Power Talk – Marie Claire Greece from Marie Claire Greece on Vimeo.
Τη σκυτάλη από την Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύντρια Google Νοτίου και Ανατολικής Ευρώπης παίρνουν 4 επιτυχημένες επαγγελματίες που καταρρίπτουν τη στείρα νοοτροπία ότι η τεχνολογία είναι γένους αρσενικού και συζητούν το πώς θα ενθαρρύνουμε περισσότερες νέες γυναίκες σε καριέρες STEM.
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις στοχευμένες ενέργειες και τις αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να ενθαρρύνουμε αποτελεσματικά περισσότερες νέες γυναίκες να ακολουθήσουν καριέρες STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) στη μετά κορωνοϊού εποχή. Στους εν λόγω τομείς, μόνο το 20% του εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες, τη στιγμή που 2 στις 5 μαθήτριες εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπουδάσουν σε σχετικό αντικείμενο. Τα υγιή σχολικά πρότυπα και η προώθηση μιας λιγότερο ανδροκρατούμενης κουλτούρας σε εταιρείες και επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της ισχύουσας ανισορροπίας θα βρεθούν επίσης σε πρώτο πλάνο. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βελίκα Καραβάλτσιου.
Μαρίλη Νίκα
“Για να ενθαρρύνουμε αποτελεσματικά τις γυναίκες να σπουδάσουν Πληροφορική, Μαθηματικά, Επιστήμες, Μηχανική αλλά και να τις ενθαρρύνουμε να παραμείνουν σε αυτούς τους κλάδους πρέπει να ξεκινήσουμε από νωρίς. Πρέπει να πάμε σε σχολείο και να ανατρέψουμε το στερεότυπο ότι τα αγοράκια παίζουν με υπολογιστές και ρομπότ και τα κοριτσάκι παίζουν με κούκλες.”
Δεν κατάφερε να είναι κοντά μας στο Athens Capital Hotel αλλά την παρακολουθήσαμε μέσω βίντεο.
Τι είναι αυτό που αποθαρρύνει τις γυναίκες να ασχοληθούν με STEM καριέρες;
Δήμητρα Ευαγγέλου: “Δεν έχει το ερώτημα αυτό μία και μοναδική απάντηση διότι είναι ένα ζήτημα κοινωνικό, ένα πολύπλοκο κοινωνικό φαινόμενο με πάρα πολλές παραμέτρους το οποίο είναι και πολύ ανθεκτικό στην αλλαγή. Για αυτό και βλέπουμε να αλλάζει τόσο πολύ αργά. Είπε προηγουμένως η κυρία Αντωνάκου ότι αλλάζει, όντως αλλάζει αλλά με ρυθμούς που είναι πάρα πολύ αργοί. Εγώ πιστεύω ότι τα πρώτα χρόνια είναι πάρα πολύ σημαντικά, θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα σε αυτό (σ.σ. Μαρίλη Νίκα). Στα πρώτα χρόνια έχουμε δύο σπουδαίους μηχανισμούς, αυτόν τις οικογένειας ο οποίος βάζει και τις πρώτες βάσεις για την αντίληψη των πραγμάτων αλλά ο πιο ισχυρός, που τον έχουμε στα χέρια μας ανεκμετάλλευτο, είναι αυτός του σχολείου όπου πάρα πολύ συστηματικά μπορούμε να υποσκάψουμε το στερεότυπο. Για πάρα πολλά χρόνια επικρατούσε η αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν τα πολυκαταφέρνουν με τα Μαθηματικά. Μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι οι γυναίκες που φεύγουν από τους χώρους αυτών των επιστημών είναι καλύτερες στα μαθηματικά από τους άνδρες που μένουν. Κι αυτό είναι κάτι που περνάει στα ψιλά γράμματα. Άρα, πιστεύω ότι, πρέπει να κάνουμε μια πολύ στοχευμένη και συντονισμένη προσπάθεια και να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό του σχολείου, που είναι επιταχυντικός και διαρκεί 12 χρόνια, να βρούμε τους τρόπους -και πολλοί μας είναι γνωστοί- να περάσουμε μέσα από εκεί μια πάρα πολύ σταθερή αντίληψη ότι επιλογή δεν είναι θέμα που βασίζεται στο φύλο του καθενός αλλά διέπεται και από πολλά άλλα πράγματα.”
Αλεξία Κυριακοπούλου: “Στους τομείς απασχόλησης γύρω από το STEM συναντάμε ανθρώπους που έχουν πάρα πού μεγάλη προσήλωση. Αυτό δημιουργεί πιο ευαίσθητους, κλειστούς χαρακτήρες, πιο σεμνούς. Έτσι, σε πάρα πολλές γυναίκες δεν αρέσει να προβάλλονται οπότε αυτό θεωρώ ότι είναι ένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προβολή από τα media αλλά και από αυτές τις ίδιες, να ακούγονται έτσι ώστε να βοηθήσουν κι άλλες γυναίκες να ζητάνε την προβολή των επιτευγμάτων τους και να το μαθαίνει ο κόσμος.”
Μαρίτα Κοσμαδάκη: “Η Ιατρική σε σχέση με τις άλλες επιστήμες δεν είναι τόσο πίσω στην αναλογία γυναικών ανδρών. Από νωρίς έχουν αρχίσει να πηγαίνουν όλο και περισσότερες γυναίκες. Οι τελευταίες μελέτες στην Αμερική έδειχναν 51-52% στα κορίτσια όμως αν αναλογιστεί κανείς ποιος έχει ηγετικές θέσεις, αρχηγικές θέσεις, σε ιδρύματα ή σε πανεπιστήμια, εκεί οι γυναίκες είναι σίγουρα πίσω.
