Μάρτυρας ενός περιστατικού που κρύβει βαθύ μισογυνισμό έγινε χθες η Ελένη Ράντου. Η ηθοποιός μοιράστηκε όσα διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια της ενώ βρισκόταν εν κινήσει, μέσα από μία ανάρτησή στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, χθες Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου. Όλα ξεκίνησαν όταν μία κυρία βρέθηκε να διαπληκτίζεται έντονα στο τηλέφωνο και ένας περαστικός θεώρησε πως είναι πρέπον να κάνει το εξής σχόλιο: «Σκάσε κυρά μου. Φταίμε εμείς μετά που σας σκοτώνουμε;».
Το περιστατικό κινητοποίησε την ηθοποιό να εκφράσει τις σκέψεις της για τις γυναικοκτονίες και τη διαρκή υποτίμηση της γυναίκας, που θρέφονται από την ίδια απαρχαιωμένη αντίληψη, περί ανωτερότητας του αρσενικού φύλλου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Μέχρι να φτάσουμε στον φόνο, στον εκβιασμό ή στην έκνομη πράξη έχουν προηγηθεί χιλιάδες μικροί ανεπαίσθητοι βιασμοί για την κάθε μια, χιλιάδες σεξιστικές συμπεριφορές που όχι μόνο δεν τιμωρούνται αλλά επιβραβεύονται».
Συνεχίζει: «Αυτές οι μικρές καθημερινές στιγμές βίας που έχουν μέσα τους βαθιά υποτίμηση και τεράστιο φόβο μη χαθεί ο έλεγχος από τα αντρικά χέρια». Tο πρόβλημα ξεκινά από τις μικρές καθημερινές αντιδράσεις σεξιστικού χαρακτήρα, απόρροιες της πατριαρχίας, οι οποίες πολλές φορές περνούν απαρατήρητες, ακόμη και από τις ίδιες τις γυναίκες. Διότι είναι τόσο βαθιά ριζωμένες οι αντιλήψεις αυτές στο υποσυνείδητό μας, που χρειάζεται μαζική και καθημερινή προσπάθεια για να απαλλαχθούμε αποτελεσματικά από αυτές.
Ακολουθούν οι σκέψεις της ηθοποιού:
«Σήμερα βρέθηκα περπατώντας στοn δρόμο ακούω μια κυρία να διαπληκτίζεται έντονα στο τηλέφωνο. Ένας τύπος την ακούει περνώντας και μονολογεί. Σκάσε κυρά μου. Φταίμε εμείς μετα που σας σκοτώνουμε? Κάποιοι περαστικοί γέλασαν. Το βρήκαν αστείο! Και συνέχισα κι εγώ τον δρόμο μου σκεπτόμενη σχετικά με όλη αυτή την έκρηξη βίας εναντίον γυναικών ότι μέχρι να φτιάσουμε στο φόνο , στον εκβιασμό ή στην έκνομη πράξη έχουν προηγηθεί χιλιάδες μικροί ανεπαίσθητοι βιασμοί για την κάθε μια, χιλιάδες σεξιστικές συμπεριφορές που όχι μόνο δεν τιμωρούνται αλλά επιβραβεύονται. Πολλές φορές κι από τις ίδιες τις γυναίκες. Αυτές οι μικρές καθημερινές στιγμές βίας που έχουν μέσα τους βαθιά υποτίμηση και τεράστιο φόβο μη χαθεί ο έλεγχος από τα αντρικά χέρια. Ο κύριος στοn δρόμο μπορεί να μην έκανε φόνο, βιασμό, εκβιασμό αλλά μου έφερε την ίδια αποκρουστική αίσθηση»
Πλήθος χρηστών συμφώνησε με το περιεχόμενο της ανάρτησης και έσπευσε να την αναδημοσιεύσει. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν τη δική τους άποψη κάτω από το post, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του προβλήματος και επισημαίνοντας πως η αλλαγή οφείλει να ξεκινήσει από την ίδια την οικογένεια, τους κοινωνικούς θεσμούς και φυσικά το ίδιο το άτομο.