Η υπόθεση του άτυχου χάσκι από την Αράχωβα, Όλιβερ, έχει κάνει τους περισσότερους από εμάς να ζήσουμε πολλά συναισθήματα μαζί. Θυμό, αγανάκτηση, απορία, συγκίνηση, οργή, λύπη, έγνοια, προσμονή. Προσμονή για το τέλος μιας υπόθεσης, που θα δικαιώνει χιλιάδες κακοποιημένα ζώα. Ζώα που στο πρόσωπο τού Όλιβερ θα έχουν βρει το σύμβολό τους. Μια ομάδα εθελοντών, δικηγόρων (Έφη Γρανιτσιώτη και Ανθούλα Ανάσογλου) αλλά και ο κηδεμόνας του, Μιχάλης Φλέγκας αγωνίζονται για αυτό το δίκαιο τέλος και για την αλήθεια.

Τα καλά νέα είναι ότι μετά τα σενάρια περί θανάτωσης του χάσκι από άγριους αδέσποτους σκύλους που κυκλοφορούν στο χωριό, η έρευνα ξεκινά για τρίτη φορά από την αρχή με τεχνική σύμβουλο που πρότεινε η πολιτική αγωγή, η οποία θα εξετάσει το πόρισμα του πραγματογνώμονα και θα καταθέσει στη συνέχεια τη δική της τεχνική έκθεση για τα αίτια θανάτωσης του οχτάχρονου χάσκι.

Η μία δικηγόρος της υπόθεσης, η οποία γνωρίζει τον Μιχάλη και την οικογένειά του και που στέκεται στο πλευρό τους εξ αρχής, Έφη Γρανιτσιώτη, ξεδιπλώνει στο Marie Claire το χρονικό της υπόθεσης και περιγράφει τι να περιμένουμε από εδώ και στο εξής.

Τα βήματα που έγιναν μετά το φρικτό τέλος του Όλιβερ

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών είχε μεταβεί στην Αράχωβα κι επόπτευε την υπόθεση στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ξεκίνησε να λαμβάνει καταθέσεις και στη συνέχεια βγήκαν ανεπίσημα κάποια στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κάποια δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για κλείσιμο της υπόθεσης καθώς μια αγέλη σκύλων επιτέθηκε στον Όλιβερ και προκάλεσε τον θάνατό του. Αυτά ξεκίνησαν από το καταγραφικό μιας κάμερας που υπήρχαν τρεις σκύλοι κοντά στον Όλιβερ και κάποιος έκανε και λόγο για μια μαρτυρία που μιλούσε για επίθεση ζώων στον Όλιβερ, αλλά δεν επαληθεύεται από πουθενά. Καταρχάς ο Όλιβερ δεν είχε κανένα σημάδι που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο και κατά δεύτερον πού ήταν όλοι αυτοί που είδαν κάτι τέτοιο τόσο καιρό;

Ο ιδιοκτήτης (Μιχάλης Φλέγκας) με το που βρήκε τον σκύλο σε αυτή την κατάσταση τον βούτηξε κυριολεκτικά και τον πήγε στην κτηνίατρο. Εκείνη το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ελέγξει εξωτερικά τον σκύλο, προφανώς τον κούρεψε σε κάποια σημεία για να δει αν υπάρχουν σημάδια από δόντια άλλου σκύλου ή ζώου ή εξωτερικές μώλωπες και δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά. Ο Όλιβερ έφερε ενα εσωτερικό τραύμα στον πρωκτό, όπου του είχε εισαχθεί ένα αιχμηρό αντικείμενο. Πέθανε από εσωτερική αιμορραγία.

Ο Όλιβερ έφερε ενα εσωτερικό τραύμα στον πρωκτό, όπου του είχε εισαχθεί ένα αιχμηρό αντικείμενο. Πέθανε από εσωτερική αιμορραγία.

