Λίγες ημέρες μετά την απαγόρευση της αμπάγια στα σχολεία της Γαλλίας και η Αίγυπτος προχωρά σε ένα αντίστοιχο μέτρο απαγόρευσης. Το Υπουργείο Παιδείας της Αιγύπτου απαγόρευσε στις μαθήτριες να φορούν καλύμματα προσώπου, συμπεριλαμβανομένου του νικάμπ (πέπλο που καλύπτει όλο το πρόσωπο και αφήνει ελεύθερα μόνο τα μάτια), στο πλαίσιο επίσημου δελτίου σχετικά με τις προδιαγραφές των σχολικών φορεσιών.

Η κρατική εφημερίδα Al-Ahram ανέφερε τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, ότι ο υπουργός Παιδείας, Reda Hegazy, εξέδωσε υπουργική απόφαση σχετικά με τις προδιαγραφές των σχολικών στολών για όλους τους μαθητές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2023/ 2024.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι μαθήτριες θα εξακολουθήσουν να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα φορέσουν μαντίλα ή όχι, αλλά δεν πρέπει να καλύπτουν ολοκληρωτικά τα πρόσωπά τους με το εν λόγω πέπλο.

Επίσης, τονίζεται ότι ο κηδεμόνας του κοριτσιού θα πρέπει να γνωρίζει την επιλογή του αναφορικά με το νικάμπ, η οποία θα πρέπει να έχει γίνει χωρίς να του έχει ασκηθεί εξωτερική πίεση. Η απόφαση αναφέρει ακόμη ότι οι μαθητές των σχολείων, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, πρέπει να φορούν στολή σύμφωνα με τις προδιαγραφές που περιλαμβάνουν «ποδιά και παντελόνι για όλους τους μαθητές στο χρώμα που καθορίζεται από την αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης. Η ποδιά μπορεί να αντικατασταθεί από πουκάμισο και φούστα κατάλληλου μήκους για τα κορίτσια και από πουκάμισο και παντελόνι για τα αγόρια».

To νικάμπ ένδυμα φοριέται από μουσουλμάνες γυναίκες για θρησκευτικούς λόγους σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες.

Αντιδράσεις για την απόφαση

Όπως και στη Γαλλία έτσι και στην Αίγυπτο η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει απόλυτα δεκτή από όλους. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση της νικάμπ συνιστά παραβίαση των πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών, τις οποίες προστατεύει το αιγυπτιακό Σύνταγμα.

Ωστόσο, ορισμένα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Αίγυπτο επιβάλλουν ήδη απαγορεύσεις για τη χρήση του νικάμπ. Το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, για παράδειγμα, έχει απαγορεύσει τη χρήση μανδύα στο πρόσωπο από το διδακτικό προσωπικό από το 2015, κανόνας που επικυρώθηκε από αιγυπτιακό δικαστήριο το 2020.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below