H ενδοοικογενειακή βία, η κοινωνική μάστιγα που πλέον μας απασχολεί δυστυχώς καθημερινά, βρίσκεται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της πολιτείας, που επιχειρεί μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και εργαλεία να περιορίσει το φαινόμενο και να δώσει στους ανθρώπους που πλήττονται από αυτό τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια.
Η Παπαστράτος αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο της ελληνικής πολιτείας στον αγώνα για την καταπολέμηση της ενδοοκογενειακής βίας. Η πλούσια κοινωνική δράση της εταιρείας συνεχίζεται φέτος με τη δημιουργία ακόμα 45 νέων ειδικών γραφείων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Η δράση αυτή ξεκίνησε το 2019, όταν η Παπαστράτος υποστηρίξε την καμπάνια «Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου». Η συνεργασία με το Υπουργείο συνεχίστηκε το 2021 με τη δημιουργία των πρώτων 6 γραφείων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την επόμενη χρονιά άνοιξαν ακόμα 12 γραφεία σε 11 πόλεις της Ελλάδας και πλέον η Παπαστράτος υποστηρίζει τη δημιουργία 45 νέων γραφείων. Τα 63 γραφεία θα λειτουργήσουν σε 55 πόλεις της Ελλάδας κι έτσι, οι πολίτες έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους, ακόμα κι αν βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης μεταξύ της Παπαστράτος και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπογράφηκε στις 5 Ιουνίου, από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, κ. Γιώργο Μαργώνη, και τον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Γιώργος Μαργώνης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία λειτουργίας των γραφείων και τις βαθιές ρίζες της Παπαστράτος στην ελληνική κοινωνία, την οποία στηρίζει διαχρονικά μέσα από ποικίλες δράσεις της:
«Ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για την Παπαστράτος. Είμαι περήφανος που συνυπογράφω εκ μέρους της Παπαστράτος το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, μιας κοινωνικής μάστιγας που τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
Με το Μνημόνιο αυτό η Παπαστράτος δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σε συνέχεια των 18 υφιστάμενων και να συνεργαστεί με το Υπουργείο σε κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
Παπαστράτος σημαίνει επιστροφή στην κοινωνία.
Η συνεργασία μας με το Υπουργείο, η οποία ξεκινά ήδη από το 2019, έχει δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο ουσιαστικής προσφοράς. Χάρη σε αυτήν, ο αριθμός των ειδικά διαμορφωμένων γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας θα φτάσει συνολικά τα 63 σε 55 πόλεις της χώρας.
Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πολιτεία που είναι παρούσα και συνεργάζεται με τους εγχώριους επιχειρηματικούς φορείς για την εξυπηρέτηση τέτοιων υψηλών κοινωνικών σκοπών.
Ως επιχείρηση με βαθιές ρίζες στην Ελληνική Κοινωνία, η Παπαστράτος θα βρίσκεται στο πλευρό της για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών».
Το όνομα Παπαστράτος είναι συνυφασμένο στη συνείδηση των Ελλήνων ως ένας εξαιρετικός εργοδότης στη χώρα μας . Η εταιρεία ξεχωρίζει, όμως, και για την πλούσια κοινωνική της δράση και τη διαχρονική υποστήριξη πρωτοβουλιών εκεί που υπάρχει ανάγκη. Στόχος της είναι η ουσιαστική συμβολή στην επίλυση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων όπως η προώθηση της γυναικείας ενδυνάμωσης.
Χάρη στην έμπρακτη υποστήριξη της εταιρείας στον πολύ σημαντικό αυτό θεσμό, τα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας αποκτούν ειδική διαμόρφωση, φιλική προς τον πολίτη που πλήττεται από το φαινόμενο, παρέχοντας υποδομές απασχόλησης των παιδιών σε ένα φιλικό, ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα μπορεί μια γυναίκα που βρίσκεται σε καθεστώς πίεσης να διαχειρίζεται, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, τα προβλήματά της.
Για το ζήτημα μίλησε σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφτηκε το πιο πάνω γραφείο ανήμερα της υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης:
«Θέλω να ευχαριστήσω και την εταιρεία Παπαστράτος για την ευγενική χορηγία να διαμορφώσουμε αυτούς τους χώρους, όπως βλέπετε, λίγο διαφορετικούς από ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Γιατί σκεφτείτε να έρθει μία γυναίκα τραυματισμένη, στρεσαρισμένη και κατά κανόνα με μεγάλη ψυχολογική πίεση και να θέλει να βρει έναν χώρο ο οποίος να της είναι οικείος. Μπορεί να έρθει με τα παιδιά της.
Είναι δύσκολα περιστατικά αυτά τα οποία διαχειρίζεστε. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κάνουμε αυτούς τους χώρους διαφορετικούς, θα έλεγα πιο φιλόξενους από το συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα, γιατί ακριβώς εδώ κάνετε κάτι πολύ διαφορετικό και πολύ σημαντικό».
Η δράση των 63 γραφείων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας έχει ήδη ξεκινήσει.