Όταν έχει ασκηθεί δίωξη κατ’ αγνώστου, δε γίνεται προανάκριση, είναι αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση. Η δικογραφία δεν έχει επιστραφεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς, αλλά βρίσκεται στο Αστυνομικό Τμήμα Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας. Επικοινώνησα λοιπόν χθες μαζί τους και ρώτησα αν έχουν διορίσει πραγματογνώμονα. Μου απάντησαν ναι και πως θα μου κοινοποιήσουν τον ορισμό όπως προβλέπεται ώστε αν θέλουμε από την πλευρά μας να διορίσουμε τεχνικό σύμβουλο, όπως και έγινε. Είναι αυτός που μπορεί να έχει πρόσβαση στο συλλεγέν υλικό, δηλαδή στα νεκροτομικά ευρήματα, στις φωτογραφίες που είχαν ληφθεί, στα οστά και στα μαλλιά που συνελέγησαν κατά την εκταφή του σκύλου, η οποία έγινε το βράδυ της Πέμπτης. Κάνει τη δουλειά του και πλέον οι Αρχές περιμένουν το πόρισμα τού πραγματογνώμονα, το οποίο σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ελεύθερα από το δικαστήριο, που σημαίνει ότι δεν είναι δεσμευτικό. Το δικαστήριο, εφόσον δεν αμφισβητηθεί το κύρος της πραγματογνωμοσύνης και της έκθεσης του τεχνχικού συμβούλου, εφόσον στην ποινική δίκη ισχύει η αρχή της ελεύθερης απόδειξης, οφείλει να τα μνημονεύσει στην απόφασή του. Απλώς επειδή εν προκειμένου χρειάζονται εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις πρέπει να διοριστεί πραγματογνώμονας κτηνίατρος.

Η πρώτη κτηνίατρος που εξέτασε τον Όλιβερ, η κα Κλεονίκη Τόλα, είναι κατηγορηματική και δεν αναίρεσε ποτέ ότι το τραύμα του Όλιβερ, προήλθε από τραύμα ανθρώπινης παρέμβασης. Σχετικά με τα ερωτηματικά γύρω από το αν υπήρξε σεξουαλική κακοποίηση, έχουν να κάνουν με το αν υπήρχε κτηνοβασία, δηλαδή αν υπήρχε φυσική επαφή του δράστη με το σώμα του Όλιβερ κι αυτό επειδή ο πρωκτός ήταν κατακρεουργημένος. Ωστόσο αν έχει γίνει σωστά η πρώτη νεκροτομή από τους κτηνιάτρους τής Π.Ε Βοιωτίας, έχουν εξαχθεί τα όργανα του σκύλου και από εκεί μπορεί να προκύψει με τη χρήση κατάλληλων μέσων κι εξοπλισμού αν υπήρξε και ανθρώπινη επαφή. Επίσης πρέπει να γίνει ανάλυση για το αν υπάρχει και ανθρώπινο γενετικό υλικό. Γενικά αργούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες, αλλά για το πού βρίσκονται θα τα μάθει η τεχνική σύμβουλος που έχουμε διορίσει.

Η πρώτη κτηνίατρος που εξέτασε τον Όλιβερ, η κα Κλεονίκη Τόλα, είναι κατηγορηματική και δεν αναίρεσε ποτέ ότι το τραύμα του Όλιβερ, προήλθε από τραύμα ανθρώπινης παρέμβασης

