουαλικών επιθέσεων σε τόσες πολλές περιπτώσεις. Γι’ αυτό η σιωπή σε αυτά τα ηθικά εγκλήματα είναι επικίνδυνη. Αποτελεί απειλή απέναντι σε πρόοδο δεκάδων ετών».
Η ίδια χαρακτήρισε τα σώματα των γυναικών ως «λάφυρα του πολέμου», καθώς έτσι αντιμετωπίζονται πολλές φορές από όσους πολεμούν, σε όποια πλευρά κι αν βρίσκονται.
Δίπλα στη Sandberg βρίσκονται γυναίκες όπως η Hillary Clinton, η οποία επίσης μίλησε για αυτό το ζήτημα δημοσίως πριν από ένα μήνα.
View this post on Instagram
Σύμφωνα με τις μελέτες που δημοσιεύτηκαν από τον ΟΗΕ το περσινό φθινόπωρο, τα στοιχεία γύρω από τον βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση σε εμπόλεμες περιοχές είναι απογοητευτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Ουκρανίας, όπου οι Ρώσοι εισβολείς σε διάφορες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα στο πλαίσιο της επιθετικής στρατηγικής τους. Προκειμένου να ατιμώσουν τον εχθρό, προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις οι οποίες αφήνουν διαρκή τραύματα στα θύματα και τις οικογένειές τους. Είναι ένας τρόπος ελέγχου του πληθυσμού κάθε περιοχής, μία απειλή που βρίσκεται εκεί έξω και αποτρέπει όσους βρίσκονται σε αδύναμη θέση να αμυνθούν.
Σήμερα, μέλη της Χαμάς φέρεται να έχουν βιάσει γυναίκες και κορίτσια στο Ισραήλ, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα περιστατικά από κοντά ή υπήρξαν τα άμεσα θύματά τους. Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα οξυμένη, μιας και οι δύο πλευρές, αυτή της Γάζας και αυτή του κράτους του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι πολλά γεγονότα συνέβησαν με διαφορετικό τρόπο. Ανεξάρτητα από τον συγκεκριμένο πόλεμο, ο οποίος έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά, το ζήτημα του βιασμού ως τακτικής ή ως μεμονωμένης πράξης που είναι ανεκτή στο πλαίσιο μίας σύρραξης, πρέπει να αρχίσει να τιμωρείται αποτελεσματικά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το διεθνές δίκαιο παρέχει κάποια εργαλεία για την προστασία απέναντι στη σεξουαλική βία, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να είναι χρήσιμα στην καθημερινότητα μίας σύρραξης. Δεν αρκεί να αναγνωρίζεται ο βιασμός στο πλαίσιο του πολέμου ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά να απαγορεύεται με τρόπο ώστε να μην περνάει καν από το μυαλό όσων επιτίθενται, όπου κι αν επιτίθενται, ως μέσο καταστολής και ατίμωσης. Από ό,τι φαίνεται απέχουμε πολλά χρόνια από μία τέτοια συνθήκη, ωστόσο ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που μιλούν ανοιχτά γι’ αυτό το ζήτημα.
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε την πολύ δυνατή ομιλία της Sandberg:
View this post on Instagram