Από πού προέρχεται η βία; Με αυτό το εξαιρετικά επίκαιρο, και διαχρονικό, θέμα καταπιάνεται η ψυχολόγος Msc, ψυχαναλυτική θεραπεύτρια και συγγραφέας Κατερίνα Μαγγανά (διαβάστε εδώ μια συνέντευξη που είχε δώσει στο Marie Claire για το βιβλίο της «Ένα φύλλο που πέφτει. Μια ιστορία για τον πόνο και το πείσμα της ζωής», εκδ. Αρμός).

Σε τρεις δίωρες συναντήσεις (στις 31/01, 07/02 και 14/02), στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, θα επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε τις πηγές εκδήλωσης της βίας και της επιθετικότητας στον ανθρώπινο ψυχισμό, τις εκφάνσεις τους στην προσωπική και κοινωνική ζωή, καθώς και τη διάρθρωσή τους με όψεις του σύγχρονου κόσμου.

Ακολουθεί αναλυτικά το περιεχόμενο της κάθε μίας:

31 Ιανουαρίου 2023

Η βία ως δομικό στοιχείο της ζωής: γέννηση και βρεφική ηλικία. Τι μας έχει δείξει η μελέτη της βρεφικής ηλικίας για το βίαιο εσωτερικό σκηνικό του υποκειμένου; Πώς μαθαίνει ένα παιδί τον κόσμο;

Η οικογένεια ως πρώτη κοινωνική ομάδα και η βία μέσα στην οικογένεια: μητέρα-παιδί, συζυγική βία, γονεϊκή βία. Μορφές κακοποίησης και εσωτερίκευση της επιθετικότητας, βία προς τον εαυτό ή/και προς το αντικείμενο.

7 Φεβρουαρίου 2023

Αντανακλάσεις και εκφράσεις πέραν της οικογένειας: Θύματα και θύτες στη σχολική αυλή. Η κρίσιμη περίοδος της εφηβείας είναι φάση έντονων συγκρούσεων, εσωτερικών και εξωτερικών. Οι αυτοτραυματισμοί, οι καταθλίψεις και αυτοκτονικός ιδεασμός αναδύονται με ένταση σε αυτή την αναπτυξιακή φάση. Πόσο επηρεάζονται από τον μοντέρνο τρόπο ζωής; Πώς συνδέονται με την έμφυλη βία στην ενήλικη ζωή; Πώς ενδυναμώνεται από τα κοινωνικά στερεότυπα που τη συντηρούν και την υποδαυλίζουν;

14 Φεβρουαρίου 2023

Σύγχρονες εκφάνσεις της βίας: από τη δόμηση του αστικού χώρου και τη διαχείριση του χρόνου των δραστηριοτήτων των παιδιών στο πλαίσιο της οικογένειας, ως την τεχνολογία, τα social media και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η «βία» της φύσης: το παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της πανδημίας, και οι αποτυπώσεις τους στον ψυχισμό του δυτικού υπερνεωτερικού υποκειμένου.

Info

Τρίτη, 18:00-20:00. Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€. Κόστος συμμετοχής Φίλων THF: 18€. Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 15

Δείτε τα μέτρα προστασίας από τον covid-19 εδώ.

Κατερίνα Μαγγανά

Είναι ψυχολόγος MSc – αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και εργάζεται ιδιωτικά.

Είναι διδάσκουσα αναλύτρια στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας και Οικογένειας (ΕΛΕΚΙΝ).

Σπούδασε στο ΕΚΠΑ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Έχει ολοκληρώσει τον διετή κύκλο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Εισαγωγή στην Ψυχοσωματική», της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας –IPSO P. MARTY (2012-2014).

Είναι συγγραφέας βιβλίων, όπως «Όταν η ψυχή διαταράσσει το σώμα» (εκδόσεις Αρμός), «Ένα φύλλο που πέφτει: μια ιστορία για τον πόνο και το πείσμα της ζωής» (εκδόσεις Αρμός), «Δημιουργώντας το αύριο» (εκδόσεις Παπαϊωάννου) και έχει συμμετάσχει με κείμενά της στο βιβλίο του εικαστικού Γιώργου Λάππα «Maqams of blood and maqams of milk», εκδόσεις Futura 2003.

Είναι εισηγήτρια διαλέξεων και σεμιναρίων σε ιδρύματα και φορείς. Έχει παρουσιάσει εργασίες σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιστημονικά της άρθρα έχουν δημοσιευθεί στα Τετράδια Ψυχιατρικής και στο ψυχαναλυτικό περιοδικό «Οιδίπους».

Από το 2003 ως το 2017 συνεργάστηκε με το περιοδικό «Αρμονία», μηνιαίο ένθετο της εφημερίδας Έθνος του Σαββάτου, με άρθρα για θέματα ψυχολογίας.

Το 2013 έλαβε το βραβείο κοινού για το θεατρικό της έργο «Έφη. Από το Ευτυχία» (καλύτερο νεοελληνικό έργο, θεατρικά βραβεία περιοδικού «Αθηνοράματος»). Το έργο κυκλοφορεί σε βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο από τις εκδόσεις Αρμός.

Παλαιότερα έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τη δημόσια τηλεόραση στην έρευνα και στα κείμενα ντοκιμαντέρ πολιτισμικού περιεχομένου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below