Από τον Μάιο του 2022 οι γυναίκες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου να καλύπτουν το σώμα τους από την κορυφή ως τα νύχια, φορώντας το ειδικό ένδυμα χιτζάμπ, μέσα από το οποίο μπορούν να βλέπουν μόνο από ένα στενό άνοιγμα. Ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κυρίως έφηβες και νεαρές γυναίκες συνελήφθησαν το περασμένο χρονικό διάστημα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο φορούσαν το χιτζάμπ τους και υπέστησαν σεξουαλική βία και επίθεση από τις κρατικές αρχές.
Ο ΟΗΕ είχε αποκαλύψει ότι τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο είχαν συλληφθεί πολλές γυναίκες, ωστόσο πλέον έρχονται στο φως νέες μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν άσκησαν πάνω τους φυσική και σεξουαλική βία, ενώ υπήρξαν και περιστατικά αυτοκτονιών μετά από την απελευθέρωσή τους.
Η εφημερίδα The Guardian μετέδωσε πληροφορίες από ρεπόρτερ του αφγανικού μέσου Zan Times, που ήρθαν σε επαφή με τα θύματα και τους συγγενείς τους.
Μια μητέρα ενός 16χρονου κοριτσιού αναφέρει ότι η κόρη της έμεινε στο κρατητήριο για δύο εβδομάδες και όταν επέστρεψε στο σπίτι είπε ότι αισθανόταν ατιμασμένη. Η κοπέλα κλείστηκε στο δωμάτιό της και έκλαιγε διαρκώς. Λίγες ημέρες μετά οι γονείς της τή βρήκαν κρεμασμένη.
Μια 22χρονη πρώην φοιτήτρια που είχε περάσει τρία βράδια σε μια φυλακή των Ταλιμπάν είπε ότι την ανέκρινε ένας μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας, ο οποίος της έκανε αδιάκριτες ερωτήσεις, όπως αν της έχει έρθει περίοδος, και όταν εκείνη έπεσε στα πόδια του ζητώντας να μην την παρενοχλεί, λέγοντας ότι προτιμάει να πεθάνει, εκείνος της είπε:
«Αφού είσαι πρόθυμη να πεθάνεις, θα σε σκοτώσω, αλλά πρώτα θα κάνουμε πλάκα μαζί σου».
Μετά άρχισε να της αγγίζει τα γεννητικά όργανα και κάθε φορά που η κοπέλα λιποθυμούσε, εκείνος της έριχνε στο πρόσωπο κρύο νερό. Σύμφωνα με την 22χρονη, αυτό συνέβη σε κάθε κορίτσι που πέρασε από ανάκριση με τον συγκεκριμένο άνδρα. Η ίδια έκανε απόπειρα αυτοκτονίας δύο φορές.
Μια 23χρονη κοπέλα που είχε βγει από το σπίτι της για να μεταβεί στη σχολή μαιευτικής – το μόνο επάγγελμα που είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτό από το καθεστώς για τις γυναίκες – εξαφανίστηκε για 22 ημέρες και βρέθηκε νεκρή μέσα σε ένα σάκο, σε ένα κανάλι έξω από την Καμπούλ.
Η επίσημη εκδοχή των Ταλιμπάν είναι πως τίποτα από αυτά δεν συνέβη.
«Η εκδοχή του βιασμού δεν είναι πιθανή γιατί δεν υπάρχει ένας άνθρωπος μόνο σε κάθε δωμάτιο [με κάθε φυλακισμένη] και όταν είναι τρεις αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να γίνει … γιατί είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τους Ταλιμπάν. Είμαι σίγουρος ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, αρνούμενος, όπως ήταν αναμενόμενο, κάθε κατηγορία.
Το χειρότερο σε αυτή την ιστορία είναι πως σε λίγες ημέρες ο ΟΗΕ διοργανώνει στην Ντόχα μία διάσκεψη όπου θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά οι Ταλιμπάν, και στην προσπάθεια να τους πείσουν να δώσουν το παρών, οι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού απέβαλαν από την ατζέντα τα δικαιώματα των γυναικών.
Η διάσκεψη θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου και θα διαρκέσει δύο ημέρες. Σε αυτή δεν θα εμφανιστεί σε αυτή καμία γυναίκα από το Αφγανιστάν, κάτι που φαίνεται πως δεν ενοχλεί τους εκπροσώπους των 25 χωρών που θα παραυρεθούν στο Κατάρ. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως η νόμιμη δύναμη που κυβερνάει τη χώρα και ο ΟΗΕ προσπαθεί κάπως να τους φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών, με τις συνέπειες αυτής της προσέγγισης, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, να πλήττουν άμεσα τις γυναίκες. Από τη μία ο οργανισμός καταφέρεται ενάντια στις πρακτικές τους και από την άλλη τους δίνει carte blanche για να εμφανιστούν στο τραπέζι των συνομιλιών.
O εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε την Κυριακή ότι οι γυναίκες παραμένουν τμήμα της ατζέντας των συναντήσεων της Ντόχα, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχτεί.
Θυμίζουμε ότι μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί σχεδόν καθολικά από την εκπαίδευση, απαγορεύεται να εμφανίζονται στα πάρκα και να ταξιδεύουν χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα κηδεμόνα, δεν μπορούν να εργαστούν παρά μόνο σε συγκεκριμένες δουλειές και δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε κομμωτήρια και ινστιτούτα ομορφιάς, τα οποία έκλεισαν με σχετική απόφαση του καθεστώτος.