Τις τελευταίες μέρες τα social media έχουν γεμίσει με αντιδράσεις απέναντι σε μια παράσταση όπου το line up αποτελείται αποκλειστικά από άντρες κωμικούς και μάλιστα συνολικά 17 στον αριθμό. Με αυτή την αφορμή, η Χρύσα Κατσαρίνη προχώρησε σε μια δημόσια τοποθέτηση, για την παράσταση και γενικά τον σεξισμό στη σκηνή, σε ένα νέο βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram, για να ακολουθήσει μια ομαδική τοποθέτηση από γυναίκες stand up comedians, που υπέγραψαν οι Κατερίνα Βρανά, Κύνθια Βουκουβαλίδου, Χριστίνα Βούλγαρη, Χρύσα Κατσαρίνη, Ήρα Κατσούδα, Αθηνά Κεφαλοπούλου, Μελίνα Κόλλια, Δήμητρα Νικητέα και Ειρήνη Ξυγκάκη.

Οι εννέα καλλιτέχνιδες έγραψαν:

«ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

»Με αφορμή την ανακοίνωση των τεσσάρων πρώτων ημερομηνιών της παράστασης “Πες το Ψέματα” βασισμένη στο κωμικό τηλεπαιχνίδι “Would I Lie To You?” η οποία ανακοινώθηκε στις 15 Ιανουαρίου, θεωρούμε σημαντικό να τοποθετηθούμε δημόσια.

»Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε δημιουργού να συνθέσει το έργο του όπως κρίνει και να εκφράζεται καλλιτεχνικά με τους συνεργάτες που επιθυμεί. Ωστόσο είναι αναφαίρετο δικαίωμα και η κριτική.

»Στις πρώτες αυτές 4 παραστάσεις οι συμμετέχοντες είναι μόνο άντρες, για την ακρίβεια 17 άντρες. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι δεν πρόκειται για κάποιο θεατρικό έργο με ορισμένους και δοσμένους ρόλους, αλλά ένα κωμικό game show στο οποίο θα μπορούσε να παίξει οποιοσδήποτε άνθρωπος.

«Στις πρώτες αυτές 4 παραστάσεις οι συμμετέχοντες είναι μόνο άντρες, για την ακρίβεια 17 άντρες. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι δεν πρόκειται για κάποιο θεατρικό έργο με ορισμένους και δοσμένους ρόλους, αλλά ένα κωμικό game show στο οποίο θα μπορούσε να παίξει οποιοσδήποτε άνθρωπος».

»Δηλώνουμε ότι καμία γυναίκα κωμικός δεν έλαβε συγκεκριμένη πρόταση με ημερομηνίες, πριν την ανακοίνωση της παράστασης.

»Αλλά το θέμα δεν είναι αν κάλεσαν κάποια από εμάς, έχει μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι ξεκάθαρο όταν σε μια παραγωγή είδαν μια αφίσα παράστασης που επιτελείται από 17 άντρες και καμία γυναίκα και το θεώρησαν εντάξει, το θέμα δεν είναι καλλιτεχνικό, δεν είναι τυχαίο.

»Είναι προφανώς, και πέρα από κάθε αμφιβολία έμφυλο.

»Θίγει θέματα πρόσβασης και αποκλεισμού των γυναικών.

«Όταν σε μια παραγωγή είδαν μια αφίσα παράστασης που επιτελείται από 17 άντρες και καμία γυναίκα και το θεώρησαν εντάξει, το θέμα δεν είναι καλλιτεχνικό, δεν είναι τυχαίο. Είναι προφανώς, και πέρα από κάθε αμφιβολία έμφυλο».

»Αυτό μας θίγει προσωπικά, μας προσβάλλει επαγγελματικά και είναι απαξιωτικό και προσβλητικό για το κοινό.

»Σαν σκηνή και σαν κοινωνία μπορούμε καλύτερα και έχουμε χρέος να το κάνουμε».

Δείτε την ανάρτηση από την Κατερίνα Βρανά:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below