Επίσης προσωπικά κι από την πλευρά του μοναδικού διαδίκου αυτή τη στιγμή που είναι ο παριστάμενος προς υποστήριξη κατηγορίας, ο Μιχάλης, ο κηδεμόνας του Όλιβερ, δεν γνωρίζουμε πού είναι η σορός του. Γνωρίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη έγινε η εκταφή του παρουσία αστυνομικών και του φίλου του Μιχάλη ο οποίος τούς συνόδευσε για να υποδείξει το σημείο, ότι βρέθηκαν το κρανίο, κάποιες τρίχες και ο θώρακας -δίχως να είναι ξεκάθαρο αν βρέθηκε και η λεκάνη- με υπολείμματα σάρκας. Λογικό είναι να είχαν κατασπαράξει τη σορό άγρια ζώα, εκεί που είχε θαφτεί. Κάτι που σχολιάστηκε, αλλά ας μην ξεχνάμε και τη θέση που βρέθηκε αυτός ο άνθρωπος. Να κουβαλάει επί τρεις μέρες το νεκρό σώμα του κατοικίδιού του – που όλοι γνωρίζουμε όσοι έχουμε ότι είναι σαν μέλη της οικογένειάς μας – στο πορτμπαγκάζ και να φτιάχνει αυτοσχέδια ψυγεία με εξοπλισμό από καταστήματα παιχνιδιών και με παγοκύστες από τα βενζινάδικα. Να μη γνωρίζει τι γίνεται, να του βάζουν συνεχώς προσκόμματα, να του λένε πως είναι υγειονομικός κίνδυνος αν περάσει τα σύνορα του νομού και άλλα διάφορα. Τελικά ενώ είχε πάει εξ αρχής στην περιφέρεια για τη νεκροτομή και του είχαν πει πως είναι δύσκολο λόγω χώρου και ανύπαρκτου εξοπλισμού, τελικά ένας ιδιώτης κτηνίατρος παραχώρησε τον χώρο του και δεν είχε αρχικά καμία δικαιοδοσία ν΄αγγίξει το ζώο. Επειδή όμως οι κτηνίατροι δεν γνώριζαν πώς να «ανοίξουν» τον Όλιβερ, έκανε ο ίδιος την τομή. Οι συγκεκριμένοι λογικά δεν ήταν κτηνίατροι ζώων συντροφιάς αλλά παραγωγικών ζώων, όπως είναι στις περιφέρειες. Επέμενε ο ίδιος να είναι παρούσα η κτηνίατρός του και τελικά του το επέτρεψαν. Κατά τη διαδικασία της νεκροτομής, η κα Τόλα επιβεβαίωσε ότι με τους συναδέλφους δεν υπήρχε κάποια αντίφαση, συμφωνούσαν ότι έβλεπεαν τα ίδια. Ωστόσο επειδή είχαν περάσει αρκετές ώρες και η περιοχή του πρωκτού που έφερε το τραύμα, είχε ξεκινήσει ας το πούμε να επουλώνεται, γεμάτη με αίμα κλπ. δεν μπόρεσαν να δουν που υπήρχε η τομή και να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Δεν έχουν βγάλει κάποιο πόρισμα. Ο τρίτος κτηνίατρος που είναι ο διορισθείς πραγματογνώμονας, καθηγητής κτηνιατρικής δεν έχει βγάλει κάποιο πόρισμα.

Η ψυχολογία του κηδεμόνα του Όλιβερ, Μιχάλη Φλέγκα

Ο κηδεμόνας του Όλιβερ είναι ψυχολογικά ράκος. Δεν έχει καν συνηδειτοποιήσει ότι σκύλος του δεν είναι πια μαζί του, γιατί ζει γι’ αυτόν μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και μιλάει μέσα από αυτόν. Είναι φυσικά η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο κι έχει βρεθεί στο στόχαστρο με τοπικούς φορείς και “άρχοντες” να βγαίνουν στα κανάλια και να τον παραλληρίζουν με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο και να τον στοχοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά είναι απαράδεκτο και όλοι αυτοί θα αντιμετωπίσουν τις νομικές συνέπειες των λεγόμενων και των γραφόμενών τους. Τώρα η προτεραιότητά μας είναι άλλη. Ο ίδιος θέλει οπωσδήποτε να συλληφθεί ο δράστης και να διαλευκανθεί η υπόθεση, ώστε να ξεκινήσει για εκείνον η διαδικασία του πένθους. Συμβουλεύεται ψυχολόγο. Είναι ένας άνθρωπος που επί δέκα ημέρες κοιμάται για δύο ώρες, δεν πηγαίνει στη δουλειά του, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και ούτε να ανταπεξέλθει στα οικογενειακά του καθήκοντα. Ζει με τη μητέρα και τη γιαγιά του, οι οποίες είχαν τον Όλιβερ σαν παιδί τους. Είναι πρωτόγνωρο για εκείνον όλο αυτό, ούτε τη δημοσιότητα και την πίεση μπορεί να διαχειριστεί. Έπρεπε όμως να μιλήσει γιατί τον κανιβάλησαν. Το ζώο ήταν τσιπαρισμένο, εμβολιασμένο, είχε τατκτικό έλεγχο από κτηνιάτρους, δεν ήταν καθόλου άγριο. Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του.

