Η Μαρίνα Σάττι ερμήνευσε το τραγούδι «Ζάρι» στον τελικό του 68ου Διαγωνισμού Eurovision που έγινε στο Μάλμε της Σουηδίας το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαΐου και κατατάχθηκε 11η, χάρη στις ψήφους του τηλεοπτικού κοινού.
Με μια καλή εμφάνιση, πιο άνετη και «δεμένη» από ό,τι αυτή του 1ου Ημιτελικού, η Μαρίνα Σάττι ξεσήκωσε μεν το κοινό που βρισκόταν στην αρένα της διοργάνωσης, αλλά έλαβε μόνο 41 βαθμούς από τις επιτροπές των 37 χωρών που συμμετείχαν φέτος στη Eurovision. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία αποκλείστηκε από τον τελικό λίγες ώρες πριν τη διενέργειά του, εξαιτίας περιστατικού απειλής που λέγεται πως δέχτηκε από τον Ολλανδό τραγουδιστή μια camerawoman της παραγωγής.
Το κοινό, από την άλλη, έδωσε στο «Ζάρι» 85 βαθμούς, οι οποίοι ήταν αρκετοί για να το ανεβάσουν στην 11η θέση.
Νικήτρια χώρα ήταν η Ελβετία με το τραγούδι «The Code» σε ερμηνεία του Nemo, που συγκέντρωσε 591 πόντους και είχε την εύνοια πολλών επιτροπών, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η ελληνική.
View this post on Instagram
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο μεγάλος τελικός, υπήρχε αβεβαιότητα για τη συμμετοχή της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, ενώ ο τραγουδιστής Käärijä που πέρυσι εκπροσώπησε την Φινλανδία, αποσύρθηκε από εκπρόσωπος τύπου της χώρας, που θα ανακοίνωνε τη βαθμολογία των επιτροπών σε απευθείας σύνδεση με το Μάλμε, καθώς «δεν του φαινόταν σωστό» να το κάνει, εξαιτίας όσων είχαν συμβεί στο διαγωνισμό με τη συμμετοχή του Ισραήλ.
Το ίδιο συνέβη και με την Alessandra Mele, που είχε αναλάβει να εκπροσωπήσει την Νορβηγία.
View this post on Instagram
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Loreen, δύο φορές νικήτρια του θεσμού, αρνήθηκε προκαταβολικά να δώσει το βραβείο στην εκπρόσωπο του Ισραήλ Eden Golan, σε περίπτωση που κέρδιζε εκείνη τον διαγωνισμό, ωστόσο αυτό δεν συνέβη κι έτσι δεν θα μάθουμε ποτέ αν το εννοούσε.
Το παρασκήνιο είναι ακόμα πιο πλούσιο όσον αφορά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία πως ο σχεδιαστής του Eurovision look της ισραηλινής συμμετοχής προσπάθησε να τραβήξει μια φωτογραφία της Μαρίνας Σάττι κι εκείνη αρνήθηκε έντονα. Αυτό λέγεται πως ήταν και ο λόγος της απουσίας της από την πρόβα της παρέλασης με τις σημαίες. Τη μία πρόβα της έχασε και η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας Bambie Thug, η οποία ανέφερε το γεγονός στα social media, λέγοντας πως η EBU είχε αναλάβει να ερευνήσει το θέμα.
Στη διάρκεια της βραδιάς αποδοκιμάστηκε έντονα η παρουσία της Ισραηλινής τραγουδίστριας, και όταν ανακοινώθηκε ότι πήρε από το κοινό 375 πόντους, η αρένα πάγωσε για λίγα δευτερόλεπτα.
Φαίνεται πως ο τελικός πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, παρά όλα τα παραπάνω δεδομένα και το Nemo, που αυτοπροσδιορίζεται ως non-binary, δήλωσε πως ο διαγωνισμός «θέλει φτιάξιμο», τονίζοντας ότι το ίδιο ανέβηκε στη σκηνή με τη σημαία της χώρας του και τη σημαία – σύμβολο των non-binary προσώπων, την οποία αναγκάστηκε να βάλει μέσα κρυφά, καθώς η διοργάνωση δεν επέτρεπε σε όσους την κρατούσαν να την περάσουν μέσα στην αρένα.
United by music? Όχι και τόσο.