Ένα σχέδιο για να «νοικοκυρευτεί» η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ψάχνει ο Donald Trump, ο οποίος πρότεινε να μεταφερθούν, προσωρινά ή μακροπρόθεσμα, οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Μάλιστα, αφού γίνει αυτό το πρώτο βήμα, θα κάνει τη Γάζα «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» – έτσι τουλάχιστον δήλωσε σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανάχιου.
«Δεν ήταν μια απόφαση που την πήρα ελαφρά τη καρδία. Όλοι με τους οποίους μίλησα, λατρεύουν την ιδέα οι ΗΠΑ να έχουν την ιδιοκτησία αυτής της περιοχής, την ανάπτυξή της και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα μπορούσε να γίνει η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας. Θα κάνουμε καλή δουλειά εκεί. Θα μας ανήκει και θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και όλων των όπλων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα «ξεφορτωθούν» τα «κατεστραμμένα κτίρια» και θα προχωρήσουν σε εργασίες ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά η περιοχή.
Στην ερώτηση, μάλιστα, αν είναι πρόθυμος να στείλει αμερικανικά στρατεύματα για να καλύψουν ένα κενό ασφαλείας στη Γάζα, απάντησε, χωρίς να το αποκλείει: «Όσον αφορά τη Γάζα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Αν είναι απαραίτητο, θα το κάνουμε. Θα αναλάβουμε αυτό το κομμάτι που θα το αναπτύξουμε».
Επανέλαβε, δε, τη θέση του περί αποχώρησης των Παλαιστινίων από τη Γάζα: «Βρίσκονται εκεί επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Τι έχουν; Είναι ένας μεγάλος σωρός ερειπίων αυτή τη στιγμή. Γιατί να θέλουν να επιστρέψουν; Το μέρος ήταν κόλαση» επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος πρότεινε, αντί για τη Γάζα, να δοθεί στους Παλαιστίνιους ένα «καλό, φρέσκο, όμορφο κομμάτι γης» για να ζήσουν.
Το σχέδιο για την αποχώρηση των Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία
«Μιλάμε για περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπους και απλούστατα (σ.σ. ο σκοπός είναι) το να νοικοκυρευτεί η περιοχή αυτή», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος σε ομιλία του το περασμένο Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, στην οποία επανέλαβε τη σύγκριση του παλαιστινιακού θυλάκου με «εργοτάξιο κατεδάφισης» έπειτα από δεκαπέντε μήνες πολέμου.
Ερωτηθείς αν αναφέρεται σε μακροπρόθεσμη μετεγκατάσταση των πολιτών της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Trump απάντησε «θα μπορούσε να είναι είτε το ένα είτε τ’ άλλο», προσθέτοντας πως έτσι οι Παλαιστίνιοι «θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά».
Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε τονίσει πέρυσι πως εναντιώνεται στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις αρωγής εκφράζουν ανησυχία εδώ και καιρό για την καταστροφική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος εκτόπισε σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό (2,4 εκατ. προπολεμικά).
«Του είπα πως θα ήθελα να πάρει πιο πολύ κόσμο, διότι κοιτάω όλη τη Λωρίδα της Γάζας αυτή τη στιγμή και γίνεται χαμός, είναι μεγάλο χάλι. Θα ήθελα να πάρει κόσμο», ανέφερε ο Donald Trump, που άρχισε τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία τη Δευτέρα 20ή Ιανουαρίου, αναφερόμενος σε συνδιάλεξή του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.
«Θα ήθελα (και) η Αίγυπτος να πάρει κόσμο», είπε ακόμη ο κ. Trump, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει τηλεφωνικά την ιδέα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
«Σχεδόν τα πάντα έχουν κατεδαφιστεί, πεθαίνει κόσμος εκεί κάτω, θα προτιμούσα να συνεργαστούμε με κάποιες από τις αραβικές χώρες και να κατασκευαστούν σπίτια να μείνουν κάπου αλλού, όπου θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά έτσι γι’ αλλαγή», είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
BREAKING: Trump says he is pressing Jordan, Egypt to take in Palestinians from Gaza, floats plan to ‘just clean out’ territory. https://t.co/ayG8KK2LtB
— The Associated Press (@AP) January 26, 2025
Η απάντηση των ηγετών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας
«Εχθρική και απειλητική για την ασφάλεια των αραβικών κρατών», χαρακτήρισαν αναλυτές από την Ιορδανία τη συγκεκριμένη πρόταση.
