Για τη συμπερίληψη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα μίλησαν οι Σπυριδούλα Δρακοπούλου regional SEED Manager, Google & Greece IamRemarkable lead, Βικτωρία Καλφάκη, head of Public Sector Greece & Cyprus, Google Cloud και Φωτεινή Μπαμπανάρα, country head of IM communications & engagement, Novartis Hellas, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου του MEGA Βελίκα Καραβάλτσου, στο 4ο Marie Claire Power Trip που διεξήχθη στις 12 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η κα. Καραβάλτσιου πριν δώσει τον λόγο στις συνομιλήτριές της μας θύμισε πως από μικρά παιδιά κρατάμε σε απόσταση το διαφορετικό, με την κα. Δρακοπούλου να εισάγει στην κουβέντα τον όρο «υποεκπροσωπούμενη ομάδα», απαντώντας σε ερώτηση της συντονίστριας για τις αιτίες αποκλεισμού ενός ατόμου ή μιας ομάδας.
Οι αιτίες αποκλεισμού ατόμων ή ομάδων ατόμων
Η κα. Μπαμπανάρα λαμβάνοντας τον λόγο ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και ανέλυσε τα στερεότυπα τα οποία έχει εντοπίσει στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας στον οποίο εργάζεται και τα οποία είναι σε έξαρση μετά την πανδημία του Covid-19.
«Νομίζω πως η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε θέματα έμφυλης ισότητας, σε ό,τι αφορά τους μισθούς, σε ό,τι αφορά στην αναξιοπιστία στην επιστημονική κατάρτιση των γυναικών και επιβάρυνση στο κομμάτι του burn-out. Από πρόσφατη έρευνα του Jama Surgery είδαμε ότι οι γυναίκες γιατροί δεν αμείβονται το ίδιο όσο οι άντρες συνάδελφοί τους. Και αυτό το βλέπουμε και σε γυναικοκρατούμενες ειδικότητες, όπως είναι η μαιευτική και η γυναικολογία. Είδαμε, επίσης, ότι οι οι ασθενείς δεν δέχονται με τον ίδιο τρόπο συστάσεις από γυναίκες πνευμολόγους όπως από έναν άντρα συνάδελφό τους. Υπάρχει, βεβαίως, και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι burn-out, το οποίο οφείλεται στο ότι οι γυναίκες πρέπει να ανταπεξέλθουν σε περισσότερες υποχρεώσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις ή είναι φροντιστές ατόμων με σοβαρές παθήσεις.
Εμείς σαν εταιρεία για να καταφέρουμε να διαχειριστούμε αυτές τις στρεβλώσεις έχουμε συντάξει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος συνίσταται σε τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες. Πρώτος είναι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής με την υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας. Το ξεκινήσαμε μέσα στην πανδημία και το συνεχίζουμε ακόμα και τώρα, γιατί έχουμε δει πως η ευέλικτη εργασία βοηθά πολύ. Upskilling και Reskilling, γιατί η πανδημία και ιδίως η ψηφιοποίηση μας έχει φέρει αντιμέτωπους με νέες δεξιότητες και πρέπει να είμαστε συνεχώς ανταγωνιστικοί για να τα καταφέρουμε. Και σήμερα θα ανακοινώσω για πρώτη φορά πως θα γίνει ένα πρόγραμμα εμψύχωσης των νέων γυναικών επαγγελματιών γιατρών, ώστε να έχουν μια καλύτερη πορεία.
Ο τρίτος πυλώνας είναι οι ποσοστώσεις. Δημοσιεύτηκε, πρόσφατα, ο απολογισμός της εταιρείας μας και το 64% των εργαζομένων μας είναι γυναίκες και το 60% από αυτές έχουν θέσεις ευθύνης. Και μπορώ να το πω με υπερηφάνεια, πως είμαστε από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν αυτά τα ποσοστά. Ο τέταρτος και τελευταίος είναι η εξίσωση των μισθών. Εάν δεν υπάρχει εξίσωση μισθών δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα και εμείς έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι το τέλος του 2023».
Γυναίκες Leader: Τι πρέπει να κάνουν για να ενώσουν μια ομάδα
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα leader για να φέρει κοντά μια ομάδα στην οποία υπάρχει το διαφορετικό.