“Αν μου επιτρέπεται να πάω λίγο πίσω και να πω, σε ένα πρώτο επίπεδο, σε ότι αφορά το πώς αλλάζουμε το στερεότυπο ότι ο επιστήμονας είναι ένας άνδρας μοναχικός, ασχημούλης, χωρίς κοινωνική ζωή, χωρίς φίλους που έχουν ίσως τα παιδιά στο σχολείο στο μυαλό τους. Πρέπει να προβάλουμε ανεξάρτητες, δημιουργικές γυναίκες επιστήμονες που έχουν μια καλή ζωή, που έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν διαφορετικούς τομείς.”
Τα μέσα να τις προβάλλουν;
“Τα μέσα, εμείς, τα ιδρύματα, οι μεγάλες εταιρίες με τις καμπάνιες που κάνουν, όποιος μπορεί. Πέρα του συστηματικού σχολικού σχεδιασμού που μπορεί να ενταχθεί στα επίσημα προγράμματα, απλά μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως μονάδες, ως καμπάνιες στα social media, ως περιοδικά.”
Ποιες είναι οι 4 ομιλήτριες
Δήμητρα Ευαγγέλου, Ψυχολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΔΠΘ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και από το 1979 ζει στις ΗΠΑ με μικρά ή μεγαλύτερα διαλείμματα στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το 2011 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο Barack Obama με το Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers (PECASE), το σημαντικότερο βραβείο που απονέμεται από την αμερικανική κυβέρνηση σε επιστήμονες και επαγγελματίες μηχανικούς στα πρώτα στάδια της ανεξάρτητης ερευνητικής τους σταδιοδρομίας. Το 2016 δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή «Στο μικρό μου Τραπέζι» από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Είναι σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής.
Αλεξία Κυριακοπούλου, Παραγωγός ταινιών εικονικής πραγματικότητας
Η Αλεξία Κυριακοπούλου είναι κάτοχος Μaster στη Διαδραστική Τεχνολογία και Bachelor στον τομέα Μάρκετινγκ Επικοινωνιών και Ψυχολογίας. Έχοντας εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες παραγωγής όπως την FOX Digital Studios και το Netflix, ανέπτυξε ένα πάθος για την αφήγηση μέσω νέων μέσων και τεχνολογιών. Το πρώτο της VR διαδραστικό ντοκιμαντέρ «Normal Day» που σκηνοθέτησε κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της στο New York University, έλαβε πολλές διακρίσεις σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο. Τελειώνοντας τις σπουδές της, εργάστηκε ως creative producer στην εταιρεία Arvore όπου συμμετείχε στην παραγωγή και στην σεναριογραφία της βραβευμένης με Emmy VR ταινίας “The Line”. Τον Οκτώβριο του 2019 δημιούργησε την εταιρεία Wonder Immersive με έδρα την Αθήνα, συστήνοντας τις δυνατότητες των καινοτόμων και διαδραστικών τεχνολογιών στο ελληνικό κοινό.
Μαρίλη Νίκα, μάνατζερ προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης της Google
Γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρή την ενδιέφερε ο προγραμματισμός. Το 2011 ήταν η πρώτη ελληνίδα που έλαβε την υποτροφία Anita Borg της Google που αφορά γυναίκες στο τομέα της πληροφορικής, δίνοντάς της τη δυνατότητα να εκπονήσει διδακτορική έρευνα στο τμήμα Πληροφορικής του Imperial College London. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, εργάστηκε στην Facebook και ύστερα στην Google στο San Francisco, όπου και βρίσκεται τώρα. Παράλληλα, διδάσκει διοίκηση τεχνικών προϊόντων στο Harvard Business School.
Η Μαρίλη, πέραν της καθημερινής της δουλειάς, ενθαρρύνει με διάφορους τρόπους νέες και νέους που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε κλάδους STEM – έχει δημιουργήσει 3 κοινότητες με 5000 μέλη παγκοσμίως, οι οποίες έχουν στόχο να προβάλλουν, ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν την κοινότητα. Το 2018 αναδείχθηκε “Γυναίκα της Χρονιάς” στα FDM Everywoman in Technology Awards στο Λονδίνο, έναν διαγωνισμό που προβάλλει τις πιο δυναμικές και δραστήριες γυναίκες που δουλεύουν στους κλάδους STEM και το 2015 έλαβε το βραβείο “Influence” από την Πριγκίπισσα Άννα. Επιπλέον, είναι ομιλήτρια σε διεθνείς οργανώσεις (TEDx), και σύμβουλος νέων startups στους τομείς της εκπαίδευσης.
Μαρίτα Κοσμαδάκη, Δερματολόγος, επισκέπτρια λέκτορας δερματολογίας στο Boston University, USAè pending upon approval from Dr. M.Kosmadaki.
H Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Kρήτης και μετά ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική. Έχει δημοσιεύσει πολλά πρωτότυπα ερευνητικά και ανασκοπικά άρθρα σε διεθνή δερματολογικά περιοδικά και έχει γράψει κεφάλαια σε δερματολογικά βιβλία. Έχει κριθεί επισκέπτρια Λέκτορας Δερματολογίας στο Boston University, USA και εργάζεται στην Αθήνα.
Marie Claire Power Talk: Δυνατές μαζί
Το digital συνέδριο διεξάγεται στις 13, 15 και 20 Οκτωβρίου, αναπτύσσοντας έξι θεματικές που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών στην κοινωνία και στον εργασιακό τομέα. Μαζί μας ενώνουν τη φωνή τους Ελληνίδες και διεθνείς προσωπικότητες που με το έργο και τις ιδέες τους αποτελούν διαρκή έμπνευση και δείχνουν το δρόμο για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του κόσμου.
Δες ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου για τις επόμενες μέρες.
Powered By: