Οι προηγούμενες ημέρες και νύχτες ήταν εφιαλτικές για τους κατοίκους της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα τα πύρινα μέτωμα μαίνονται, με τα μποφόρ να ανεβαίνουν και τη θερμοκρασία να παραμένει, το έργο των πυροσβεστών δεν πρόκειται να γίνει πιο εύκολο.
Από την πύρινη λέλαπα δεν γλιτώνει κανείς. Ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, ενώ έχουν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα γης και δεκάδες ζωά έχουν χάσει την κατοικία τους. Εδώ μπορείς να διαβάσεις πώς θα βοηθήσεις τους πληγέντες και σε αυτό το άρθρο τα ζώα.
Από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, όπου στον Ιππικό Όμιλο φιλοξενούνται πολλά άλογα, ο κόσμος αναρωτιόταν τι θα γίνει με αυτά, αλλά και με όλα τα ζώα που βρίσκονταν στην περιοχή (αδέσποτα ή άγρια ζώα).
Σχεδόν αμέσως κινητοποιήθηκαν ομάδες ατόμων, οργανισμοί και κτηνιατρικά ιατρεία για να προσφέρουν όσο καλύτερη προστασία και βοήθεια σε αυτά τα πλάσματα. Δες παρακάτω πώς και εσείς μπορείς να συμβάλλεις:
Τι μπορείς να κάνεις αν βρεις κάποιο ζώο σε κίνδυνο
Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος είναι δίπλα στα ζώα των πυρόπληκτων περιοχών και δίνει οδηγίες σε όσους διαπιστώσουν πως κάποιο δεσποζόμενο ή αδέσποτο ζώο βρίσκεται σε ανάγκη:
- Τοποθέτησε το ζώο σε δροσερό, σκιερό μέρος.
- Καθάρισε τη μύτη και το στόμα από πιθανές εκκρίσεις.
- Δρόσισε την περιοχή των εγκαυμάτων με άφθονο τρεχούμενο νερό.
- Τοποθέτησε δροσερές κομπρέσες στην περιοχή του εγκαύματος.
- Εάν το ζώο είναι λιπόθυμο, τυλίξτε το αμέσως σε μία κουβέρτα και κατευθυνθείτε σε κτηνιατρείο.
Στη σελίδα της στο Facebook η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος δίνει μια πλήρη λίστα κτηνιατρείων για παροχή βοήθειας.
Καταφύγια για φροντίδα ζώων
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο οργανισμός Dog’s Voice έστησε μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων για τα ζώα συντροφιάς και από τις πρώτες κιόλας ώρες έχει καταφέρει να διασώσει δεκάδες ζώα. Σε νέα ανάρτησή του το απόγευμα της Παρασκευής, 6 Αυγούστου ενημέρωσε για τα νέα σημεία φροντίδας ζώων, τα οποία λειτουργούν σε συνεργασία με δήμους και φορείς της Αττικής.
- Στο πρώην λατομείο του Δήμου Γαλατσίου στήνεται από την κυβέρνηση εκπροσωπούμενη από τον Θεοδωρή Λιβάνιο, το Δήμο, το ΓΕΕΘΑ, την Περιφέρεια Αττικής και το Dogs’ Voice προσωρινός χώρος φιλοξενίας των πυρόπληκτων ζώων χωρητικότητας 300 θέσεων για σκύλους και ειδικό εσωτερικό γατωνα.
- Στο χώρο θα υπάρχει κτηνίατρος της ΕΔΚΕ και 24ωρη φροντίδα των ζώων. Ο σταθμός θα λειτουργήσει μέχρι 5 Σεπτεμβρίου.
- Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παραχώρησε χώρο για να μεταφερθούν 170 ζώα του καταφυγίου του Καλάμου που εκκενώνεται. Μεταφέρονται με εθελοντές και φορτηγά του Δήμου.
- Ο κτηνιατρικός σταθμός της ΕΔΚΕ μεταφέρεται στη Λεωφόρο Χαλκουτσίου στον Ωρωπό στο κατάστημα Τεκίλα και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος μόλις επιτραπεί η πρόσβαση από την πυροσβεστική αργότερα σήμερα. Ο σταθμός στο Ολυμπιακό Χωριό λειτουργεί 15:00-18:00.
Στην ίδια ανάρτηση η Dog’s Voice ενημερώνει τους εθελοντές να μην έρχονται με αυτοκίνητα στις πυρόπληκτες περιοχές, καθώς κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο, ενώ το πιθανότερο είναι να τους απαγορευτεί η πρόσβαση στις περιοχές αυτές.
Επιπλέον ενημερώνει ότι σε κάθε σταθμό θα υπάρχουν εθελοντές για την καταγραφή όλων των ζώων σε όλες τις υποδομές. Στην ανάρτηση αναφέρεται, επίσης, ότι σήμερα Σάββατο 7 Αυγούστου θα χρειαστούν εθελοντές στον σταθμό του Γαλατσίου για τη φροντίδα των ζώων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τι να κάνεις μετά τις πυρκαγιές
Πολλοί αναρωτιούνται τι να κάνουν μετά το πέρας των πυρκαγιών. Οργανώσεις στα social media ενημέρωνουν:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Πρέπει πρωτίστως να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τους άκαυτους θύλακες εντός της καμένης περιοχής και μια περίμετρο ακτίνας δέκα πάνω κάτω χιλιομέτρων γύρω από τα καμένα. Άκαυτες ρεματιές, μικρές συστάδες θάμνων και δέντρων που γλύτωσαν από τις φλόγες, περιοχές που υπάρχει έστω και λίγο τρεχούμενο νερό έχουν τεράστια αξία τώρα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανάρτησή της η Anima Wild. «Τα άγρια ζώα εκεί θα βρουν καταφύγιο και χρειάζονται συνθήκες ηρεμίας».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Από την προηγούμενη εμπειρία μας ξέρουμε ότι όταν γίνεται πυρκαγιά αυξάνονται τα τροχαία, επειδή τα ζώα είναι σοκαρισμένα και εκτός της επικράτειάς τους, μέσα στην οποία ξέρουν να κινούνται. Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν, να οδηγούν αργά, ιδίως τη νύχτα. Παρατηρείται βέβαια και αύξηση των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι γι αυτό σε συνθήκες κρίσης.
Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό. Τα κατοικίδιά μας, οι σκύλοι και οι γάτες μας, είναι συχνά θύματα της φωτιάς, αλλά και θύτες. Tα κρατάμε όσο γίνεται περιορισμένα, γιατί ιδίως τα εξαντλημένα πουλάκια και τα ερπετά, φίδια και σαύρες, αποδεκατίζονται από τις συμπαθείς γατούλες μας.
Και να βάζουμε νερά. Κάτι που μπορούν να φροντίσουν δήμοι, σύλλογοι αλλά και ιδιώτες».