Οι απαγορεύσεις και οι νόμοι που περιορίζουν τις ελευθερίες των γυναικών συνεχώς αυξάνονται και γίνονται πιο σκληροί στο Αφγανιστάν. Παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις των υπευθύνων και των εκπροσώπων της κυβέρνησης της χώρας, ότι όλα γίνονται με βάση τον θρησκευτικό τους νόμο για να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όλοι γνωρίζουν ότι οι κανόνες που έχουν εφαρμόσει έχουν έναν στόχο: να αποδυναμώσουν την κοινωνία και πολύ περισσότερο τη γυναικεία φωνή μέσα σε αυτή.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι απαγόρευσαν στις γυναίκες να κοιτούν έξω από τα παράθυρα των σπιτιών τους, ενώ επέβαλλαν στις νέες οικοδομές που θα ανεγείρονται να μην υπάρχουν παράθυρα σε χώρους που χρησιμοποιεί κατά κόρον μία γυναίκα, όπως είναι η κουζίνα. Πριν από λίγο καιρό είχαν ψηφίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι γυναίκες δεν μπορούν να μιλούν δημοσιώς, διότι δεν πρέπει να ακούγεται η φωνή τους. Δεν μπορούν, μάλιστα, να μιλήσουν ούτε σε άλλη γυναίκα.

Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι αόρατες. Δεν μπορούν να σπουδάσουν, να βγουν μόνες από το σπίτι, να μιλήσουν σε εξωτερικό χώρο, να εργαστούν, να κοιτάξουν έξω από το σπίτι τους. Πλέον, δεν θα μπορούν ούτε οι γυναίκες που δεν ζουν ή προέρχονται από το Αφγανιστάν να εργάζονται σε υπηρεσίες που προσφέρουν κοινωνική βοήθεια, όπως οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί.

Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση

Η ανακοίνωση έρχεται δύο χρόνια αφότου είπαν στις ΜΚΟ να αναστείλουν την απασχόληση Αφγανών γυναικών, επειδή δεν φορούσαν σωστά την ισλαμική μαντήλα.

Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε στο X το βράδυ της Κυριακής, 29 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομίας προειδοποίησε ότι η μη συμμόρφωση με την τελευταία εντολή θα οδηγήσει τις ΜΚΟ να χάσουν την άδεια λειτουργίας τους στο Αφγανιστάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ο χώρος για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια και επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τους Ταλιμπάν να αντιστρέψουν τους περιορισμούς.

«Αυτό επηρεάζει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές σε όλους τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φλορένσια Σότο Νίνο-Μαρτίνεζ. «Και προφανώς μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι μιλάμε για μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός στερείται των δικαιωμάτων του και ζει σε συνθήκες φτώχειας και πολλοί από αυτούς, όχι μόνο οι γυναίκες, αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση».

Το Υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι είναι υπεύθυνο για την καταγραφή, το συντονισμό, την ηγεσία και την εποπτεία όλων των δραστηριοτήτων που διεξάγονται από εθνικούς και ξένους οργανισμούς.

Σύμφωνα με την επιστολή, η κυβέρνηση διέταξε και πάλι τη διακοπή της εργασίας όλων των γυναικών σε ιδρύματα που δεν ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.

«Σε περίπτωση έλλειψης συνεργασίας, όλες οι δραστηριότητες του εν λόγω ιδρύματος θα ακυρωθούν και η άδεια δραστηριότητας του εν λόγω ιδρύματος, που έχει χορηγηθεί από το υπουργείο, θα ακυρωθεί επίσης».

Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια των Ταλιμπάν να ελέγξουν ή να παρέμβουν στη δραστηριότητα των ΜΚΟ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άκουσε ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό γυναικών Αφγανών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις εμποδίζεται να κάνουν τη δουλειά τους, παρόλο που το έργο αρωγής παραμένει απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον Tom Fletcher, ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ, το ποσοστό των ανθρωπιστικών οργανώσεων που ανέφεραν ότι το γυναικείο ή ανδρικό προσωπικό τους σταμάτησε να εργάζεται από την αστυνομία ηθικής των Ταλιμπάν έχει επίσης αυξηθεί.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι εμποδίζουν τις οργανώσεις αρωγής να εκτελέσουν το έργο τους ή παρεμβαίνουν στις δραστηριότητές τους.

Έχουν ήδη αποκλείσει τις γυναίκες από πολλές θέσεις εργασίας και τους περισσότερους δημόσιους χώρους, ενώ τις έχουν αποκλείσει και από την εκπαίδευση πέραν του Δημοτικού.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below