Περίπου 12 εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν τη Δευτέρα στα σχολεία της Γαλλίας με την πρόσφατη απαγόρευση της μουσουλμανικής αμπάγια (το μακρύ και φαρδύ φόρεμα που φοριέται πάνω από ρούχα) να κυριαρχεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έστειλε μήνυμα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης για να υπογραμμίσει «την ευαίσθητη φύση αυτής της επιστροφής στο σχολείο» σχετικά με τις επιθέσεις κατά της εκκοσμίκευσης στα σχολεία. «Υπάρχουν 513 κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουμε εντοπίσει ως δυνητικά προβληματικές ως προς αυτό το ζήτημα κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο 34χρονος Γάλλος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ. Η γενική γραμματέας του συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, από την πλευρά της θεώρησε «πολύ επικίνδυνη την επιστροφή στο σχολείο στον απόηχο της απαγόρευσης.» «Κρύβει τα πραγματικά ερωτήματα» και «στιγματίζει ένα τμήμα του πληθυσμού», εκτίμησε η ίδια στο δημόσιο κανάλι France 2.

Όπως προβλέπει ο νόμος του 2004 που απαγορεύει τη χρήση εμφανών θρησκευτικών συμβόλων, οι απείθαρχοι μαθητές θα γίνονται δεκτοί από το ίδρυμα αλλά όχι στην τάξη και θα ξεκινήσει μια φάση διαλόγου μεταξύ της οικογένειας και του εθνικού συστήματος εκπαίδευσης. Ενώ οι διευθυντές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων χαιρέτισαν την απαγόρευση, πολλοί εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι το ζήτημα της αμπάγια «δεν πρέπει να κρύβει τα πραγματικά προβλήματα επί του πεδίου», όπως η υποστελέχωση των σχολικών μονάδων. Ο Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε την απαγόρευση της ισλαμικής αμπάγια στα σχολεία για το νέο εκπαιδευτικό έτος,, υποστηρίζοντας ότι το ένδυμα παραβιάζει τους αυστηρούς νόμους της Γαλλίας για την εκπαίδευση. Πριν την έκδοση της σχετικής απόφασης είχε μεσολαβήσει περίοδος συζητήσεων με τους εκπαιδευτικούς και προσωπικό των ιδρυμάτων.

Με το άνοιγμα το σχολείων, εμφανίστηκαν στα σχολεία φορώντας το θρησκευτικό ένδυμα 298 μαθήτριες. Η πλειοψηφία τους συμφώνησε να αλλάξει ρούχα για να εξασφαλίσει την είσοδο στο σχολείο και την τάξη, ωστόσο, 67 κορίτσια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και τελικά πήραν τον δρόμο της επιστροφής στα σπίτια του, χάνοντας τα πρώτα μαθήματα της νέας σχολικής χρονιάς. Στα επόμενα σχέδια βρίσκεται ο διάλογος με τις οικογένειες των μαθητριών. Αν οι προσπάθειες συνεννόησης αποτύχουν, τα κορίτσια κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναφέρει το BBC.

Με το πέρασμα του χρόνου, το ένδυμα κατέληξε να φοριέται όλο και περισσότερο στα σχολεία, οδηγώντας σε πολιτικό διχασμό, με τα δεξιά κόμματα να πιέζουν για την απαγόρευση, ενώ τα αριστερά κόμματα να εκφράζουν ανησυχίες για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εγκρίνει την απαγόρευση της αμπάγια και την καθιέρωση της σχολικής στολής, και μιλώντας για το μέλλον της νέας γενιάς στον δημοσιογράφο και ΥοuTuber Ουγκό Τραβέρ, σε podcast υπό τον τίτλο: «HugoDecrypte», υποστήριξε τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Ο Μακρόν συμφώνησε με τον Ατάλ, επισημαίνοντας ότι «δεν θα πρέπει να μπορεί κανείς να αναγνωρίζει τη θρησκεία των μαθητών απλώς κοιτάζοντάς τους».

Οι θρησκευτικές μαντίλες και τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο, έχουν ήδη απαγορευτεί δημόσια, ως μια αντιδημοφιλής πολιτική μεταξύ του αυξανόμενου μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας.

 

με πληροφορίες από το protothema.gr 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below