Σε μια νέα εξωφρενική απαγόρευση φαίνεται να προχωρούν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν: οι γυναίκες δεν επιτρέπεται πλέον να εκπαιδεύονται ως νοσηλεύτριες και μαίες. Η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αλλά επιβεβαιώνεται από διάφορες πηγές, σύμφωνα με νέο άρθρο της Guardian.
Μάλιστα οι σπουδάστριες ενημερώθηκαν ξαφνικά ότι διακόπτεται η εκπαίδευσή τους. Μια από αυτές, η 22χρονη Sahar, είπε στη βρετανική εφημερίδα, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο: «Ετοιμαζόμουν να δώσω ένα τεστ το πρωί της Δευτέρας, όταν έλαβα ένα μήνυμα από δάσκαλό μου ότι η σχολή κλείνει. Δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω. Ήταν η τελευταία μου ελπίδα».
Η νέα αυτή εξέλιξη συνάντησε αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς αναμένεται να έχει και μία ακόμα, ευρύτερη συνέπεια, στις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν: να τους στερήσει την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς δεν τους επιτρέπεται να εξετάζονται από άντρες.
«Στις περισσότερες περιοχές δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να εξεταστούν ή να δεχτούν τη φροντίδα ενός άντρα γιατρού. Αυτή η απαγόρευση σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον μαίες, νοσηλεύτριες, γυναικείο προσωπικό σε εργαστήρια και ιατρεία για να εξυπηρετήσουν τις γυναίκες ασθενείς».
Όπως είπε η ακτιβίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας, η Αφγανή Samira Hamidi: «Πρόκειται για μια εξωφρενική πράξη άγνοιας από τους Ταλιμπάν, που συνεχίζουν να πολεμούν τις γυναίκες και τα κορίτσια. Αυτά τα δρακόντεια μέτρα θα έχουν καταστροφικές, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις ζωές εκατομμυρίων Αφγανών, ειδικά γυναικών και κοριτσιών. Σε μια χώρα όπως το Αφγανιστάν, όπου οι άνθρωποι παραμένουν προσκολλημένοι σε παραδοσιακές πρακτικές, στις περισσότερες περιοχές δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να εξεταστούν ή να δεχτούν τη φροντίδα ενός άντρα γιατρού. Αυτή η απαγόρευση σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον μαίες, νοσηλεύτριες, γυναικείο προσωπικό σε εργαστήρια και ιατρεία για να εξυπηρετήσουν τις γυναίκες ασθενείς».
Κι αυτό σε μια χώρα με ήδη σοβαρές ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ήδη προτού αναλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία, το 2020, εκτιμάται ότι 620 γυναίκες πέθαιναν ανά 100.000 γέννες. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το Αφγανιστάν θα έπρεπε να έχει επιπλέον 18.000 εκπαιδευμένες μαίες για να εξασφαλίσει επαρκή φροντίδα στις γυναίκες.