Η κα. Δρακοπούλου τόνισε πως πριν από όλα πρέπει να διασφαλίζει πως τα στερεότυπα δεν διαιωνίζονται και πως πρέπει να δίνει φωνή σε όλα τα μέλη μιας ομάδας. Από την πλευρά της η κα. Καλφάκη πρότεινε πως ο καθένας μας θα πρέπει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα επικοινωνίας, για να καταφέρει να έχει μια δεμένη και επιτυχημένη ομάδα.
Στην ίδια ερώτηση απάντησε και η κα. Μπαμπανάρα, λέγοντας: «Γύρω μας συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές. Οι άνθρωποι φεύγουν από τις δουλειές τους επειδή δεν έχουν την εξέλιξη που θέλουν ή ζουν σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα, οπότε αυτόματα το κομμάτι της ηγεσίας μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Είχαμε δει ότι στην αρχή της πανδημίας οι κυβερνήσεις που είχαν γυναίκα πρωθυπουργό τα πήγαν πολύ καλά. Και το ίδιο γίνεται και στις εταιρείες με γυναίκες CEO.
Έχουμε δει πως αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες ηγέτες έχουν αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη. Νομίζω, όμως, ότι και αυτό ακόμα είναι ένα στερεότυπο και επιτείνει τη σεξιστική κουβέντα, επειδή ο ηγέτης δεν πρέπει να έχει φύλλο. Ο σωστός ηγέτης είναι θέμα αξιών και ικανοτήτων. Ο σωστός ηγέτης σήμερα θα πρέπει να έχει ενσυναίσθηση, πάθος, συμπόνια, να ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους, από άλλα background, γιατί μόνο έτσι μπορεί προαχθεί η καινοτομία και να επιτευχθούν οι στόχοι της ομάδας».
Οι κατάλληλες συνθήκες για ένα πιο συμπεριληπτικό περιβάλλον
Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για έναν συμπεριληπτικό κόσμο, ρώτησε η κα. Καραβάλτσιου με την κα. Δρακοπούλου να σημειώνει:
«Πιστεύω ακράδαντα στην ευθύνη όλων. Από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με το IamRemarkable, ξεκίνησα να αφουγκράζομαι ό,τι γίνεται γύρω μου. Αν δεν δούμε όσα γίνονται γύρω μας διαιωνίζουμε αυτά τα στερεότυπα. Οπότε δεν είναι μόνο το τι συμβαίνει στα Μέσα. Είναι πολύ σημαντικό να αντιδράσουμε και στα πιο μικρά που ακούμε».
Στο σημείο αυτό η κα. Καλφάκη αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία για την ομόφυλη οικογένειά της και το πώς την αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα.
«Θέλω να το τονίσω αυτό και είναι καλό να το πούμε: Οι ομόφυλες οικογένειες δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο ο ένας γονέας και ο άλλος είναι άφαντος. Τι θα πρέπει να κάνουμε; Η κοινωνία μας εξελίσσεται, κοινωνικά νιώθω αποδεκτή, αλλά περιμένω και από ένα νομοθετικό πλαίσιο να έρθει και να καλύψει αυτές τις οικογένειες, να καλύψει αυτό το κενό. Και θα ήθελα να έχω τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι άλλοι, αλλά κυρίως το παιδί μου να έχει τα ίδια δικαιώματα».
Τι πρέπει να γίνει για να προχωρήσουμε μπροστά
Πώς μπορούμε να πάμε παρακάτω, ρωτήθηκε, τέλος, η κα. Μπαμπανάρα.
«Νομίζω πως όλα είναι θέμα εκπαίδευσης και ηγεσίας. Όπως είπα και νωρίτερα η ηγεσία είναι θέμα αξιών. Πρέπει να ξαναγράψουμε τα βιβλία ηγεσίας. Τα technical και τα soft skills είναι ξεπερασμένα. Πρέπει ο ηγέτης να έχει συμπόνια. Σεβασμό στον άνθρωπο, στον συνεργάτη του». Όσο για το αν η χώρα μας έχει κάνει βήματα προς το καλύτερο στον επαγγελματικό τομέα η κα. Μπαμπανάρα σημείωσε:
«Νομίζω πως έχουν γίνει βήματα. Και το Υπουργείο έχει κάνει σημαντική δουλειά. Σαφώς οι πολυεθνικές κάνουν καλή δουλειά, διότι έχουμε οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε, αλλά χρειάζεται μία συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, προκειμένου να πετύχουμε την αλλαγή κουλτούρας».
Δείτε αναλυτικά όσα έγιναν στο 4o Marie Claire Power Trip εδώ.