Πάνω από 50.000 τηλεφωνικοί αριθμοί ήταν καταχωρημένοι στο Pegasus, ένα εξελιγμένο κατασκοπευτικό πρόγραμμα της ισραηλινής εταιρείας NSO Group. Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο διέθεταν στην εταιρεία μεγάλα χρηματικά ποσά για να εξασφαλίζουν πρόσβαση στα δεδομένα της και να τα χρησιμοποιούν για να επιτίθενται σε στόχους της.
Παρόλο που η NSO Group ισχυρίζεται ότι το λογισμικό της κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε τρομοκράτες και εγκληματίες, η συλλογικότητα δημοσιογράφων Forbidden Stories, που κατάφερε να διεισδύσει στο Pegasus, ανακάλυψε ότι θύματα της διαρροής δεδομένων ήταν και εκατοντάδες δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, δικηγόροι, ακαδημαϊκοί και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα, ακόμα και παγκόσμιοι ηγέτες.
Για την επιτυχία αυτής της δημοσιογραφικής έρευνας, που ονομάστηκε «Pegasus Project» και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 80 δημοσιογράφοι από 17 ειδησεογραφικούς οργανισμούς και 10 χώρες, η Forbidden Stories τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο Daphne Caruana Galizia.
Η γυναίκα που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές
Το Daphne Caruana Galizia θεσπίστηκε το 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς τιμήν της ομώνυμης δημοσιογράφου και μπλόγκερ από τη Μάλτα, που μετά από μακροχρόνιο αγώνα κατά της διαφθοράς, για τον οποίο είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «η γυναίκα Wikileaks», δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2017, σε ηλικία 53 ετών, κοντά στο σπίτι της, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.
Η Daphne Caruana Galizia, με τριάντα χρόνια δημοσιογραφικής εμπειρίας, δεν είχε διστάσει να αποκαλύψει, στο ιστολόγιό της Running Commentary, υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν πολιτικοί της Μάλτας και άλλοι αξιωματούχοι. Μάλιστα οι καταγγελίες για διασύνδεση του πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat με το σκάνδαλο των λεγόμενων Panama Papers είχε συντελέσει, το 2017, στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Το βραβείο Daphne Caruana Galizia απονέμεται -φέτος για πρώτη φορά- για δημοσιογραφικές έρευνες που προωθούν θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου.