Ένα γκράφιτι κατά της βίας, στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, που δολοφονήθηκε το καλοκαίρι του 2021 στην Φολέγανδρο από τον σύντροφό της, βρίσκεται πλέον στο δημοτικό σχολείο Βέλου Κορινθίας, όπου ήταν και η καταγωγή της 26χρονης.

Η τοιχογραφία έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της UrbanAct «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» και υλοποιήθηκε μετά απο πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, από τον Life In Colour. Όπως αναφέρει στη σελίδα του στο facebook ο Σύλλογος Γονέων του δημοτικού σχολείου «το πρόγραμμα περιελάμβανε τη δημιουργία μιας μεγάλης δημόσιας τοιχογραφίας και συμμετοχικές δράσεις από τους μαθητές σε χαμηλότερες επιφάνειες του σχολείου. Στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και εν γένει την κοινωνία σχετικά με την έμφυλη βία, να τους ενημερώσει για την ύπαρξή της, να ενθαρρύνει τους μαθητές να υιοθετήσουν θετικές αξίες και την σωστή συμπεριφορά απέναντι στους “άλλους”, ανεξαρτήτως φύλου, να εκφράσουν την αντίθεσή τους ενάντια σε οποιασδήποτε μορφή έμφυλης βίας και γενικότερα της βίας».

Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης Life In Colour «το έργο μου στο Δημοτικό σχολείο Βέλου έχει μια ποιητική διάθεση. Η αφορμή για αυτήν την τοιχογραφία ήταν ένα τραγικό γεγονός έμφυλης βίας, και υπήρχε ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά την διάρκεια του σχεδιασμού. Εδώ «χρησιμοποίησα» συμβολικά ένα κορίτσι ντυμένο στα λευκά που τα ρούχα της και τα σύννεφα γίνονται ένα. Σε πολλές τοιχογραφίες που κάνω χρησιμοποιώ συμβολισμούς. Το προτιμώ από το να απεικονίζω κάτι ευθέως». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την φιλοξενία και τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Βέλου-Βόχα.

Η UrbanAct για πολλά χρόνια παρεμβαίνει με τις δράσεις της σε σχολεία ανά την Ελλάδα, με τοιχογραφίες που εκπέμπουν μηνύματα, με καλλιτέχνες που προσφέρουν το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους και με συμμετοχικές δράσεις για τους μαθητές που συμβάλλουν στη γνώση, στον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στη χαρά της ζωής και της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας.

 

Πηγή: protothema.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below