Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να συμμετέχουν και να παρευρίσκονται στα δημόσια πάρκα της πρωτεύουσας (Καμπούλ), αλλά και σε φεστιβάλ, λίγους μήνες αφού διέταξαν τον υποχρεωτικό διαχωρισμό πρόσβασης και σε κλειστές αίθουσες βάσει φύλου.
Ο κανόνας θεσπίστηκε στις αρχές της εβδομάδας και συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των γυναικών στη δημόσια σφαίρα. Ήδη στις γυναίκες απαγορεύεται να ταξιδεύουν δίχως έναν άντρα συνοδό και τους επιβάλλεται να φορούν hijab κάθε φορά που βγαίνουν από το σπίτι. Την ίδια στιγμή τα Γυμνάσια και Λύκεια Θηλέων στα περισσότερα σημεία της χώρας έχουν κλείσει, εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Την καταπάτηση των κανόνων για το hijab και των διαχωρισμό των φύλων στήριξαν οι αρμόδιες αρχές τη συγκεκριμένη απόφαση:
«Τους τελευταίους 15 μήνες, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να το τακτοποιήσουμε [τον διαχωρισμό των φύλων] και μάλιστα καθορίσαμε τις ημέρες», δήλωσε ο Mohammad Akif Sadeq Mohajir, εκπρόσωπος του υπουργείου για την «πρόληψη των ηθών και την προώθηση της αρετής». «Αλλά και πάλι, σε ορισμένα μέρη. στην πραγματικότητα, πρέπει να πούμε σε πολλά μέρη, οι κανόνες παραβιάστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Υπήρχε ανάμειξη [ανδρών και γυναικών], δεν τηρήθηκε το χιτζάμπ, γι’ αυτό και ελήφθη η απόφαση προς το παρόν».
Ο νέος κανόνας έφερε μεγάλη απογοήτευση στις γυναίκες, αλλά και στους διαχειριστές των πάρκων, οι οποίοι είχαν επενδύσει στην ανάπτυξη και την προσαρμογή των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους.
«Δεν υπάρχουν σχολεία, δεν υπάρχουν δουλειές. Θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον ένα μέρος να διασκεδάσουμε. Απλώς βαριόμαστε μέσα στο σπίτι. Το μυαλό μας είναι κουρασμένο», είπε μία γυναίκα στο AFP, η οποία μίλησε με τον ψευδώνυμο Wahida τη στιγμή που παρακολουθούσε τα παιδιά της να παίζουν σε ένα πάρκο, από το παράθυρο ενός εστιατορίου εκεί κοντά.
Λίγο πιο δίπλα, η 21χρονη Raihanna, η οποία σπουδάζει Ισλαμικό Δίκαιο, εξέφρασε την απογοήτευσή της, αφού έφτασε στο πάρκο σκοπεύοντας να περάσει την ημέρα με τις αδερφές της αλλά δεν τα κατάφερε. «Ήμασταν πολύ ενθουσιασμένες. Έχουμε κουραστεί να μένουμε σπίτι. Προφανώς και το Ισλάμ επιτρέπει να βγαίνεις και να κάνεις βόλτες στα πάρκα. Όταν δεν έχεις καμία ελευθερία, για ποιον λόγο να παραμείνεις σε αυτή τη χώρα;».
Οι επιχειρηματίες των φεστιβάλ και των λούνα παρκ
Όσοι κατέχουν ή διευθύνουν εγκαταστάσης διασκέδασης σε πάρκα ή παιχνίδια σε λούνα παρκ, ανησυχούν πως έπειτα από αυτή την απόφαση, οι επιχειρήσεις τους θα κλείσουν.
«Χωρίς τις γυναίκες κανένα παιδί δεν θα έρχεται μόνο», λέει ο Habib Jan Zazai, συνιδιοκτήτης μιας τέτοιας εγκατάστασης στο ίδιο πάρκο, ο οποίος έχει επενδύσει 11εκ.$ και απασχολεί περισσότερους από 250 ανθρώπους στην επιχείρησή του.
Φοβάται επίσης, πως τέτοιες και παρόμοιες απαγορεύσεις θα αποθαρρύνουν και τις επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στο Αφγανιστάν και θα ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή. Ο 20χρονος Mahammad Tamim, που πουλά τσάι στο συγκεκριμένο πάρκο χαρακτήρισε την απόφαση ως «άσχημα νέα». «Κάθε άνθρωπος χρειάζεται τη διασκέδαση. Οι μουσουλμάνοι πρέπει να διασκεδάζουν – ειδικά έπειτα από 20 χρόνια πολέμου».