Η θέση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι «εχθρική έναντι των Παλαιστινίων πρώτ’ απ’ όλα και επίσης έναντι της Ιορδανίας και της Αιγύπτου», είπε στο Γαλλικό πρακτορείο ο Ουράιμπ Ραντάουι, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Μελετών Αλ Κουντς του Αμάν. Πρόκειται για «απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα» των δυο χωρών-γειτόνων του Ισραήλ, επέμεινε.
Η Ιορδανία, που φιλοξενεί 2,3 εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες, έχει απορρίψει άπειρες φορές οποιοδήποτε σχέδιο που προβλέπει να γίνει «εναλλακτική πατρίδα» τους. Η πρόταση Trump ανακοινώθηκε μερικές ώρες μετά το πάγωμα κάθε βοήθειας στο εξωτερικό από πλευράς των ΗΠΑ, με μόνες εξαιρέσεις τα κεφάλαια που προορίζονται για το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Ο κ. Ραντάουι βλέπει «πίεση στο Αμάν» και «δηλητηριασμένο δώρο» για το Κάιρο. Σύμφωνα με τον αναλυτή, οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο θα αποτελούσε βήμα προς τον πολύ ευρύτερο εκτοπισμό των Παλαιστινίων, ιδίως από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη προς την Ιορδανία, προκειμένου να τερματιστεί οριστικά οποιαδήποτε διεκδίκηση για την παλαιστινιακή υπόθεση «σε βάρος των αραβικών κρατών».
Ο Ιορδανός συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Άντελ Μαχμούντ χαρακτήρισε από τη δική του πλευρά «μη ρεαλιστική» την πρόταση του αμερικανού προέδρου σημειώνοντας πως παρότι έγινε με «ανθρωπιστική κάλυψη», θεωρεί πως αντανακλά «τη θέση της ισραηλινής άκρας δεξιάς». «Η Ιορδανία και η Αίγυπτος δεν θα την αποδεχτούν», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ραντάουι υπενθύμισε πως παρόμοια πρωτοβουλία είχε ήδη προωθήσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή· είχε επίσης απορριφθεί από τους Παλαιστίνιους, τους Ιορδανούς και τους Αιγύπτιους.
«Κρίνοντας από την εμπειρία των 70-80 χρόνων της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, κάθε προσωρινό μέτρο που υιοθετείται από το Ισραήλ καταλήγει να γίνεται μόνιμο», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής Σάλεχ αλ Αρμούτι του κόμματος Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, της κυριότερης παράταξης της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε την πρόταση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ιορδανίας» και «ικανή για κήρυξη πολέμου». Υπενθύμισε πως ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ έχει χαράξει «κόκκινες γραμμές»: «όχι εξιουδαϊσμός της Ιερουσαλήμ, όχι στην επανεγκατάσταση των Παλαιστινίων κι όχι σε εναλλακτική πατρίδα».
Για τους Παλαιστίνιους, οποιαδήποτε απόπειρα εκτοπισμού τους από τη Λωρίδα της Γάζας εκλαμβάνεται ως νέα Νάκμπα («καταστροφή» στα αραβικά), κατά τον όρο που αναφέρεται στην έξοδο 760.000 και πλέον Παλαιστινίων κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Το Κάιρο έχει ήδη προειδοποιήσει εναντίον οποιουδήποτε «εξαναγκαστικού εκτοπισμού» Γαζαίων στο Σινά. Ενώ για το Αμάν, «η Ιορδανία είναι για τους Ιορδανούς και η Παλαιστίνη για τους Παλαιστίνιους».
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Φατάχ αλ-Σίσι σε ανακοίνωσή του προς τομ αμερικανό πρόεδρο ανέφερε ότι ο κόσμος υπολογίζει σ’ αυτόν για να πετύχει μια «διαρκή» συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν τηλεφωνική συνομιλία, στη διάρκεια της οποίας ο Σίσι υπογράμμισε πως «η διεθνής κοινότητα υπολογίζει στην ικανότητα του προέδρου Τραμπ να επιτύχει μια διαρκή και ιστορική συμφωνία ειρήνης, η οποία να βάλει τέλος στη σύγκρουση που υφίσταται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή».
Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν τη σημασία της συνέχισης της εφαρμογής της πρώτης και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και της εδραίωσής της, ενώ συμφώνησαν επίσης στη σημασία της συνέχισης του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
με πληροφορίες από protothema.gr