Η πανελλήνια ένωση κατά της κακοποίησης ζώων με επικεφαλής την Μάρθα Πουλτίδου, είναι από την πρώτη στιγμή πάνω από την υπόθεση και έχουν και οι ίδιοι ένομο συμφέρον, να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. Αν και πολλοί υποτιμούν τη δύναμη και τη δυναμική, των εθελοντών, των φιλόζωων, όλων τελος πάντων όσων αγαπάμε τα ζώα, οι συγκεκριμένοι δεν κάνουν βήμα πίσω. Όλες αυτές οι ανεπίσημες πληροφορίες περί αγέλης, βγήκαν από επίσημα χείλη αλλά κατάλαβαν πως αν η υπόθεση έκλεινε εκεί, κάθε άνθρωπος που έχει στοιχειώδη αξιοπρέπεια και που σέβεται την την προσωπική του νοημοσύνη, δεν θα καθόταν αμέτοχος. Οι ίδιοι με αυτά που κάνουν προκαλούν τον κόσμο να κατηγορούν την Αράχωβα για συγκάληψη. Η αγέλη σκύλων έβγαλε το λουρί του Όλιβερ; Η πρώτη κτηνίατρος που τον εξέτασε, έχει τριάντα χρόνια κλινικής εμπειρίας και είναι εκείνη που θα καταλάβαινε αμέσως αν κατασπάραξε τον Όλιβερ αγέλη σκύλων. Θεωρείτε ότι δεν έχει περιθάλψει ξανά σκύλο ο οποίος ήταν χτυπημένος από άλλα ζώα;

Κάθε άνθρωπος που έχει στοιχειώδη αξιοπρέπεια και που σέβεται την την προσωπική του νοημοσύνη, δεν θα καθόταν αμέτοχος

Η μαρτυρία για την αποθήκη και άλλες καταγγελίες

Yπάρχει μια γυναικα που πήρε αρχικά τηλέφωνο σε τηλεοπτικό σταθμό και ζήτησε να μιλήσει επίμονα με συγκεκριμένη δημοσιογράφο. Της έδωσε τις πληροφορίες για συγκεκριμένο πρόσωπο και όσα έχουμε ακούσει για την αποθήκη. Η δημοσιογράφος έδωσε τις πληροφορίες στον διοικητή του τοπικού αστυνομικού τμήματος αλλά και στο τμήμα ανθρωποκτονιών. Έδωσε το όνομα το οποίο υπέδειξε αυτή η γυναίκα. Εφόσον τα στοιχεία τα έχει στα χέρια της η αστυνομία, ενδεχομένως να κληθεί και η ίδια ώστε να τα καταθέσει επισήμως. Τώρα κατά πόσο αυτές οι πληροφορίες έιναι βάσιμες ή εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Έχουμε φτάσει στο σημείο ο ιδιοκτήτης, οι εθελοντές και οι δικηγόροι να κάνουμε δουλειά ντετέκτιβ.

Παρόμοιο περιστάτικο με τέτοια βιαιότητα και αγριότητα, που να το γνωρίζουμε τουλάχιστον, δεν έχει ξαναϋπάρξει. Γενικά όμως καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων υπάρχουν. Επίσης αν υπάρχει αγέλη σκύλων στην Αράχωβα, ο Δήμαρχος οφείλει να τα γνωρίζει και είναι υποχρεωμένος να τα έχει σημάνει. Αν έκαναν όλα αυτά στο δικό μου ζώο και περνούσα, όσα περνάει ο Μιχάλης πραγματικά δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα. Ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που με την Αράχωβα δεν είχε πολλές σχέσεις γιατί ζούσε κι εργαζόταν για χρόνια στο εξωτερικό κι επέστρεψε για φροντίζει και τη μητέρα του, η οποία πέρασε ένα σοβαρό πρόλημα υγείας. Είναι ένας τρυφερός και προστατευτικός άνθρωπος.

Σχετικά με το πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί η υπόθεση έχει να κάνει με το πώς θα κινηθεί ο πραγματογνώμονας και η τεχνική σύμβουλος. Μόλις συνταχθούν τα πορίσματα αυτών των δύο η υπόθεση θα επιστραφεί από το αστυνομικό τμήμα στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών. Ισως υπάρξουν κι ευρήματα από κάμερες. Η έρευνα έχει ξεκινήσει από την αρχή. Θα ασκηθούν διώξεις, θα κληθούν και φορείς του Δήμου, πρόσωπα της Αράχωβας, ενδεχομένως να ελεγχθεί και η αποθήκη που έχει υποδείξει η μάρτυρας. Αυτή η μαρτυρία θα πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά από τις Αρχές και να δοθεί εντολή για έρευνα. Βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία τριγύρω υπάρχουν οστά ζώων και άλλα διάφορα. Ακόμη υπάρχουν μαρτυρίες για κάμερες που ξηλώθηκαν σε συγκεκριμένο κατάστημα της περιοχής.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below