To Marie Claire Power Trip έγινε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο Grecotel Cape Sounio, με γυναίκες από τον χώρο της πολιτικής, των επιστημών, της τεχνολογίας, των MME, των τεχνών και του πολιτισμού να ενώνουν τις φωνές τους, συζητώντας για τις καινοτομίες, τα επιτεύγματα των γυναικών, τις νέες ευκαιρίες και τις διεκδικήσεις των γυναικείων κινημάτων στον 21ο αιώνα.
Η Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγος και Εκδότρια της ΑΘΗΝΕΑΣ, η Μαρία Δημοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας στην Παπαστράτος, και η Στέλλα Κάσδαγλη, δημοσιογράφος, Συνιδρύτρια του Women on Top, παρουσίασαν την έρευνα «Χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός των γυναικών στην Ελλάδα» και μας έβαλαν σε μεγάλες σκέψεις αναφορικά με τις γνώσεις, την απασχόληση και τις οικονομικές διεκδικήσεις των γυναικών στην χώρα μας.
Αρχικά, η κα. Σκυλακάκη ξεκαθάρισε τι ακριβώς είναι ο χρηματικός αλφαβητισμός: «Είναι το σύνολο αυτών που πιστεύουμε, που γνωρίζουμε, που αισθανόμαστε για τα χρήματα, καθώς και του πώς αντιδρούμε στην πράξη όταν καλούμαστε να τα ζητήσουμε, να τα συγκεντρώσουμε, να τα ξοδέψουμε, να τα επενδύσουμε και, γενικά, να τα διαχειριστούμε».
Γιατί είναι σημαντικός ο χρηματικός αλφαβητισμός;
Η Στέλλα Κάσδαγλη σημείωσε τους λόγους που κάνουν σημαντικό αυτόν τον όρο για τις γυναίκες σήμερα. «Οι γυναίκες χρειαζόμαστε περισσότερο και τη γνώση και την εμπειρία με τα οικονομικά, επειδή ζούμε περισσότερο, είμαστε συχνότερα αρχηγοί σε μονογονεϊκές οικογένειες, είναι πιο συχνό να ζούμε σε συνθήκες φτώχειας και δουλεύουμε λιγότερο στη διάρκεια της ζωής μας και πληρωνόμαστε λιγότερο».
Με τη σειρά της η κα. Δημοπούλου παρουσίασε το γιατί η συγκεκριμένη έννοια είναι σημαντική για την εταιρεία Παπαστράτος.
«Η εταιρεία υπάρχει 90 χρόνια και δεν την ενδιαφέρει μόνο το οικονομικό πλεόνασμα. Εξ αρχής δίνει σημασία στο κοινωνικό πλεόνασμα, δηλαδή πώς να κάνουμε το καλό που θα ακουμπάει διαρκώς περισσότερες μερίδες του κοινού. Ήδη από το 1950 προικοδοτούσε τις εργάτριες, αφού αυτό επέβαλε η εποχή τότε. Στα τέλη της δεκαετίας του 2010 ήμασταν η πρώτη εταιρεία που πήραμε την πιστοποίηση του equal salary- ίσες αμοιβές σε άντρες και γυναίκες. Πλέον θέλουμε να κάνουμε πολύ στοχευμένα επενδύσεις που θα συμβάλλουν στη μείωση του χρηματικού αναλφαβητισμού στην χώρα μας».
Το πιο δυσάρεστο εύρημα για την κα. Δημοπούλου ήταν το γεγονός ότι αυτός ο οικονομικός αναλφαβητισμός, η μειωμένη τριβή με τα οικονομικά, διευρύνει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αφού όσες νιώθουν άβολα να μιλήσουν για οικονομικά ή αγχώνονται επειδή δεν γνωρίζουν πολλά πάνω στο ζήτημα δεν διαπραγματεύονται σωστά τον μισθό και τις υποχρεώσεις στην εργασία τους.
Παρακολουθήστε όλη την ομιλία: